Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fľaky

    , Autor: Januška10

    Dobrý deň, som v 39 TT a spravili sa mi na tele tento týždeň fľaky na stehnách a. Prsníku. Nebolia, nemiznu, nesvetleju..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Je potrebné kožné vyšetrenie, prípadne odbery krvi. Príčin vzniku fľakov na koži môže byť viacero, môže sa jednať aj o imunoalergologický problém.

Podobné otázky

  • Prsníky

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť laktáciu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám predpíšu lieky na zastavenie laktácie. Dôležité je pravidelne masírovať, nahrievať a uvoľňovať prsníky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však už máte príznaky zápalu prsníkov, teplotu, zatvrdnutie a bolesti prsníkov, vhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde zvážia prípadnú potrebu nasadenia antibiotík a určia ďalší postup.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Preľaknutie v tehotenstve

    , Autor: laura207

    Dobrý deň,

    od času ako som tehotná, tak sa často zľaknem (aj 10x za deň)

    Môže preľaknutie sa v prvom trimestri negatívne ovplyvniť priebeh tehotenstva?

    Má to vplyv na vyvíjajúce sa dieťa?
    Čítala som že to dieťaťu môže dokonca spôsobiť nejaké fľaky na tele, čo predpokladám nieje pravda. Aky mate na to nazor?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, vplyv na vyvíjajúci sa plod ani na priebeh tehotenstva zľaknutie nemá. Zbytočne sa nestresujte.

  • Svrbenie bruška a celého tela

    , Autor: Laylitta

    Dobrý deň.
    Som v 34tt a pred týždňom mi začalo intenzívne svrbenie bruška, je sprevádzané zväčša nejakou vyrážkou malinkou a jemne červenými flakmi akoby alergia. Zvyknem sa s tým ráno zobudiť. Posledne 2 dní ma ale intenzívnejsie svrbí ale aj celé telo počas dňa, rôzne časti, najmä tvár. Inde sa mi červené fľaky nerobia ani vyrážky. Nie je to úplne že neznesiteľné, ale je to nepríjemné. Skúšala som od pozorovať stravu, ale celé tehotenstvo jem to isté, vylúčila som aj zeleninu aj ovocie aj mlieko a nepomohlo. Môže to byť niečo vážne alebo vydržím tých 5 dní do poradne v pohode a nie je ohrozené dieťatko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nutné realizovať odber krvi a vyšetriť pečeňové enzýmy, žlčové kyseliny a krvný obraz. Môže sa jednať o tehotenskú cholestázu. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.