Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Termin

    , Autor: Hanka46

    Dobrý deň,
    Je možné aby lekár na ultrazvuku nevidel že dieťa je staršie? Moja posledná menstruacia trvala len 3 dni Dr. Mi vypočítal ze som v 20 týždni od poslednej menštruácie ale mohla som byt tehotná už aj pred tou 3 dňovou menštruáciou. Vždy som mala menštruáciu 7-8 dni tak ma zaujíma či nemôžem mať zle vypočítaný termín.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu sa štandardne stanovuje podľa dvoch termínov. Podľa poslednej menštruácie, za predpokladu, že bola pravidelná a podľa prvotrimestrálneho USG vyšetrenia v 12. týždni tehotenstva. Ak bol u Vás neskorý záchyt tehotenstva a navyše menštruačný cyklus nebol pravidelný, najobjektívnejšie je stanoviť termín pôrodu podľa veľkosti plodu. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Hlienová zátka - riziko infekcie ?

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 38 týždni tehotenstva a zaujímalo by ma, keďže skoro stale v tehotenstve mam problém z mykózou a nemám hlienovu zátku, tak je tam nejaké riziko pre bábätko teda nejaké nebezpečenstvo pre bábätko keďže už nie je chránené tou zátkou ? Do termínu pôrodu mi zostávajú 2 týždne, a keďže stále keď mi môj gynekológ niečo predpíše už som toho veľa vyskúšala tak mi to pomôže len na chvíľu a hneď je to späť, tento raz mi nedal už nič, vraj už len vydržať do pôrodu. Tak mám strach či to nemôže niečo spôsobiť keďže to už nebudem liečiť, a tež je vhodné mať pohlavný styk po odchode hlienovej zátky ? Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka chráni plod iba nepriamo a iba do istého týždňa. Je to akoby výplň krčka maternice, ktorá bráni prestupu látok, baktérií a fluóru do vnútra maternice. Ak sa uvoľňuje hlienová zátka v 38. týždni tehotenstva, je to úplne normálne. Plod je stále chránený hlavnou bariérou a tou sú plodové obaly. Ak aj odtečie hlienová zátka, plod je stále dostatočne a plne chránený pred vonkajšími vplyvmi. Pohlavný styk mať môžete. Dôvodom na príjem na pôrodnú sálu je až odtok plodovej vody. Odtečenie hlienovej zátky je v poriadku a úplne normálne v tomto týždni tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Aniball

    , Autor: eminky

    Dobrý den p. doktor, dnes som sa na poradni zabudla opýtať, či môžem ďalej cvičiť s aniballom, keď som otvorená na 1 prst, hrdlo 2 cm, mám streptokoka a som v 37+4tt. Nerada by som si zaniesla nejakú baktériu ešte bližsie k babatku, aj keď chápem, že je chránené plodovým obalom. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že ste GBS pozitívna, môžete pokračovať v cvičení s Aniballom. Nie je to úplná kontraindikácia. Ste už prakticky v termíne. Ak by došlo k odtoku plodovej vody, je potrebné sa so všetkými vecami hlásiť na pôrodnú sálu zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Žlčové kyseliny

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň, pán doktor,
    som aktuálne 39+3. V 28.týždni gravidity som mala cca 3 násobne elevované ALT a AST, žlčové kyseliny sa hneď nevyšetrovali, vysadila som omeprazol. V 30.týždni som absolvovala hepatologické vyšetrenie, kde už boli výsledky hepat. aj obštrukčných enzýmov vrátane žlč.kyselín v norme, záverované ako intermitentná cytolytická hepatitída, ev. drug induced liver injury.
    Odvtedy boli výsledky vrátane žlčových kyselín opakovane v norme, až mi teraz v 38+6 (8.7.) vyliezli žlčové kyseliny na 12, ALT aj AST sú v norme. Nebola som nalačno, ale zjedla som hodinu pred odberom 1 pagáč, nič viac, ale raz sa mi robili odbery tiež nie nalačno (ovocný jogurt) a hodnota žlč kyselín bola aj tak v norme = 6.
    Klinicky od polky druhého trimestra mávam pruritus, hlavne plosiek chodidiel a lýtok, som atopička, mam pocit že ten pruritus je stabilne intenzívny.


    Mala by som to prosím riešiť alebo sú hodnoty 12 po pagáči akceptovateľné?


    Ešte sa opýtam, posledné 3 týždne liečim vonkajšie hemoroidy, v druhom trimestri 2x krvácali, potom už nie, nesvrbia, nerobia ťažkosti, len sú hmotné a chcela som ich do pôrodu trochu zmenšiť. Užívam Detralex 500 mg 2-1, lokálne Proctoglyvenol čipky, dubovú kôru a Factu masť. Vzhľadom na to že mne aj omeprazol v tehotenstve pravdepodobne navodil hepatopatiu, nemôžem pri 3-4 týždňovom užívaní Detralexu ublížiť malému? (Tým že nekrvácam, len chcem hemoroid do pôrodu zmenšiť, je jeho užívanie ešte vhodné?)

    Ďakujem Vám ešte raz.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralexom si neublížite. Ak ste však už v termíne a máte ťažkosti typické pre hepatopatiu, či tehotenskú cholestázu, je namieste uvažovať o indukcii pôrodu. Po pôrode, kedy plod nebude tlačiť žlčové cesty, či celkovo na pečeň, by sa mal stav upraviť. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nález na pôrodných cestách, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Valsalvov manéver

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň pred týždňom som bola u lekára. Vnútorná bránka uzavretá, krčok cca 33 MM, Valsalvov manéver pri zakaslaní negatívny. Som momentálne 29+ 4 a malého cítim dosť nízko. Beriem aj progestenalle 200 1 x ráno a večer . Dnes som sa cítila trošku horsie lebo sa malý dosť vrtel bolo to dosť nepríjemné. Keď bol valsalvov manéver negatívny je možné že bez zmeny nálezu vydržím až do ďalšej poradne ktorá je za týždeň a pol. ? Poprípade je možné vydržať do 36 týždňa ?Som druhorodicka a dosť stresujem. Ďakujem.za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte nález úplne v poriadku. Ak nemáte ťažkosti, nevidím dôvod, prečo by ste nemali vydržať až do termínu. Nevidím tiež dôvod na obavy. dsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitaminy

    , Autor: Jul652

    Pekny den, pan doktor, momentalne som v 14 tt, pri poslednej poradni mi doktor povedal, ze babatko je o tyzden vacsie, beriem vitaminy lejdyvita 2 a stretla som sa s nazorom, ze po brati vitaminov sa rodia vacsie deti, mam teraz obavy ci som vitaminmi nejako neuskodila plodu a ci je ich potrebne vobec brat, popripade ich brat kazdy 2-3 den ? alebo to s velkostou vobec nesuvisi...dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie tehotenských vitamínov nemá zásadný vplyv na veľkosť plodu. V 14. týždni však ešte neexistuje, aby bol plod o týždeň väčší. Najskôr je zle prepočítaný termín pôrodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenské vitamíny môžete užívať denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.