Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitaminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, pan doktor, momentalne som v 14 tt, pri poslednej poradni mi doktor povedal, ze babatko je o tyzden vacsie, beriem vitaminy lejdyvita 2 a stretla som sa s nazorom, ze po brati vitaminov sa rodia vacsie deti, mam teraz obavy ci som vitaminmi nejako neuskodila plodu a ci je ich potrebne vobec brat, popripade ich brat kazdy 2-3 den ? alebo to s velkostou vobec nesuvisi...dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie tehotenských vitamínov nemá zásadný vplyv na veľkosť plodu. V 14. týždni však ešte neexistuje, aby bol plod o týždeň väčší. Najskôr je zle prepočítaný termín pôrodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenské vitamíny môžete užívať denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvacanie a spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 16tt+6 a tento týždeň som zakrvacala jasnou krvou, následne už tretí deň spinim hnedým spinenim. Spinenie som mala viac menej cely prvý trimester.
    Bola som na kontrole a na ultrazvuku je stále všetko v poriadku. Momentálne len užívam magnezium a tehotenské vitamíny.
    Je prosím tento stav normálny? Resp. je niečo co by som mohla užívať z lekárne volne dostupné na zmiernenie toho spinenia? Lekar mi nepredpisal žiadne tabletky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť Ascorutin a užívať ho v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magnezium v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor chcela by som sa opytat, ake magnezium by ste mi odporucali, aby sa aj dobre vstrebavalo, beriem aj vitaminy lejdyvita 2, preto aj neviem v akom mnozstve mozem uzivat navyse magnezium, aby ta davka zase nebola prekrocena...momentalne som v 24tt, citim sem-tam pnutie v podbrusku, prirovnala by som to k mensej svalovke, lekar mi odporucil preto brat magnezium, ale pri tom vybere magnezii si neviem dat rady, ktore by bolo fajn...dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť a užívať Magnerot v dávke 3x1 tabletka na deň. V prípade potreby sa dá dávka navýšiť na 3x2 tabletky denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skratka v tehotenstve knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v tehotenskej knižke mi zapisovala sestrička výsledky krvi a mám uvedené medzi "rizikové faktory pre toto tehotenstvo": "VIT. D>89,90".
    Ide o prebytok vitamínu D alebo čo táto skratka prosím znamená? Som v 13. tt. Na kontrole povedali, že všetko v poriadku a až teraz som si to všimla zapísané. Vitamín D neužívam, užívam len výživový doplnok Femibion. Ako sa dá táto hladina prosím znížiť alebo čo v takomto prípade robiť?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nirmálna hladina vitamínu D v krvi je na úrovni 100 – 125 nmol/l, takže celkom nerozumiem zápisu v tehotenskom preukaze, prečo by to malo byť riziko. Ak užívate tehotenské vitamíny, kde je obsiahnutý vitamín D, malo by to byť v poriadku. Pri nejasnostiach sa pýtajte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Nutridrinky v tehotenstve?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či je môžem v 3.trimestri piť Nutridrink compact (bez príchute) , vzhľadom k tomu, že som na prísnej žlčníkovej diéte, užívam aj Femibion vitamíny (nebude to už veľa?). Nad Nutridrinkom som premýšľala, preto aby dieťa malo nejakú výživu.
    Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nutridrinky v tehotenstve je možné konzumovať. Najvhodnejšie je sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, či celkovo s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nález y a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Vitamíny a železo v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som 32+4 týždeň tehotenstva a bolo mi zistené že mám málo železa tak mi doktorka predpísala (maltofer fol dávkovanie 1-0-1) na krabičke som si však všimla že to obsahuje železo 100mg a aj kyselinu listovú 0,35mg. Ja tiež beriem aj femibion 2 a to každý druhý deň, preto by ma zaujímalo či to nevadí keďže aj v týchto vitamínoch je železo a kyselina listová ako keby som si dávala viac krát toľko, nie je to problém že beriem aj to aj to ? A prosím vás do 34+0 sa ma brať utrogestan a potom už nie alebo dokedy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nebude to problém, môžete pokojne užívať Maltofer aj Femibion 2. Progesterónový blok sa štandardne užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Nepoznám však žiadny konkrétny nález, ani bližšie okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.