Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Užívanie oxazepamu v tehotenstve

    , Autor: Mon89

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Od 22tt som začala trpieť strasnou nespavosťou. Nespím aj celé noci...V minulosti som mala problém s úzkosťou a nespavosťou aj počas prvého tehotenstva. Užívala som len ad escitil 10 mg a stav sa mi pekne upravil. Teraz však nemám žiadne úzkosti, len nespavost. Psychiatricka mi opäť nasadila ad escitil a k tomu na večer oxazepam 10 mg. Momentálne som v 24tt. Užívania oxazepamu sa dosť obávam a hlavne v tehotenstve kvôli bábätku. Inak mam ukážkové tehotenstvo, doteraz žiadne problémy. Myslíte si, užívanie oxazepamu je veľmi rizikové?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie sú dostatočné štúdie, aby sa potvrdil vplyv Oxazepamu na dieťa, keďže sa nerealizujú štúdie užívania benzodiazepínov na tehotných ženách. Je to skôr otázka na psychiatra, ale krátkodobo sa Oxazepam užívať môže, pokým nenastúpi účinok antidepresíva, čo je väčšinou do dvoch týždňov. Postupujte podľa odporúčaní psychiatra.