Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chripka

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.potrebovala by som poradiť.moj syn už pomaly týždeň je chory zo škôlky ho poslali domou z vysokými horuckami na druhý deň som si všimla ze sa mu objavujú vyrážky takže dostal ovcie kiahne.okrem toho má zapal očných spojiviek a chrípku.ja som v 27.tyzdni a už 3.den soplim a mam bolesti v hrdle aj ja.davam si morskú vodu na nadchu keďže pri fukani mam silne žlté hlieny a na hrdlo mi dali dr.weiss sprej.davam si paralen keďže prvý deň som mala aj horúčku a zimnicu.chcem sa opýtať v tomto tehotenstve ma postihlo dosť takýchto nepríjemnosti a obávam sa ci to nebude mať dopad na moje nenarodené dieta z hľadiska aj tejto chrípky.pri pasovom opare ste ma ukludnil a potom ma uistil aj gynekolog ze je všetko okej.len každá matka sa bojí o svoje dieťa
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, problém by mohol nastať, ak by ste mali ťažký a komplikovaný priebeh ochorenia. Za okolností, ak máte iba mierne prejavy, by to na tehotenstvo nemalo mať zásadný vplyv.

Podobné otázky

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.

  • Razstep pery

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor nedávno mi v 20tt diagnostikovali, že moje bábätko bude mať raštep pery. Chcem sa opýtať, keďže premýšľam nad dôvodmi prečo sa to mohlo stať keďže počas tehotenstva som nebola chorá nemala herpes áni nič podobné v rodine to tiež nemáme ani z jednej strany, nepijem, nefajčím ani nejem nezdravo práve naopak...chcem sa opýtať či dlhodobé užívanie anopyrinu cca 6rokov pred otehotnením a od začiatku tehotnosti davkov 1tableta denne môže niečo také spôsobiť viem, že už to nezmením avšak v prípade ďalších tehotnosti by som chcela mať istotu, či toto nemôže byť príčina.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rázštep pery a podnebia má niekoľko foriem, či stupňov. Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby. Príčina vzniku sa dodnes do detailov neobjasnila. Táto vrodená vývojová chyba vzniká v prvých mesiacoch vývoja dieťaťa v maternici matky. Príčiny sú rôzne - ide o pôsobenie viacerých faktorov (vplyv génov rodičov spolu s pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia). Pod vplyvom vonkajšieho prostredia rozumieme napríklad ionizačné žiarenie, rôzne chemické látky, infekcie - najmä vírusové (ružienka, cytomegalovírus, chrípka, herpes simplex, ovčie kiahne, ale aj toxoplazmóza) a lieky užívané najmä v prvom trimestri tehotenstva. Existujú dve skupiny rázštepov - tie, ktoré sa vyskytujú v rodinách a tie, ktoré sa vyskytnú náhodne, aj keď v rodine nik rázštep nemal. Táto druhá skupina je častejšia - až 75% rázštepov vzniká náhodne. Ak sú obaja rodičia zdraví a majú jedno dieťa s rázštepom, šanca, že aj ďalšie dieťa bude mať rázštep je menej ako 3%. Pravdepodobnosť výskytu je väčšia, ak je postihnutý viac ako jeden člen rodiny. Ak má jeden rodič rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre prvé dieťa je menej ako 3%. Ak však aj prvé dieťa má rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre druhé dieťa rastie na cca 15%. Zvýšené riziko výskytu rázštepových chýb bolo pozorované aj pri nedostatku kyseliny listovej, pri nízkom príjme vitamínov skupiny B, pri nedostatočnom, ale aj nadmernom príjme vitamínu A. Ďalšími nežiadúcimi faktormi sú aj fajčenie, alkohol a drogy.

  • Planovanie a prechladnutie/chripka

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    citim ze som prechladena alebo trosku chora neviem presne co mi je ale nemam teploty len trosku upchaty nos a potim sa lebo beriem paralen. Blizia sa mi plodne dni a velmi chceme skusit otehotniet. Plodne dni by som mala mat o 7-8dni cca takze verim ze sa z toho vylizem este cajmi a paralenom ale aj keby som mala este nejake priznaky tak mozem skusit alebo hrozi nieco zarodku nebodaj nejake postihnutie kedze mam v sebe virus alebo som proste prechladnuta? Beriem Femibion na planovanie tehotenstva a aj C vitamin kazdy den.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa necítite nejako choro, môžete sa snažiť. Ak sa však na to cítiť nebudete a budete mať ešte prejavy nachladenia, vhodnejšie bude počkať so snažením sa na ďalší mesiac.

  • Chrípka v tehotenstve

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, prosím vás má chrípka v 36tt zlý vplyv na dieťatko? Ja som už druhý týždeň chorá, ale len slabo. Mám nádchu, bolesť hrdla, teplotu nemám. Beriem stopkasel, celaskon, kalciovy sirup a morskú vodu do nosa. Mohla by choroba, alebo takéto dlhšie užívanie liekov nejako uškodiť malej? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte vysoké horúčky a zvýšené zápalové parametre, priebeh je iba ľahký, vplyv na plod a prakticky aj na tehotenstvo to nebude mať žiadny. Pokračujte v užívaní spomínaných voľnopredajných preparátov. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, telesné šetrenie. Odsledujte si to.

  • Chrípka počas teh.

    , Autor: Lucy3105

    Dobrý deň pán doktor.
    Poprosila by som Vás o radu, nakoľko som prvorodička. Mám akútny zápal priedušnice, ťažko sa mi dýcha a mám veľmi silný, dusivy kašeľ pri ktorom stále napínam brucho. Som v 23 týždni teh., predpísaný mi bol atb zinat. Zatiaľ však nezabral. Môže môj zdravotný stav ohroziť bábätko? Je nutné ísť do nemocnice? Horúčky našťastie nemávam vysoké. Ďakujem vopred za odbornú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za normálnych okolností nemá kašeľ vplyv na krčok maternice. Je ale vhodné, čo najskôr zmierniť prejavy kašľa. Ak sú všetky vyšetrenia po gynekologickej stránke v poriadku, z gynekologického hľadiska nie je nutná hospitalizácia.