Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovčie kiahne

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň p.doktor, opäť sa obraciam na Vás s otázkou. Som v 17T 2D a v detskom veku som prekonala ovčie kiahne, avšak môj 12 ročný syn ich dostal. Ide o klasický priebeh ovčích kiahní.Chcem sa spýtať, či je môj plod , resp.ja ako tehotná žena niejak ohrozená, aj keď som to už prekonala ? Mám obavy, keďže je to infekčné ochorenie. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už prekonali ovčie kiahne v detstve, nebezpečenstvo ochorenia Vám nehrozí, pretože už máte vytvorenú imunitu. Dodržujte však všetky zásady hygieny.

Podobné otázky

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    prepáčte ešte doplním moju otázku ku kiahňam. Som tehotná 27tt. Bola som v kontakte s dieťaťom s kiahňami ktoré to pravdepodobne dostalo od matky ktorá kiahne prekonala ale pravdepodobne má pásový opar. S ňou som bola tiež v kontakte. Ten pásový opar ma môže nejako ohroziť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má človek pásový opar, znamená to, že v minulosti prekonal ovčie kiahne. Herpetický vírus, ktorý ich spôsobuje, zostane vo tele v nervových gangkiách „driemať“ a za určitých okolností, napríklad pokles imunity, sa prebudí vo forme pásového oparu. Platí to isté, ak ste už prekonali ovčie kiahne, ste chránená. Infekčné pri pásovom opare sú iba pustulky, s ktorých obsahom po prasknutí príde človek do kontaktu. V jednej domácnosti je to pochopiteľné, ak si človek nedá pozor.

  • Razstep pery

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor nedávno mi v 20tt diagnostikovali, že moje bábätko bude mať raštep pery. Chcem sa opýtať, keďže premýšľam nad dôvodmi prečo sa to mohlo stať keďže počas tehotenstva som nebola chorá nemala herpes áni nič podobné v rodine to tiež nemáme ani z jednej strany, nepijem, nefajčím ani nejem nezdravo práve naopak...chcem sa opýtať či dlhodobé užívanie anopyrinu cca 6rokov pred otehotnením a od začiatku tehotnosti davkov 1tableta denne môže niečo také spôsobiť viem, že už to nezmením avšak v prípade ďalších tehotnosti by som chcela mať istotu, či toto nemôže byť príčina.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rázštep pery a podnebia má niekoľko foriem, či stupňov. Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby. Príčina vzniku sa dodnes do detailov neobjasnila. Táto vrodená vývojová chyba vzniká v prvých mesiacoch vývoja dieťaťa v maternici matky. Príčiny sú rôzne - ide o pôsobenie viacerých faktorov (vplyv génov rodičov spolu s pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia). Pod vplyvom vonkajšieho prostredia rozumieme napríklad ionizačné žiarenie, rôzne chemické látky, infekcie - najmä vírusové (ružienka, cytomegalovírus, chrípka, herpes simplex, ovčie kiahne, ale aj toxoplazmóza) a lieky užívané najmä v prvom trimestri tehotenstva. Existujú dve skupiny rázštepov - tie, ktoré sa vyskytujú v rodinách a tie, ktoré sa vyskytnú náhodne, aj keď v rodine nik rázštep nemal. Táto druhá skupina je častejšia - až 75% rázštepov vzniká náhodne. Ak sú obaja rodičia zdraví a majú jedno dieťa s rázštepom, šanca, že aj ďalšie dieťa bude mať rázštep je menej ako 3%. Pravdepodobnosť výskytu je väčšia, ak je postihnutý viac ako jeden člen rodiny. Ak má jeden rodič rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre prvé dieťa je menej ako 3%. Ak však aj prvé dieťa má rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre druhé dieťa rastie na cca 15%. Zvýšené riziko výskytu rázštepových chýb bolo pozorované aj pri nedostatku kyseliny listovej, pri nízkom príjme vitamínov skupiny B, pri nedostatočnom, ale aj nadmernom príjme vitamínu A. Ďalšími nežiadúcimi faktormi sú aj fajčenie, alkohol a drogy.

  • Ovčie kiahne počas tehotenstva

    , Autor: Andrea555

    Dobrý deň som v 12tt a dostala som ovčie kiahne môže to nejako ublížiť bábätkám keďže čakám dvojičky kiahne sú dosť silné pravidelné teploty nad 38,3°C a dostali sa až na pošvu ďakujem vám vopred za odpoveď?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre infektológa. Pokiaľ viem, najmenej rizikové je, ak ste infikovaná počas prvých 6 mesiacov tehotenstva. Počas tohto obdobia je šanca, že Vaše deti získajú tzv. syndróm vrodených ovčích kiahní (Congenital Varicella Syndrome) veľmi nízka. Tento syndróm však môže spôsobiť vrodené chyby, ako sluchová vada, nízka pôrodná hmotnosť, či deformácie končatín, útly vzrast alebo poškodenie a zjazvenie pokožky. Riziko je, pokiaľ viem, veľmi nízke. Avšak priebeh kiahní v dospelosti a v tehotnosti môže byť dosť prudký, hrozí Vám aj možnosť zápalu pľúc. Neviem sa Vám k tomu viac vyjadriť, určite však odporúčam minimálne kontaktovať a konzultovať infektológa, ktorý si myslím že zváži aj imunoglobulínovú liečbu. To, že máte výsev aj v oblasti rodidiel, je teraz nepodstatné.

  • Chripka

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.potrebovala by som poradiť.moj syn už pomaly týždeň je chory zo škôlky ho poslali domou z vysokými horuckami na druhý deň som si všimla ze sa mu objavujú vyrážky takže dostal ovcie kiahne.okrem toho má zapal očných spojiviek a chrípku.ja som v 27.tyzdni a už 3.den soplim a mam bolesti v hrdle aj ja.davam si morskú vodu na nadchu keďže pri fukani mam silne žlté hlieny a na hrdlo mi dali dr.weiss sprej.davam si paralen keďže prvý deň som mala aj horúčku a zimnicu.chcem sa opýtať v tomto tehotenstve ma postihlo dosť takýchto nepríjemnosti a obávam sa ci to nebude mať dopad na moje nenarodené dieta z hľadiska aj tejto chrípky.pri pasovom opare ste ma ukludnil a potom ma uistil aj gynekolog ze je všetko okej.len každá matka sa bojí o svoje dieťa
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, problém by mohol nastať, ak by ste mali ťažký a komplikovaný priebeh ochorenia. Za okolností, ak máte iba mierne prejavy, by to na tehotenstvo nemalo mať zásadný vplyv.

  • Herpes

    , Autor: Luna22

    Zdravím, prvý krát v živote sa mi tvorí herpes na pere. Som v 35 tt, môže to poškodiť plod? V detstve som prekonala ovčie kiahne aj osýpky. Na internete čítam,že prvá infekcia môže poškodiť, jedná sa len o genitálny herpes alebo aj herpes labialis môže nakaziť. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na plod to nebude mať vplyv. Všetky spomínané ochorenia spôsobuje ten istý vírus Herpes simplex. Nejedná sa u Vás o prvú infekciu. Aplikovať si môžete Herpesin krém.