Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Žlčové kyseliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    som aktuálne 39+3. V 28.týždni gravidity som mala cca 3 násobne elevované ALT a AST, žlčové kyseliny sa hneď nevyšetrovali, vysadila som omeprazol. V 30.týždni som absolvovala hepatologické vyšetrenie, kde už boli výsledky hepat. aj obštrukčných enzýmov vrátane žlč.kyselín v norme, záverované ako intermitentná cytolytická hepatitída, ev. drug induced liver injury.
    Odvtedy boli výsledky vrátane žlčových kyselín opakovane v norme, až mi teraz v 38+6 (8.7.) vyliezli žlčové kyseliny na 12, ALT aj AST sú v norme. Nebola som nalačno, ale zjedla som hodinu pred odberom 1 pagáč, nič viac, ale raz sa mi robili odbery tiež nie nalačno (ovocný jogurt) a hodnota žlč kyselín bola aj tak v norme = 6.
    Klinicky od polky druhého trimestra mávam pruritus, hlavne plosiek chodidiel a lýtok, som atopička, mam pocit že ten pruritus je stabilne intenzívny.


    Mala by som to prosím riešiť alebo sú hodnoty 12 po pagáči akceptovateľné?


    Ešte sa opýtam, posledné 3 týždne liečim vonkajšie hemoroidy, v druhom trimestri 2x krvácali, potom už nie, nesvrbia, nerobia ťažkosti, len sú hmotné a chcela som ich do pôrodu trochu zmenšiť. Užívam Detralex 500 mg 2-1, lokálne Proctoglyvenol čipky, dubovú kôru a Factu masť. Vzhľadom na to že mne aj omeprazol v tehotenstve pravdepodobne navodil hepatopatiu, nemôžem pri 3-4 týždňovom užívaní Detralexu ublížiť malému? (Tým že nekrvácam, len chcem hemoroid do pôrodu zmenšiť, je jeho užívanie ešte vhodné?)

    Ďakujem Vám ešte raz.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralexom si neublížite. Ak ste však už v termíne a máte ťažkosti typické pre hepatopatiu, či tehotenskú cholestázu, je namieste uvažovať o indukcii pôrodu. Po pôrode, kedy plod nebude tlačiť žlčové cesty, či celkovo na pečeň, by sa mal stav upraviť. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nález na pôrodných cestách, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Svrbenie pokožky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už asi dva dní ma svrbi pokožka v oblasti, stehien zadku aj chrbta ale nieje to strašne hlavne v noci ma to svrbi som v 25tt myslite že by som to mala povedat svojmu gynekológovi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci sa nejedná o typické miesta svrbemia, môže sa u Vás jednať o prejavy tehotenskej cholestázy, kedy rastúca maternica tlačí na pečeň a žlčové cesty, ich vylučovanie je zhoršené, tie sa hromadia, čo spôsobuje svrbenie najmä brucha, dlaní, či chodidiel. Je určite vhodné to oznámiť Vášmu obvodnému gynekológovi, ktorý Vám vyšetrí pečeňové enzýmy a žlčové kyseliny. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Napomáhanie pôrodu v 38. tt doktorkou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor,
    som v 38. týždni s tehotenskou cholestázou. Momentálne sú zlčové kyseliny v norme a nemala som žiadne ťažkosti, súčasne chodím k svojej obvodnej doktorke aj do rizikovej teh. ambulancie v UNM Martine, kde som bola s cholestázou hospitalizovaná. Moja obvodná doktorka mi minulý týždeň kontrolovala krčok, kt. bol uzavretý na menej než 1 cm a povedala, že si myslí, že do týždňa aj porodím a že ak nie, tak od toho 38. týždňa mi k tomu “začnú pomáhať” - nevedela som, čo si mám pod tým predstaviť - že nie je dobré, aby sa prenášalo v prípade tej hepatopatie. Avšak v rizik. ambulancii mi hovoria len, že keď to príde, tak to príde, nič o “pomáhaní.” Dnes po týždni som bola opäť u obvodnej, skonštatovala, že nenastali nejaké zmeny a následne mi urobila veľmi bolestivé vyšetrenie zospodu. Neinformovala ma, čo ide robiť ani pred ani po, povedala len, že mi chce pomôcť, aby mi pôrod dlho netrval, a že môžem mať po vyšetrení bolesti aj ľahké krvácanie. Bolesti mám, prvýkrát už aj nepravidelné kontrakcie. Najmä však sa chcem opýtať, či je takýto postup v poriadku a či išlo o rozťahovanie krčka maternice, či som nemala byť o tom informovaná a či je dobré to robiť už v 38. týždni.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Alexandra

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je štandardným postupom po 36. týždni tehotenstva navštevovať zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, aj ambulanciu obvodného gynekológa. Postup Vášho obvodného gynekológa mi neprináleží hodnotiť. Pravdepodobne Vám bol realizovaný Hamiltonov hmat. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť a postupujte podľa vyšetrujúcich lekárov.

  • Pecenove testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sq spytat som v 23 tydzny a posledne 2 dny ma vsrby telo a ale moj gynekolog mi bral krv na pecenove testy a vsetko bolo poriadku a bojim sa ze sa mi to vrati pri prvom babatku som to mala a nevedela som ze to mam a babatko mi zomrelo musia to byt pecenove testy ? Zajtra idem kvoli tomu doktorovy aby zistil ci su to zas pecenove testy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam určite vyšetriť aj amylázy a žlčové kyseliny, nie len pečeňové enzýmy. Navštívte obvodného gynekológa podľa plánu.

  • Svrbenie bruška a celého tela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som v 34tt a pred týždňom mi začalo intenzívne svrbenie bruška, je sprevádzané zväčša nejakou vyrážkou malinkou a jemne červenými flakmi akoby alergia. Zvyknem sa s tým ráno zobudiť. Posledne 2 dní ma ale intenzívnejsie svrbí ale aj celé telo počas dňa, rôzne časti, najmä tvár. Inde sa mi červené fľaky nerobia ani vyrážky. Nie je to úplne že neznesiteľné, ale je to nepríjemné. Skúšala som od pozorovať stravu, ale celé tehotenstvo jem to isté, vylúčila som aj zeleninu aj ovocie aj mlieko a nepomohlo. Môže to byť niečo vážne alebo vydržím tých 5 dní do poradne v pohode a nie je ohrozené dieťatko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nutné realizovať odber krvi a vyšetriť pečeňové enzýmy, žlčové kyseliny a krvný obraz. Môže sa jednať o tehotenskú cholestázu. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.