Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vodnaty zlty vytok + e.coli

    , Autor: EmiliaG

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa poradit, nakolko moja lekarka ma momentalne dovolenku a potrebovala by som pocut aj iny nazor.
    Aktualne som v 36+0tt (posledny den 35tt). V pondelok mam sice poradnu, ale neda mi “spavat” niekolko veci a nerada by som nieco podcenila.
    Prakticky cele tehotenstvo mam problem s vaginalnym vytokom a miernym diskomfortom. Zo zaciatku sme to liecili Nystatinom. V 23tt bol robeny ster, vysla fyziologicka flora, nasadeny aj tak Gyno pevaril. V 28tt som bola hospitalizovana pre skracujuci sa krcok, v nemocnici robeny vyter bol cisty. Asi 2 tyzdne na to zistene e.coli, nasadeny Macmiror (7dni) a hned po nom progesteron, ktory som brala len 10 dni, pretoze sa opat raz zvysil vytok a diskomfort, dobrala som Macmiror (4 dni), odvtedy nic uz skoro 2 tyzdne.
    Vytok mavam dost hojny a vodovy, s primesou takeho kremoveho - vacsinou belavy, posledne tri dni bledozlty. Pytala som sa viac krat, ci mi neunika plodova voda, ale bolo mi povedane, ze ta by odtekala permanentne, nie narazovo. Predvcerom vsak vytieklo naraz vacsie mnozstvo, ze som mala premacane nohavicky. Nie som si vedoma uniku mocu a bolo to jednorazove, ani vcera sa uz nic take neopakovalo. Je mozny takyto jednorazovy unik plodovej vody? Volala som vtedy na pohotovost a tam mi povedali, ze ak sa to nezopakuje a nemam krce a bolesti, tak by to malo byt ok. Bojim sa aj kvoli tym vytokom, aby sa nezaniesla infekcia do plodovych obalov.
    Dakujem vopred za akukolvek radu a nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 36+0 znamená ukončený 36. týžden tehotenstva, 36+1 je prvý deň 37. týždňa tehotenstva. Čo sa týka plodovej vody, môže odtiecť aj jednorázovo, volá sa to ventilový odtok plodovej vody. Podľa opisu sa však skôr jedná o normálny pošvový výtok, ktorý je v posledných 4 týždňoch pomerne bežný. U niektorých žien je však pomerne netradične vodnatý a vyzerá ako keby odtekala plodová voda. Tehotná žena si nemusí byť vedomá úniku moča, je to úplne normálne a aj časté, že sa tehotná žena v terminálnom štádiu tehotenstva pomočí. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte tehotenskú pohotovosť.