Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Napomáhanie pôrodu v 38. tt doktorkou

    , Autor: Alexandra96

    Dobrý deň, p. doktor,
    som v 38. týždni s tehotenskou cholestázou. Momentálne sú zlčové kyseliny v norme a nemala som žiadne ťažkosti, súčasne chodím k svojej obvodnej doktorke aj do rizikovej teh. ambulancie v UNM Martine, kde som bola s cholestázou hospitalizovaná. Moja obvodná doktorka mi minulý týždeň kontrolovala krčok, kt. bol uzavretý na menej než 1 cm a povedala, že si myslí, že do týždňa aj porodím a že ak nie, tak od toho 38. týždňa mi k tomu “začnú pomáhať” - nevedela som, čo si mám pod tým predstaviť - že nie je dobré, aby sa prenášalo v prípade tej hepatopatie. Avšak v rizik. ambulancii mi hovoria len, že keď to príde, tak to príde, nič o “pomáhaní.” Dnes po týždni som bola opäť u obvodnej, skonštatovala, že nenastali nejaké zmeny a následne mi urobila veľmi bolestivé vyšetrenie zospodu. Neinformovala ma, čo ide robiť ani pred ani po, povedala len, že mi chce pomôcť, aby mi pôrod dlho netrval, a že môžem mať po vyšetrení bolesti aj ľahké krvácanie. Bolesti mám, prvýkrát už aj nepravidelné kontrakcie. Najmä však sa chcem opýtať, či je takýto postup v poriadku a či išlo o rozťahovanie krčka maternice, či som nemala byť o tom informovaná a či je dobré to robiť už v 38. týždni.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Alexandra

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je štandardným postupom po 36. týždni tehotenstva navštevovať zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, aj ambulanciu obvodného gynekológa. Postup Vášho obvodného gynekológa mi neprináleží hodnotiť. Pravdepodobne Vám bol realizovaný Hamiltonov hmat. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť a postupujte podľa vyšetrujúcich lekárov.