Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tuberkulóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    o necelý mesiac porodím druhé dieťatko. V médiách som sa dočítala, že od januára 2012 sa má u nás zrušiť povinné očkovanie proti tuberkulóze. Veľa mojich kamarátok, čo teraz rodilo, toto očkovanie odmietlo. Chcela som sa spýtať, aký Vy máte názor na toto očkovanie, keďže je s tým spojených veľa zdravotných rizík. V prípade, že toto očkovanie odmietnem, aký ma čaká postih? Tiež som sa dočítala, že sa môžu očkovať deti, ktoré majú pri narodení viacej ako 2200 g a nemajú žiadne zdravotné komplikácie. Dcérka sa narodila s pôrodnou hmotnosťou 2100 g a mala vírusové ochorenie, ktoré bolo liečené antibiotikami. Hneď po ich využití bola zaočkovaná. Našťastie žiadne zdravotné komplikácie nemala. Ako postupovať, ak by sa tieto komplikácie vyskytli aj pri druhom dieťatku? Dať, či nedať ho zaočkovať?
    Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
    S pozdravom
    Marková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti tbc sa naozaj pravdepodobne po 1.1.2012 zruší. Na jednej strane prináša stále častejšie komplikácie samotné očkovanie, tie sú však takmer na 100 percent riešiteľné, na druhje strane chráni proti závažným formám ochorenia na tbc u malých detí hlavne tuberkulozny záapal mozgových blán a pľúc, ktoré už však / hlavne ten prvý / v tomto veku riešiteľné nie sú a končia smrťou. Vzhľadom na to, že situácia v ochorení na tbc sa u nás považuje za uspokojivú, budú sa očkovať len deti rizkových skupín obyvateľstva.
    Myslím, že postihnutie za to, že nedáte novorodeniatko zaočkovať nie je žiadne Nateraz je rozhodnutie len na vás. je potrebné zvažiť spôsob života / bývanie vo viacgeneračnej rodine s príbuzným chorým na tbc je rizko, ktorému by ste očkovaním predišli/.

Podobné otázky

  • Ockovanie

    , Autor: danielkoamama

    Dobry den pani doktorka,
    Velmi pekne dakujem za vase vysvetlenie ohladne mojej otazky k ockovaniu proti kiahnam. Nemyslela som to tak, ze kiahne su len o tom, ze musi niekto zostat s dietatom doma, samozrejme su tam aj ine dovody len som uz nechcela tolko rozpisovat. Len stale som si nie ista tym ockovanim, ved volakedy sa neockovalo a tu sme. Tiez aj to povinne ockovanie, ved o tych chorobach proti ktorym sa ockuje sa ani poriadne nevie, nehovori sa, ze by ich niekto mal, vyskytuju sa vobec u nas?
    Ja len, ze tolko sa ockuju tie nase male deticky, ze mi ich pride luto, tolko vpichnuti do maleho organizmu. Velmi sa bojim o svoje dieta, neviem mam taky vnutorny zly pocit, ze bude nejako chory, preto mam strasne vela otazok a potrebujem pocut od odbornikov ako ste vy, co maju skusenosti, ze preco je to ockovanie dolezite a spravne. Dakujem za vas cas, ze nam viete aj takouto formou poradit, velmi si to vazim.
    Este ak mozem aj do tejto otazky chcela by som sa opytat aky moze 16 mes.syn tvaroch hrutkovity alebo makky a ten najtucnejsi?
    Mohol by kupovanu tvarohovu activiu?
    Tiez ake syry napr.mozarelu alebo trojuholnikove syrecky typu karicka ci bambino by mohol?
    Chcela by som mu urobit domaci termix tak neviem ci mozem.
    Moze uz aj kakao alebo granko alebo domaci dzem?
    Este raz velmi pekne dakujem. Prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku už môže tvaroh aj jedlá na baze tvarohu, takže aj aktiviu. Tvaroh môže aj tučný, alebo ten stradne tučný, v žiadnom prípade nie nízkotučný či celkom odtučnený. Podľa toho , čo z neho pripravujte, môže aj hladký aj hrudkovitý. Do dvoch rokov v žiadnom prípade tavené syry / bambino, syrokrém karička a pod/ , len tie na báze tvarohu: lučina, cottage chees, mozarella, ricota, môže aj tvrdý nastrúhaný syr typu eidam. ementál. Ni e nivu, camembert. Domáci termix môže, kakao, čokoládu, granko určite neodporúčam. Domáci džem samozrejme môže.
    Len krátko o očkovaní: u nás sa neočkuje proti žiadnemu ochoreniu, ktoré by sa nevyskytovalo. Ľudí zavádza to, že sú to ochorenia, ktoré sa nevyskytujú u nás ale nežijeme v uzavretom priestoru, cudzinci prichádzajú k nám, my cestujeme a tak možnosť nákazy stále trvá. Niektoré ochorenia, proti ktorým sa očkuje sa vyskytujú aj u nás / tetanus, veľmi málo, lebo sme očkovaní, čierny kašeľ - pomerne často, žltačky typu B samozrejme, hemofilová infekcia, teraz našťastie veľmi málo ale len vďaka tomu, že sa očkuje. Očkovacie látky síce obsahujú viac chorôb ako pred rokmi / v čae, ke´d ste boli očkovaná vy/ ale v skutočnosti obsahujú mnohonásobne menej antigénov / kedysy viac ako 3000, dnes okolo 200, tým myslím obidva vpichy. / Ochorenia, ktoré sa nevyskytujú / pravé kiahne/ alebo ich výskyt u nás je nízky / tuberkulóza/ sme prestali očkovať.

  • Tuberkulóza

    , Autor: kullova

    Dobrý deň rada by som sa opýtať. Mám nejakú šancu dať moju 7Mesečnu dcéru zaočkovať. Viete môj dedko ma tuberkulózu a môj ujo je už dlhé roky sa lieči na tuberkulózu ale zrejme sa už nevylieči keďže už dlhé roky stým bojuje rada by som chcela si dať dcérku zaočkovať. A keď sa pýtam každý len že to sa neočkuje
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, že je možnosť nechať dieťatko zaočkovať. Sú dve možnosti, buď sa zaočkuje teraz / medzi povinným očkovaním v piatom a jedenástom mesiaci je teraz dostatočná pauza/ alebo po skončení základného očkovaniak teda 6 týždňov po očkovaní MMR v 15tom mesiaci. Vyhľadajte si najbližšie pľúcne oddelenie a kalmetizačné stredisko v jeho pôsobnosti, určite sa nachádza aj pre deti v Košiciach, Bratislave / Podunajské Biskupice/ a v Martine a Banskej Bystrici. Dieťatko bude najskôr vyšetrené jednoduchým testom na prítomnosť protilátok proti tbc a podľa výsledku tohto vyšetrenia bude alebo nebude očkované, podľa toho, či je konkrétne u tohot dieťaťa v tejtop situácii toto očkovanie potrebné. Najkompetentnejší človek na posyktnutie informácií aj ohľadne očkovania ako aj ohľadne celej situácie okolo ochorenaia tuberkulózou vo vašej rodine by mal byť pľúcny lekár, ktorý ošetruje vášho dedka eventuálne aj strýka. Ten by mal povedať, či je riziko ochorenia tbc u vás vysoké a či odporúčam očkovanie dieťatka. Očkovanie tbc ako aj prípadné vedľajšie účinky očkovania, ktoré by vyžadovali liečbu sa hradia pacientom, respektívne jeho rodičmi.

  • Skoré očkovanie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, všade čítam a počúvam, že druhé očkovanie bábätka sa robí okolo 13 týždňa. Mám dcérku, ktorú očkovali už v 10 týždni.Neviem, prečo.Je to bežné?.Nemôže jej to uškodiť?Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V každom štáte je iné očkovacie schéma. Ak toto očkovanie bolo na Slovensku, je potrebné sa opýtať lekára, ktorýnočoval, prečo očkoval v desiatom týždnii. Závisí to hlavne na toml edy bolo dieťa v pôrodnici očkované proti tuberkuloza.

  • tuberkuloza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.S priatelom mame 5 mesacnu dcerku, a chcela by som sa opytat, že či je dostatočne chranena očkovanim proti TBC, alebo je vhodne pouzit nejake opatrenia, keby sa dostala do styku s osobou , ktora asi pred rokom preko
    nala tuberkulozu pluc-infekčnu.Tato dotyčna osoba uživa stale tabletky a je pod kontrolou plucneho lekara.Pokašliava stale a odchadzaju jej aj hlieny. Je vo veku 80rokov .Je lepsie dceru do kontaktu s takou osobou nedavat? A co ludia ktori byvaju s nou v spolocnej domacnosti?Keby sa to zase objavilo, nemohli by to od nej dostat?Myslim, ze kontrola 1krat za rok je velmi malo pri takomto ochoreni.Dr. sa vyjadril, ze je to zastavene, ale nic neni 100percentne...alebo mame zbytocne obavy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemáte zbytočné obavy ak s touto osobou bývate v jednom dome alebo ste s ňou opakovane v kontakte. Myslím, že by ste sa mali poradiť s pľúcnym lekárom, ktorý pacienta s tbc lieči a povedať mu, že v okolí pacienta žije malé dieťa. Očkovanie dieťatko chráni v každom prípade hlavne proti závažnému ochoreniu tbc CNS.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: