Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nespavost

    , Autor: Nella20

    Dobrý deň, veľmi by som potrebovala radu som tehotná v prvom mesiaci, brala som antidepresiva miraklide a mirzaten.. Akonáhle som to zistila som lieky naraz vysadila, čo chcel aj môj psychiater. Avšak môj problém je v tom, že tieto dni sú hrozne. Býva mi veľmi zle, nemôžem spávať. A preto prosím o radu ako by som si mohla pomôcť nejakými prírodnými produktmi aspoň na spanie. Co by mi dosť pomohlo. Moja gynekologicka tvrdí, že spánok je dôležitý, ale ja spím v noci niekedy len hodinu a ceky čas som potom v strese. Môj psychiater mi odmieta akokoľvek pomôcť a ku gynekologické idem až o mesiac. Všade sa ale píše ze aj duševná pohoda je veľmi dôležitá a ja by som chcela poradiť čo by mi pomohlo a zároveň neuškodilo maličkému. Citala som o l tryptofane, že keby som to aspoň v malých dávkach skúsila ci by to nejak nepomohlo. Ale sa bojím, že to uskodi. Prosim pomôžte mi lebo tieto dni sú momentálne katastrofa. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existujú rôzne bylinkové prípravky, čaje a voľnopredajné výživové prípravky. Poraďte sa v lekárni, kde majú najlepší prehľad.

Podobné otázky

  • Užívanie oxazepamu v tehotenstve

    , Autor: Mon89

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Od 22tt som začala trpieť strasnou nespavosťou. Nespím aj celé noci...V minulosti som mala problém s úzkosťou a nespavosťou aj počas prvého tehotenstva. Užívala som len ad escitil 10 mg a stav sa mi pekne upravil. Teraz však nemám žiadne úzkosti, len nespavost. Psychiatricka mi opäť nasadila ad escitil a k tomu na večer oxazepam 10 mg. Momentálne som v 24tt. Užívania oxazepamu sa dosť obávam a hlavne v tehotenstve kvôli bábätku. Inak mam ukážkové tehotenstvo, doteraz žiadne problémy. Myslíte si, užívanie oxazepamu je veľmi rizikové?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie sú dostatočné štúdie, aby sa potvrdil vplyv Oxazepamu na dieťa, keďže sa nerealizujú štúdie užívania benzodiazepínov na tehotných ženách. Je to skôr otázka na psychiatra, ale krátkodobo sa Oxazepam užívať môže, pokým nenastúpi účinok antidepresíva, čo je väčšinou do dvoch týždňov. Postupujte podľa odporúčaní psychiatra.

  • Nespavosť po pôrode

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň prosím poradte mi nejaký bezpečný liek na nespavosť ktorý je možné užívať aj počas dojčenia. Medovkový čaj mi nezaberá a ja nechcem odstavovať synčeka od dojčenia no som z toho zúfala a unavená

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najprv môžete skúsiť voľnopredajné homeopatické preparáty, ktoré sa môžu užívať aj počas kojenia. V lekárni Vám budú vedieť poradiť lepšie. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné predpísať lieky, počas ktorých bude potrebné dojčenie na istý čas prerušiť.

  • Nespavost v prvom trimestri

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň som v 5tt a nemozem spat oči mam unavene ale nezaspim viete mi nieco odporucit skusala som čaje,meditacie ale nezabrali.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že ste tehotná, toto nie je otázka na gynekológa. Keďže nerobím s týmito vecami, v lekárni Vám poradia oveľa lepšie.

  • Zufala

    , Autor: Nella20

    Dobrý deň, pred tehotenstvom som užívala antidepresiva miraklide a mirzaten. Tie som na prvý trimester vysadila ale mam hrozne stavy. Nespavost,nervozita a pod. Následne som bola koli tomu hospitalizovana, pretože mi hrozil potrat a mam užívať antidepresiva znova. Riešila som to s psychiatrom ale zrejme nemal náladu, pretože bol ku mne dosť hnusný. Lieky mi síce dal ale v podstate som sa nedozvedela nič. Dal mi tie isté lieky a ja teda vôbec neviem ci ich môžem užívať. Som v 4.tom mesiaci. A tiež by som chcela vedieť ci miesto nich nemôžem užívať ltryptofan a melatonin, keďže sú to vlastne pre telo prirodzene látky a zbavila by som sa tých liekov a neublížilo by to bábätku. Pomôžte mi prosím ja fakt neviem co je lepšie. Keďže s psychiatrom nie je reč co nechápem, a môj gynekológ v otázke antidepresiv nevie asi nič, pretože predtým mi povedal, že to mám riešiť s psychiatrom. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postup gynekológa je správny. Keďže nepoznám Váš stav, bolo by veľmi šarlatánske sa vyjadrovať ohľadom pokračovania užívania antidepresív. Je to jednoznačne záležitosť psychiatra. Áno, je pravda, že ak to nie je potrebné, antidepresíva by sa v tehotenstve mali obmedziť, ale na druhej strane, ak je to potrebné a nutné ich užívať, musí sa dodržiavať predpísaná psychiatrická liečba. Svojvoľne si lieky určite nemeňte.

  • Tehotna

    , Autor: Nella20

    Dobrý deň, som asi v druhom mesiaci tehotenstva a moja otázka spočíva v tom, že som brala antidepresiva miraklide a mirzaten a brala som ich aj keď som nevedela ze som tehotná. Potom som ich zo dňa na deň vysadila co mi spôsobilo strašne stavy ako nespavost, nevolnosti, hnacky. Bojím sa ze to tomu malému uskodilo. Hlavne to bol strašný stres. Dá sa nejak zistiť ci mu to uskodilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka psychiatrickej liečby, krátkodobé užívanie by na zárodok vplyv mať nemalo. Odporúčam absolvovať všetky tri špeciálne ultrazvuky, teda PTS v 11.-14. týždni, morfologický USG v 20.-22. týždni a fetálny screening v 28.- 32. týždni tehotenstva. Rovnako odporúčam navštíviť Vášho psychiatra a informovať ho o vysadení liečby.