Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • oči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa vas opitať mam syna a zabehuje mu prave očko aj trošku ho zatvara boli sme aj na očnom nosi okuliariky,ale nechcem aby ich nosil ma tri roky može isť aj na operaciu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné sa riadiť odporučeniami lekára, v tomto prípade očného, ktorý dieťa vyšetril Ak naordinoval okuliare, asi je potrebné ich nosiť,. keby ste za vyšetrenie zaplatili najmenje 100 eur ako je to v iných krajinách u odborníkov, tak by sa vám odnechcelo nedržať sa rád lekára.

Podobné otázky

  • Žihľavka

    , Autor: lopuska

    Dobrý večer pani doktorka, prosím o radu. Mám 12 ročného syna, od septembra prekonal viackrát virózu, pravdepodobne aj covid (my s manželom sme boli pozitívni, syn nie) a koncom októbra sa mu začala objavovať žihľavka spojená s bolesťou hlavy. Na vyšetrení u kožnej lekárky mu spravili testy z krvi a výsledok bol, že prekonal virózu, a môže to byť z toho. Dostal Spirabel, ktorý doteraz berie. Bolo nám tiež odporúčané dodržiavať šetriacu diétu bez citrusov, čokolády, paradajok, orechov a podobne. Sporadicky sa ešte v priebehu novembra objavilo svrbenie na koži, ale už bol dlhší čas kľud. Spirabel bral najprv dva krát denne, potom sme prešli na jeden. Postupne sme tiež upúšťali z diéty. Dnes sa však žihľavka vrátila, objavilo sa pálenie a pupence na krížoch a bruchu.
    Som z toho dosť nešťastná, lebo som myslela, že už je to za nami. Nikto mi navyše nevie dať presnejšie informácie, čo robiť ďalej, máme sa vrátiť k prísnej diéte, zase takmer bez ovocia, zeleniny, mlieka... A na ako dlho? Neuškodím synovi bežnou stravou? Rada by som sa opýtala na Váš názor, nakoľko termín k alergologičke máme až v januári. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto žihľavky pozorujem opakovane aj v mojej ambulancii. Prikláňam sa k tomu, že sú to žihľavky doprevádzajúce virozu, než že by to boli alergie. Lokálne odporúčam tekutý púder s mentolom a celkovo fenistil alebo u starších detí dithiaden. určite je čas na vyšetreni u alergologičky aj v januári ale nemusí sa zistiť príčina. Diéta s vylúčením obvyklých alergénov / čokoláda, citrusy, oriešky sushi a podobne /je v poriadku.

  • Alergia na formulu

    , Autor: Szuziana

    Dobrý deň pani doktorka
    Chcela by som sa spýtať mam plne kojene 8 mes dieťa a večer sa mi budí každé 2h na kojenie tam som skusila jej dať aspoň raz fromulu a malička dostala asi alergiu take niečo ako žihľavka a keď mala 5 mes tak som jej už raz dala nutrilon a v pohode nič nemala až teraz v 8 mes . Ja nemám vek mlieka tak že extra a každé 2h v noci kojiť je veľa .Poraďte čo jej môžem dať resp ake mliecko možno siahnuť po hypoalergenom? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V TOmto veku by už mala mať aj bez mliečne príkrmy a aj mliečnu kašu z umelého mlieka. Tak traba zhodnotiť či aj po mliečnej kaši má koprivku. Možno mala aj niečo iné, nové v strave tak to mohlo byť po tom.
    Nedala by som jej mlieko najmenej dva týždne a potom treba znova skúsiť, ak nie mlieko tak mliečnu kašu, zvyknem dávať večer pred kúpaním.

  • Citlivá pokožka ci možná alergia?

    , Autor: Marcela_Balejová_0725073731

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Ročnej dcérke sa na pravej strane tváre - na líci objavilo včera začervenanie, fľaky. Nepostipalo ju nič, to som nezaregistrovala. Ale papala včera dve jahody, záhradné. A ma často stolicu, preháňa ju. Stolica je riedka, zapáchajúca. Bruško má nafúknuté. Glutén jej už cca mesiac nedávame. Robíme domáci test, eliminovali sme v jej strave na skúšku lepok.
    Ja mám celiakiu, histamínovú a laktózovú intoleranciu. Muž alergiu na trávy, má veľmi suchú, svrbivú pokožku.
    Môže sa stať, že ju podráždia aj fúzy?
    Ďakujem
    Balejová Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemáte prčo vyradiť lepok, dieťaťu tým veľmi ubližujete!!!!!!Keby mala ťažkosti, treba ju vyšetriť, ak jej lepok ťažkosti nerobí, musí ho konzumovať. Obiliny sú základ výživy, potravinového stromu!
    Fliačik môže mať z jahody, je to aromatické ovocie, do roka ho neodporúčam podávať, aj potom veľmi opatrne. Tiež to môže mať vplyv na stolicu.
    Na ličko by som dala bepanthen, uvidíte, ako sa to vyvinie.

  • Podráždené oči

    , Autor: ali-3

    Dobrý deň, môj syn si už druhý týždeň šúcha oči, bežne to robí keď je unavený, ale teraz v priebehu celého dňa. Je potrebné tomu venovať zvýšenú pozornosť? Alebo navštíviť odborníka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste kao je dieťatko staré. V každom prípade treba navštíviť vášho detského lekára, je to odborník na všetky ochorenia detí a ak potrebuje pošle dieťa na odborné konzílium, napríklad alergológovi alebo očnému lekárovi. V každom prípade treba dieťatku kvapkať očká okuflashom.

  • Ekzem

    , Autor: kakusaa

    Dobry vecer, dcerka (21mes.) sa zaciatkom roka velmi vyhadzala ekzémom, pediatricka jej teda spravila testy a vysla jej alergia na vajecny bielok a mlieko. To bolo vo februari. Odvtedy sme vsetko mliecne aj vsetky potraviny s vajciami vynechali, ale dcerke ekzem stale pretrvava. Boli sme aj u alergologicky, ktora jej spravila testy aj na ine potraviny, ale vsetko vyslo negativne. Minuly tyzden si zacala velmi suchat ocka, niekedy jej slzia a pokozku ma suchu a cervenu. Dnes pocas prechadzky jej ocka slzili skoro cely cas. Alergologicka nam dala kvapky do oci a mast, ale zda sa mi, ze z nich ma ocka viac opuchnute. Kozna lekarka nam dala kortikoidnu mast, ktorou ju mam natriet, ked sa vyhadze. Lenze ked ju nou natriem, o tyzden je zasa vyhadzana. Inak ju kazdy den natierame kyselinou mliecnou od koznej lekarky. Co sa tyka stravy, vyradili sme vsetko mozne - orechy, mak, med, bielu korenovu zeleninu... z ovocia davame len jablka, banany, hrusky, hrozno, cucoriedky (ktore vysli v testoch, ze moze - aj to len raz za cas). Dcerku stale dojcim, takze dietu mame obe. Neviete mi poradit, co mam robit, z coho by to mohlo byt? Ako mam zistit co jej je? Daju sa robit testy na alergie aj takym malym detom? Velmi pekne dakujem, s pozdravom Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robiť testy takým malým deťom je zbytočné. Niekedy vyjdú, že dieťa nič nemôže, všetko vysadíte, neupiekli tomu ťažkosti má, inokedy je všetko negatívne a dieťa ťažkosti má po nejakom jedle. Zásadou je tzv eliminačná diéta, skúsiť vysadiť podozrivú potravinu a sledovať ako dieťa reaguje. U kožných prejavov je samozrejme dôležitá starostlivosť o kožu, kyselina mliečna je v poriadku ale po úprave kože kortikoidmi i je potrebné pokračovať iným vhodným liekom. U dieťa sa pejavujú aj známky inej alergie, prot je potrebné hlavne dodržiavať režim alergická: kvôli koži cibuľovito obliekať, aby sa nespotila, obliekať len bVLNENÉ, NECHLPATÉ veci. Kvôli nádcha a očkám po prechádzke vždy vykapať očká oku flashom a nos vystrikať sterilnom, aby sa odstránili pele zo slizníc. Dieťa by malo užívať lieky na alergiu, to musí rozhodnúť jej lekár, že ktoré. Teda: nie nezmyselne vyšetrovať ale spraviť režimové opatrenia, diétu a nasadiť príslušné lieky!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: