Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,500 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok

    , Autor: Natallk

    Dobrý deň, som v 25tt a mám skrátený krčok maternice na 25mm, hrdlo dlhé zavreté, doktorka ma straší že predčasne porodim a budem mať choré dieťa, prosím vás o Váš názor, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe skrátenosti krčka sa nedá vyjadriť k tomu, či porodíte v termíne alebo predčasne. Dôležitá nie je iba dĺžka krčka ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka (tzv. funneling) a či je Valsalvov manéver (zmeny na krčku pri zakašľaní) pozitívny alebo nie. Ak sa Vášmu obvodnému gynekológovi niečo nezdá, má Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Predpokladám, že máte naordinovaný kľudový režim. Dôležité sú pravidelné kontroly. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Stres

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň, môže dlhodobejší (posledný mesiac) a nezhody v rodine spôsobiť predčasný pôrod náhle alebo ublížiť bábätku?(6mesiac)
    Kontrola pred týždňom všetko bolo v poriadku bábätko sa vyvíja krčok 3cm
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres je rizikovým faktorom prakticky vo všetkom. Neznamená to však, že musí automaticky spôsobiť predčasný pôrod. Ak boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je však samozrejme vhodnejšie sa dlhodobému stresu vyhýbať.

  • Plodová voda

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň, idem za vami s otázkou. Som 23+5tt. Vo štvrtok som bola u svojej gynekologičky s bolesťami v podbrušku, v krížoch a zvýšeným čirým vodnatym vytokom. Všetko bolo v poriadku. Krčok pevný, zatvorený , 35mm a plodovej vody normohydramion. Na vložku mi vyliali temešvaryho roztok a celá vložka bola modrá. Poslali ma teda na hospitalizáciu do nemocnice, kde mi robili tieto vyšetrenia znova akurát mi robili výter zo zadnej klenby maternice a tie vyšli negatívne. Dali mi domov roztok a poslali ma domov. Doma na pôrodnickych vložkách to bolo väčšinou žlté a okrajovo modré. Na ďalší deň to bolo zasa modré a tak som bežala. Nález sa nezmenil a znova ten istý výter negatívny. V sobotu som tam bola znova a výter bol znova negatívny. Bolesti ale stále boli. Vždy mi to vytreli aj 3x. Výtok nezmizol a stále si cítim dole mokro. Je to skôr taká lepkava tekutina, sem tam hlien biely alebo žltý. Dnes som bola na kontrole u svojej dr a na vložke som mala zasa okrajovo modré ale výter bol negatívny. Plodovej vody dostatok. Je teda možné uplne vylúčiť odtok plodovej vody? Alebo akú konzistenciu má plodová voda a mám dôvod sa teda obávať? Bojím sa, že ma zanedbali. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, aké vložky používate a na akých vložkách je Temesvariho test realizovaný. Niektoré vložky sa farbia na modro, preto môže byť test aj falošne pozitívny. Štandardne sa do pošvy ku krčku vkladá sterilný suchý tampón na niekoľko hodín a test sa realizuje na ňom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátenie krčka

    , Autor: Mastes

    Dobrý deň, prosím o radu. Toto je moje druhé tehotenstvo.
    Momentálne som 30tt. A na kontrole mi doktorka namerala Cervix 37mm.
    Keď ma vyšetrovala na pohmat mi povedala že mám krcok otvorený a zvnútra je to ok a že to je dôležité a že pri druhom trhu. je to ok.
    Nepovedala mi že mám dodržiavať nejaký kludovy režim ani nič podobné tak sa chcem poradiť.
    Lebo cítim dolu tlaky aj roztahovanie a tlak na rodidla.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka 37 mm je v poriadku. Iba na základe opisu sa Vám však neviem viac bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Krcok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. V nemocnici mi namerali krčok okolo 20mm s vnútorným funnelingom. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte rizikové tehotenstvo a zhoršený nález na krčku, je na zvážení cestovať na oslavu. Počas pár hodín sa samozrejme nemusí zmeniť nič, ani sa predpokladám nezmení. Ak aktuálne nemáte ťažkosti a máte nasadenú liečbu, je na Vás, či na oslavu pôjdete alebo nie.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobrý deň,

    Som v 25. Týždni tehotenstva. Ako by ste zhodnotili môj nález? Hlavne čo sa týka bránky a tuhosti krčka, nerozumiem tomu. znamená to že sa otvárajú?

    Vag. Vulva, pošva bpn, MOPI, pôr. Cesty centrovane 1,5 cm, polotuhe, pre prst vonk. vnut. Tesne pre špic
    Uterus ako grav.m. VI, normotonus, PV stoja
    Cervikometria je 30mm bez funelingu.

    Je to moje prvé tehotenstvo, a dosť ma znepokojuje ten krčok. Som častejšie sledovaná a za posledných 5 týždňov mi bol krčok pomocou cervikometrie nameraný nasledovne: 30mm, 34mm, 33mm, 35mm, 32mm, 37mm, 30mm a dnes znova 30mm. Všetko ostatné je v tehotenstve ukážkové a cítim sa výborne.

    Vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález nie je katastrofálny, ale je potrebné častejšie sledovanie. Krčok máte mierne skrátený, ale neotvára sa, keďže cervikometria je v norme. Užívať môžete Magnerot v dávke 3x1 tabletka denne. Predpokladám, že máte nasadený aj progesterónový blok. Pokračujte v odporúčaniach Vášho obvodného gynekológa a dodržujte pravidelné kontroly.