Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nalez

    , Autor: michaela-11

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som v 38tt a dnes som bola u doktorky a cervikalne skóre mám 1-0-1-1-1-1 a cítim ako mi malá tlačí hlavičkou a mám aj pichavo bodavu bolesť. Za aký čas sa môže pri tomto náleze pôrod spustiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy sa pôrod môže spustiť prakticky kedykoľvek, aj dnes, zajtra, či o dva týždne. Ste prakticky v termíne, plod má všetko, čo má mať, ak sa pôrod spustí, zastavovať sa už nebude. Podľa cervikálneho skóre sa začiatok pôrodu nedá povedať. Pri odtoku plodovej vody, nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti á 5 min. alebo krvácaní navštívte zdravotnícke zariadenie, v ktorom plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Plodová voda

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň, idem za vami s otázkou. Som 23+5tt. Vo štvrtok som bola u svojej gynekologičky s bolesťami v podbrušku, v krížoch a zvýšeným čirým vodnatym vytokom. Všetko bolo v poriadku. Krčok pevný, zatvorený , 35mm a plodovej vody normohydramion. Na vložku mi vyliali temešvaryho roztok a celá vložka bola modrá. Poslali ma teda na hospitalizáciu do nemocnice, kde mi robili tieto vyšetrenia znova akurát mi robili výter zo zadnej klenby maternice a tie vyšli negatívne. Dali mi domov roztok a poslali ma domov. Doma na pôrodnickych vložkách to bolo väčšinou žlté a okrajovo modré. Na ďalší deň to bolo zasa modré a tak som bežala. Nález sa nezmenil a znova ten istý výter negatívny. V sobotu som tam bola znova a výter bol znova negatívny. Bolesti ale stále boli. Vždy mi to vytreli aj 3x. Výtok nezmizol a stále si cítim dole mokro. Je to skôr taká lepkava tekutina, sem tam hlien biely alebo žltý. Dnes som bola na kontrole u svojej dr a na vložke som mala zasa okrajovo modré ale výter bol negatívny. Plodovej vody dostatok. Je teda možné uplne vylúčiť odtok plodovej vody? Alebo akú konzistenciu má plodová voda a mám dôvod sa teda obávať? Bojím sa, že ma zanedbali. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, aké vložky používate a na akých vložkách je Temesvariho test realizovaný. Niektoré vložky sa farbia na modro, preto môže byť test aj falošne pozitívny. Štandardne sa do pošvy ku krčku vkladá sterilný suchý tampón na niekoľko hodín a test sa realizuje na ňom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krcok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. V nemocnici mi namerali krčok okolo 20mm s vnútorným funnelingom. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte rizikové tehotenstvo a zhoršený nález na krčku, je na zvážení cestovať na oslavu. Počas pár hodín sa samozrejme nemusí zmeniť nič, ani sa predpokladám nezmení. Ak aktuálne nemáte ťažkosti a máte nasadenú liečbu, je na Vás, či na oslavu pôjdete alebo nie.

  • Cystorektokela

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň,
    po vaginálnom pôrode mi zostala cystorektokela 1. Stupňa. Robí mi to veľké problémy hlavne pri chôdzi, pretože cítim akokeby nejakú guľu v pošve. Urogynekologicka mi povedala, ze si mám na to zvyknúť a informovať sa do budúcnosti čo môžem a čo nemôžem robiť a prispôsobiť tomu životný štýl. Ale ja sa s tým zmieriť nechcem. Je možnosť nejako to riešiť, prípadne operácia, ktorá by to spravila? Je možné ešte do budúcna otehotnieť bez toho aby to spôsobilo problém a dieťa mohlo byť donosene?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, dá sa realizovať korekcia, či plastická úprava stien pošvy, či pošvového vchodu, ak však ešte plánujete tehotenstvo, neriešil by som to pred tehotenstvom. Cystorektokéla nemá vplyv na prípadný problém s donosením plodu. Ak nie je prítomný pokles maternice, iba mierny pokles stien pošvy, v tehotenstve by to nemalo robiť problém. Ako som však už hovoril, keďže som nevidel nález a nepoznám ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.