Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok a progestanelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera som bola na 3D ultrazvuku, kde mi doktor (nie môj obvodný gynekológ) meral krčok a nameral 2,58 cm - týždeň tehotenstva 29+6. V 22tt som mala u toho istého doktora nameraný krčok 3,54 cm. Takže mi predpísal Progestanelle 100mg vaginálne 2-0-3. Môžem bez obáv brať takúto väčšiu dávku, resp. je to potrebné? Moja obvodná gynekologička má dovolenku a nikto mi nedvíha telefón, chcela som sa s ňou poradiť, aby som nebrala niečo bez jej odobrenia, keďže pozná najlepšie môj stav. Na poradňu mám ísť o týždeň, tak by som chcela vedieť či môžem bez obáv ten Progestanelle brať, tak ako mi napísal dotyčný gynekológ alebo počkať do poradne, že čo povie moja obvodná gynekologička. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívajte Progestanelle podľa odporúčaní gynekológa. Jedná sa o štandardne predpisovanú schému užívania. Ak bola DCK cca 26 mm a bez funnelingu (vnútorného otvárania sa), nemusíte sa obávať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vodnaty zlty vytok + e.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa poradit, nakolko moja lekarka ma momentalne dovolenku a potrebovala by som pocut aj iny nazor.
    Aktualne som v 36+0tt (posledny den 35tt). V pondelok mam sice poradnu, ale neda mi “spavat” niekolko veci a nerada by som nieco podcenila.
    Prakticky cele tehotenstvo mam problem s vaginalnym vytokom a miernym diskomfortom. Zo zaciatku sme to liecili Nystatinom. V 23tt bol robeny ster, vysla fyziologicka flora, nasadeny aj tak Gyno pevaril. V 28tt som bola hospitalizovana pre skracujuci sa krcok, v nemocnici robeny vyter bol cisty. Asi 2 tyzdne na to zistene e.coli, nasadeny Macmiror (7dni) a hned po nom progesteron, ktory som brala len 10 dni, pretoze sa opat raz zvysil vytok a diskomfort, dobrala som Macmiror (4 dni), odvtedy nic uz skoro 2 tyzdne.
    Vytok mavam dost hojny a vodovy, s primesou takeho kremoveho - vacsinou belavy, posledne tri dni bledozlty. Pytala som sa viac krat, ci mi neunika plodova voda, ale bolo mi povedane, ze ta by odtekala permanentne, nie narazovo. Predvcerom vsak vytieklo naraz vacsie mnozstvo, ze som mala premacane nohavicky. Nie som si vedoma uniku mocu a bolo to jednorazove, ani vcera sa uz nic take neopakovalo. Je mozny takyto jednorazovy unik plodovej vody? Volala som vtedy na pohotovost a tam mi povedali, ze ak sa to nezopakuje a nemam krce a bolesti, tak by to malo byt ok. Bojim sa aj kvoli tym vytokom, aby sa nezaniesla infekcia do plodovych obalov.
    Dakujem vopred za akukolvek radu a nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 36+0 znamená ukončený 36. týžden tehotenstva, 36+1 je prvý deň 37. týždňa tehotenstva. Čo sa týka plodovej vody, môže odtiecť aj jednorázovo, volá sa to ventilový odtok plodovej vody. Podľa opisu sa však skôr jedná o normálny pošvový výtok, ktorý je v posledných 4 týždňoch pomerne bežný. U niektorých žien je však pomerne netradične vodnatý a vyzerá ako keby odtekala plodová voda. Tehotná žena si nemusí byť vedomá úniku moča, je to úplne normálne a aj časté, že sa tehotná žena v terminálnom štádiu tehotenstva pomočí. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte tehotenskú pohotovosť.