Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prsníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť laktáciu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám predpíšu lieky na zastavenie laktácie. Dôležité je pravidelne masírovať, nahrievať a uvoľňovať prsníky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však už máte príznaky zápalu prsníkov, teplotu, zatvrdnutie a bolesti prsníkov, vhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde zvážia prípadnú potrebu nasadenia antibiotík a určia ďalší postup.

Podobné otázky

  • Miznutie príznakov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 9tt.. včera som bola na gynekologii kde bol ultrazvuk a vitalita bolo v poriadku. Cítila som ale úplnu slabosť a bolesti kĺbov, horúčku.. vyšiel mi pozitívny covid test. Teplotu som zrazila paralenom a obkladmi. Dnes len teplota trochu zvýšena. Chcem sa spýtať môže mať choroba vplyv na vymiznutie príznakov respektíve, prestali ma boliest prsníky a necítim ani pnutie. Mám už 2x MA za sebou tak mám mierne obavy. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vírusová infekcia v I. trimestri síce nie je optimálny stav pre tehotný organizmus, zákonite však nemusí dôjsť k potratu. Ak ste však už po 2 zamlčaný potratoch, bolo vhodné pred otehotnením realizovať aspoň hematologické a endokrinologické vyšetrenie na odhalenie možnej príčiny opakovaných potratov. Teraz sa tým už nič neurobíte. Platí zásada “všetko alebo nič”, to znamená, že plodu sa aj napriek prebiehajúcej infekcii COVID-19 nestane nič a tehotenstvo bude prebiehať v úplnom poriadku. Odsledujte si to. Paralen pri teplote užívať môžete, aj každých 6 až 8 hodín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte.

  • Ukoncenie dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mala by som otazku ohladom ukoncenia dojcenia. Som 3 mesiace od porodu a uz som mala 2x zapal prsnika, z tohto dovodu som sa rozhodla ukoncit dojcenie. Gynekolog mi nasadil ATB na prebiehajuci zapal a odporucil stiahnutie prs, neodsavat a pit malo tekutin. Prsia sa samozrejme naliali aj cez obvaz, su tvrde a bolestive. Chcela by som sa opytat kolko trva nez sa aktualne mlieko "vstrebe" v prsnikoch a trochu pride k ulave a k zmaknutiu? Kolko treba prsia obvazovat a obmedzovat tekutiny? Chcela by som sa vyhnut uzivaniu bromokriptinu, kvoli NÚ. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez nasadenia lieku na zastavenie laktácie sa väčšinou tvorbu mlieka nedarí zastaviť. Môžete skúsiť znížiť prívod tekutín, prsia utiahnuť elastickým obväzom, prípadne dávať studené obklady. Ak však budú prsníky aj naďalej naliate, môže dôjsť k vzniku abscesu. Existuje aj preparát s účinnou látkou kabergolín - Cabest, ktorý aktuálne využívame aj na klinike. Má oveľa menej vedľajších, či nežiadúcich účinkov.

  • Sono prsníkov v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, ja by som sa chcela spytat som v 19 týždni a doktorka ma poslala na sono prsníkov. Môžem ísť v pohode? Neuškodí to bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG prsníkov síce plodu vôbec neuškodí, nepoznám dôvod, pre ktorý ste boli odoslaná na USG prsníkov. Ak iba vrámci preventívnej prehliadky, teda nemáte žiadne ťažkosti, ani na to nie je akútny dôvod, štandardne sa USG prsníkov v tehotenstve nerealizuje pre skreslený nález, keďže prsníky sú počas tehotenstva mierne prestavané. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Leukocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Žila na prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mam 6,5 mesačné dieťa, stále dojčím, ale asi posledné 3 mesiace pozorujem na pravom prsníku výrazne vystupujúcu žilu smerom k dvorcu z vrchu a zboku, ktorá ani nemizme (mám tam už 3 roky fibroadenóm, ktorý sa nemení a chodim na kontrolu raz ročne). Na ľavom prsníku to nepozorujem. Môže to znamenať niečo vážne alebo je to pri dojčení normálne? Na kontrolu mám ísť až koncom augusta tak sa aspoň takto chcem dozvedieť ci je to niečo na skoršiu návštevu u lekára alebo je to normálne. Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte kojíte, prsníky máte do istej miery zmenené, mliekovody rozšírené, rovnako tak aj cievy. Je to normálne. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.