Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prikrmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka,

    moja dcerka ma necelych 6 mesiacov.Je plne kojena a vyborne prospieva, kojim ju podla jej potrieb, ma uz 8 kg,ale je velmi aktivna,sikovna a usmievava.
    Moja otazka suvisi so zavadzanim prikrmov.
    Zacala som presne tak,ako uvadzate zeleninou,neskor masovozeleninovym prikrmom na obed a neskor som pridala na desiatu ovocie,zatial jablko tepelne upravene.Aj ked som vsetko skusala postupne,vidim zmeny na pokozke babatka,jej licka su drsnejsie,odkedy som zacala prikrmovat.Pouzila som na osetrenie Holtov krem.Moze ist len o adaptaciu organizmu na novy sposob stravovania? Nemam pocit,ze by to suviselo s konkretnou zlozkou,zatial som zaviedla mrkvu,zemiak,tekvicu,jablko a kuracie maso,vsetko v bio kvalite.Je to moje tretie dietatko,takze uz nie som zo vsetkeho taka vylakana,ale predsa mam obavy,ci nejde o nejaku alergicku reakciu.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teoreticky je možné, že takto zareagovala na niektorú zložku stravy ale na druhej strane to môže byť dané aj zmenami teploty vonku, iste chodíte na prechádzky. Odporúčam na noc holtov krém a cez deň Lipobase. Nové zložky príkrmu zavádzajte pomaly, počkajte aspon štyri dni ako dieťatko na novú pootravinu zareaguje. pozor aj na nové prádlo,k pracie prostriedky alebo ak sa už pretáča na bruško a je na ňom rada, môže si odierať líčka o plachtičku a reagovať tak aj na prací prostriedok ktorým je opratá plachta.

Podobné otázky

  • Okamžitý vysyp po mlieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mame doma 4,5 mesačnú dcérku, od narodenia na umelom mlieku. Od začiatku mávala tráviace problémy (koliky, riedka stolica). V 18t som začala s ochutnavanim zeleniny (cca 3-5 čajových lyžičiek a vždy len jeden druh), po tekvici sa jej vyhodili červene fľašky na lickach (aj po opakovanom podaní). Na další deň som si vsimla že reagovala aj na batat (drobne vyrážky pod okom), a od včera poobedia pozorujem, že vždy po UM sa okamžite vyhodí (červene fľaky od liciek, cez bradu až po hrudník). Tieto fľaky zmiznú cca po 20-25 minútach, pri ďalšom jedení sú opäť (niekedy aj vo vlakovej časti hlavy). K našej obvodnej sa viem dostať až v pondelok (neordinuje), dnes sa jej dovolať neviem (skúšam ale nezdvihaju). Moja otázka je: mám jej naďalej podávať UM aj keď takto reaguje? Alebo mám do návštevy pediatricku zmeniť typ na HA? Pije “obyčajne” UM. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokračovala by som doterajším mliekom. Ak je to alergia na bielkvonu kravského mlieka, tak HA mlieko nič nerieši. Nateraz by som nepodávala príkrmy.

  • Alergia na formulu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka
    Chcela by som sa spýtať mam plne kojene 8 mes dieťa a večer sa mi budí každé 2h na kojenie tam som skusila jej dať aspoň raz fromulu a malička dostala asi alergiu take niečo ako žihľavka a keď mala 5 mes tak som jej už raz dala nutrilon a v pohode nič nemala až teraz v 8 mes . Ja nemám vek mlieka tak že extra a každé 2h v noci kojiť je veľa .Poraďte čo jej môžem dať resp ake mliecko možno siahnuť po hypoalergenom? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V TOmto veku by už mala mať aj bez mliečne príkrmy a aj mliečnu kašu z umelého mlieka. Tak traba zhodnotiť či aj po mliečnej kaši má koprivku. Možno mala aj niečo iné, nové v strave tak to mohlo byť po tom.
    Nedala by som jej mlieko najmenej dva týždne a potom treba znova skúsiť, ak nie mlieko tak mliečnu kašu, zvyknem dávať večer pred kúpaním.

  • Kravske mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer p.doktorka. Moze mat 9 tyzdnove banetko od zaciatku plne kojene alrgiu na bielkovinu kravskeho mlieka? Lebo vsade sa pise ze materske mliecko by malo vznik alergii eliminovat a vobec moze materske mlieko obsahovat bielkinu kravskeho mlieka?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže, ak matka mlieko a mliečne výrobky konzumuje.
    Ak je u kojeného bábätka podozrenie na alergiu na bielkovinu kravského mlieka, je potrebná u mamičky tzv. eliminačná diéta: na cca štyri týždne až dva mesiace úplne vysadiť mleiko mliečne výrobky aj všetky jedlá obsahujäce mlieko. Je to náročné ale len to určí, či sa o alergiu na bielkovinu kravského mlieka môže jednať. AK sa pri tejto dieéte ťažkosti dieťatka odstránia, jednalo sa o toto ochoenie a matka, pokiaľ kojí bude držať bez mliečnu diétu. Ďalší postup je potom samozrejme podľa stavu dieťatka - teda príkrmy a zaradenie mliečnej bielkoviyn do stravy matky a neskôr aj dieťatka.

  • Zla reakcia na prikrm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    15.6.2014 som Vam pisala otazku ohladne zavadzania prikrmov s nazvom Cierne bodky v stolici. Ako ste mi odporucili, pockala som s prikrmami (pre istotu 2 tyzdne). Vcera som zacala malej podavat zamiacik. Asi do 2 hodin sa vykakala a na ritke mala pluzgieriky. Tie po starostlivosti do dalsieho dna zmizli. Na obed som teda dcerke dala opat zamiacik, cela situacia sa zopakovala a pluzgieriky sa zhorsili. Tie pluzgieriky vyzeraju akoby sa poprhlila zihlavou. Nic nove ( plienky, krem,...) som nepouzila, dokonca ani nove balenie. Navyse malej prikrmy ani nechutia, natahuje ju. Teraz ma 5 mesiacov a je iba na umelom mlieku.
    Moze tato reakcia suviest s predchadzajucimi problemami ( v 1,5 mesiaci krv v stolici)?
    Ako mam dalej pokracovat ohladne prikrmov?
    Mam strach, ci dcerka bude moct vobec nieco papat, alebo na vsetko bude zle reagovat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz by som určite príkrmy nedávala a celú situáciu riešila s lekárom, ktorý dieťatko pozná, vyšetrí ho zhodnotí situáciu okolo príkrmov. Dôležitá je aj rodinná anamnéza, teda či niekto nie je alergický z rodičov alebo súrodencov, či sa v rodine nevyskytuje závažná porucha imunitného systému. Takýto problém naozaj nie je možné riešiť na diaľku.

  • Cierne bodky v stloci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    mam 4,5 mesacnu dcerku, ktora ma po eliminacnom teste (v 1,5 mesiaci) potvrdenu alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka (ktoru mam aj ja). Prejavovalo sa to najma krcmi, nepokojom a cervenym hlienom v stolici. Od toho casu pije mliecko Nutrilon Alergy Digestive Care a tieto problemy pominuli. Pred 4 dnami sme zacali s prvym prikrom - mrkvou. Na druhy den po konzumacii mrkvy sa malej urobili vyrazky na laktikoch a zacala byt nepokojna. V stolici mala nestravene zbytky. Na stvrty den som jej teda namiestro mrkvy dala zemiacik. Vyrazky na laktikoch zostali. Dnes mala v stolici cierne bodky (az gulicky). Mozu tieto cierne bodky suvisiet so zavadenim prikrmov? Moze to znamenat, ze teraz si so stravou pre zmenu nevie poradit zaludok? Mam dokrmovat dalej? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čierne bodky až čiaročky v stolici som vždy pozorovala , ke´d sa začal do stravy pridávať banán. Po zemiaku som to nepozorovala. Možné to však je. Skúste znova všetky príkrmy vysadiť, niekoľko dní podávať len mlieko / 4 až 7/ a potom znova začať zemiakom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: