Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nalez

    , Autor: michaela-11

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som v 38tt a dnes som bola u doktorky a cervikalne skóre mám 1-0-1-1-1-1 a cítim ako mi malá tlačí hlavičkou a mám aj pichavo bodavu bolesť. Za aký čas sa môže pri tomto náleze pôrod spustiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy sa pôrod môže spustiť prakticky kedykoľvek, aj dnes, zajtra, či o dva týždne. Ste prakticky v termíne, plod má všetko, čo má mať, ak sa pôrod spustí, zastavovať sa už nebude. Podľa cervikálneho skóre sa začiatok pôrodu nedá povedať. Pri odtoku plodovej vody, nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti á 5 min. alebo krvácaní navštívte zdravotnícke zariadenie, v ktorom plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Funneling v priebehu porodneho kanala

    , Autor: Kajka1990

    Dobry den rada by som sa informovala ak mi lekar napisal do spravy - pritomny funneling v priebehu porodneho kanala, branka zatvorena, kanal neskrateny znamena to ze sa otvaram? Povedal mi lekar ze mam oddychovat bez zdvihania tazkych veci a zataze, bez zbytocne dlhych prechadzok a ze sa to vie upravit. Mame ist este na dovolenku k moru zaciatkom aprila, nech si oddychnem a zial dovolenka sa neda zrusit, oddychovy rezim mam 3 tyzdne a o tyzden mam kontrolu. Viete mi poradit co to vsetko znamena? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, funneling znamená vnútorné otváranie. Z daného popisu mi však nie je jasné, o aký funneling sa jedná, nepoznám ani ďalšie bližšie okolnosti a informácie, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 10 tt a mám doma veľký neporiadok som riziková ale potrebovala som si povysávať a umyť dlážku ja viem že by som mala ležať ale cítila som sa dobre a keď ma začalo pichať v podbrušku tak som si ľahla ale príde mi zbytočne platiť upratovacie služby keď povysávať môžem ja. Môže to byť problém alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, výslekdy vyšetrení a nálezy boli v poriadku a nebudete sa premáhať, nevidím dôvod, aby ste si pomaly nemohli poupratovať.

  • Prechladnutie

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som tehotná a mám prechladnute obličky krv som mala v norme nie je to nič vážne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani to nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.