Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Valsalvov manéver

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred týždňom som bola u lekára. Vnútorná bránka uzavretá, krčok cca 33 MM, Valsalvov manéver pri zakaslaní negatívny. Som momentálne 29+ 4 a malého cítim dosť nízko. Beriem aj progestenalle 200 1 x ráno a večer . Dnes som sa cítila trošku horsie lebo sa malý dosť vrtel bolo to dosť nepríjemné. Keď bol valsalvov manéver negatívny je možné že bez zmeny nálezu vydržím až do ďalšej poradne ktorá je za týždeň a pol. ? Poprípade je možné vydržať do 36 týždňa ?Som druhorodicka a dosť stresujem. Ďakujem.za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte nález úplne v poriadku. Ak nemáte ťažkosti, nevidím dôvod, prečo by ste nemali vydržať až do termínu. Nevidím tiež dôvod na obavy. dsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 25tt a mám skrátený krčok maternice na 25mm, hrdlo dlhé zavreté, doktorka ma straší že predčasne porodim a budem mať choré dieťa, prosím vás o Váš názor, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe skrátenosti krčka sa nedá vyjadriť k tomu, či porodíte v termíne alebo predčasne. Dôležitá nie je iba dĺžka krčka ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka (tzv. funneling) a či je Valsalvov manéver (zmeny na krčku pri zakašľaní) pozitívny alebo nie. Ak sa Vášmu obvodnému gynekológovi niečo nezdá, má Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Predpokladám, že máte naordinovaný kľudový režim. Dôležité sú pravidelné kontroly. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Cs 4

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím vás som v 34 týždni a mám CS 4 a 30mm.
    V 32 týždni som mala 40mm
    Je to v poriadku ? Nepýtala by som sa keby so mnou tieto veci riešil doktor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri hodnotení cervikometrie nie je dôležitá iba dĺžka krčka maternice, ale aj to, či nie je prítomný funneling (vnútorné otváranie krčka) a Valsalvov manéver je negatívny, dĺžka krčka 3 cm v 34. týždni je primeraná. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára. V prípade nejasností sa ho nebojte pýtať a kontaktovať ho.