Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ohľadom dojčenia

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý deň, maličký sa mi narodil 6.6.2013 (31tt) - od začiatku je v inkubátore, mal infekciu odomňa ktorú som mala ja v tele nejakého streptokoka, týždeň bol v pohode, na ôsmy deň sa mu stav zhoršil až tak, že dostal zápal črievok, potom bol odstavený od môjho mliečka týždeň, hodnoty klesli, polepšilo sa mu a zase mu začali dávať moje mliečko-neskôr sa zistilo, že mliečko ktoré nosím nieje v poriadku, pravidelne si odsávam každé tri hodiny, keďže malého som si ešte ani priložiť nemohla, ale pomaly ho strácam a v mojom mliečku zistili že mám dve baktérie - klebsiella oxytoca a pseudomonas oryzihabitans, môj gynekolog ma mal vyšetriť a dať mi antibiotiká keď nemôžem malému dávať mliečko ale neurobil tak a nikdy sa s takou infekciou nestretol a ja teraz neviem či je to dosť vážne alebo nejak prenosné a neviem čo mám robiť, tam kde som rodila mi povedali, že je to dosť závažné a tak sa bojím...maličký mal dobrú váhu keď sa narodil 1700g a 42cm, báli sme sa kvôli tým črievkam lebo nás strašili že pôjde na operáciu lebo sa mu môže prederaviť črievko, pomaly sa z toho dostal myslíte že bude mať niekedy problémy s črievkami alebo sa to už nevráti?veľmi sa o neho bojíme, mal antibiotiká a naposledy mal iba hepatálne testy zvýšené kvôli antibiotikám tak snád sa aj to upravi, inak je čulý ma sa dobre...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, "
    infekcia mlieka je naozaj raritná, no odporučila by som každopádne preliečenie antibiotikami podľa citlivosti daných baktérií. Ide o takzvane "nemocničné" baktérie, preto možno by sa oplatilo ešte raz skontrolovať odber za sterilných podmienok aby sa vylúčila kontaminácia odberu. Malinkému držím palce, otázka ohľadne prognózy jeho ďalšieho stavu patrí skôr pediatrom ale verím, že bude v poriadku.

Podobné otázky

  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: Marta13

    Dobrý deň,

    mám otázku ohĺadom dojčenia v tehotenstve. Mám 30 rokov. Som momentalne v 7 tt. Neberiem žiadne lieky. Mam 1,5 rocne dieta, ktore kojim. Gynekologicka mi odporúča kojiť maximálne do 5 mesiaca tehotenstva. Existuju nejaké štúdie, ktore potvrdzujú to, že dojčenie dlhšie ako 5 mesiacov je škodlive pre plod? Aký máte na to názor vy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti existovalo viacero názorov na kojenie počas tehotenstva a ďalšie tehotenstvo dojčiacej matky sa považovalo za dôvod na odstavenie. Ženy dostávali nesprávne rady, aby prestali dojčiť najneskôr do 6. mesiaca tehotenstva. Dnes je k dispozícii dostatok štúdií ako aj skúseností dokazujúcich, že ženy môžu dojčiť počas celého tehotenstva až do konca a po pôrode pokračovať v dojčení staršieho a mladšieho dieťatka, nazývanom tandemové dojčenie. Dojčenie v tehotenstve nespôsobuje, ani nezvyšuje riziko potratu. Niekedy dôjde aj samo k útlmu a zastaveniu laktácie.

  • Mykoza a dojcenie

    , Autor: tinka-017

    Dobry den p.doktor,rada by som sa spytala,ake volnopredajne lieky je mozne uzivat pocas dojcenia,ked mam mykozu..je mozne aplikovat aj canesten combi(jednorazova tableta na vkladanie),ked je v pribalovom letaku pisane,ze sa dojcenie ma prerusit?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na vaginálnu mykózu je najlepšie aplikovať lokálne liečivá, teda vaginálne. Asi u všetkých prípravkov je napísaná istá formulka ohľadom dojčenia. Najlepšie je navštíviť obvodného gynekológa, ktorý Vám zrealizuje výter z pošvy na kultiváciu a podľa toho určí ďalší postup. U väčšiny antimykotík je odporučené prerušenie dojčenia alebo isté obmedzenie. Firmy si to alibisticky napíšu, nech majú nepriestrelné aliby, pri niektorých liečivách je však ozaj nutná zvýšená opatrnosť. Čo sa týka voľnopredajných prípravkov, skúsiť môžete vaginálne výplachy Clogin alebo Rosalgin, prípadne vaginálne probiotiká, no väčšinou je nutné siahnuť po liekoch na predpis.

  • Upchaty mliekovod

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,

    prosim Vas o radu ohladom dojcenia. Asi pred tromi tyzdnami sa mi zapalil prsnik pre upchaty mliekovod. Antibiotika som nebrala, pretoze sa mi podarilo ho spriechodnit castim prikladanim a odsavanim. Zostala mi vsak na bradavke biela bodka, ktora stale brani priechodnosti mlieka. Obcas sa uzavrie, bolest sa stupnuje a zacina opakovany zapal. Ako mozem uplne spriechodnit mliekovod a zabranit zapalu?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je potrebné navštíviť lekára aby to odborne zhodnotil, a vprípade nutnosti zápal preliečil antibiotikami, pretože sa inak opakovaným zápalom nevyhnete.

  • Dojčenie a pilates

    , Autor: danica115

    Dobrý chcela by som sa spýtať na Vašu radu ohľadom dojčenia a cvičenia. Malý má 2 týždne, dojčím ho papká veľa, ale rozmýšlala som, či by som nemohla začat s cvičením pilatesu. Stiahla som si Pilates-formovanie tela, ale to je len také naťahovanie, lebo ma veľmi bolí chrbtica. Možem teda pomaly doma začat s cvičením pilatesu? Bude aj naďalej malému mlieko chutiť? Či lepšie začat s precvičovaním až po šestonedelí? Nie je to žiaden aerobik, alebo zumba len pilates. Alebo by ste odporučili jogu či iné cviky? Ďakujem za odpoveď. Dana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zača aktívne cvičiť sa odporúča až po skončení šestonedelia. No Pilates by nemal byť problém, limitáciou bude to ako sa budete cítiť. Ak vám cvičenie bude vyhovovať, tak sa kvôli dojčeniu neobmedzujte, hlavne začnite pozvoľna.