Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: Marta13

    Dobrý deň,

    mám otázku ohĺadom dojčenia v tehotenstve. Mám 30 rokov. Som momentalne v 7 tt. Neberiem žiadne lieky. Mam 1,5 rocne dieta, ktore kojim. Gynekologicka mi odporúča kojiť maximálne do 5 mesiaca tehotenstva. Existuju nejaké štúdie, ktore potvrdzujú to, že dojčenie dlhšie ako 5 mesiacov je škodlive pre plod? Aký máte na to názor vy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti existovalo viacero názorov na kojenie počas tehotenstva a ďalšie tehotenstvo dojčiacej matky sa považovalo za dôvod na odstavenie. Ženy dostávali nesprávne rady, aby prestali dojčiť najneskôr do 6. mesiaca tehotenstva. Dnes je k dispozícii dostatok štúdií ako aj skúseností dokazujúcich, že ženy môžu dojčiť počas celého tehotenstva až do konca a po pôrode pokračovať v dojčení staršieho a mladšieho dieťatka, nazývanom tandemové dojčenie. Dojčenie v tehotenstve nespôsobuje, ani nezvyšuje riziko potratu. Niekedy dôjde aj samo k útlmu a zastaveniu laktácie.

Podobné otázky

  • Dojčenie počas tehotenstva; včasný abort

    , Autor: missisuhu

    Krásny deň prajem,
    chcela by som Vás poprosiť o radu - dve. V prvej rade by ma zaujímalo či môžem pokračovať v dojčení (syn 13 mes.) aj v tom prípade, že sa s manželom chceme pokúsiť o ďalšie dieťatko; či nebude malý pri dojčení "brať" nejaké dôležité živiny plodu. a druhou otázkou je: ako spoznám včasný potrat a či je po ňom nutné navštíviť gynekológa. Poslednú menštruáciu som mala 05.01.2014 s tým že 28.01.2014 prišla ďalšia. 02.02.2014 som mala následne bolesti v podbrušku (to mávam vždy pri menštruácii pri uvolňovaní "vajíčka") ale teraz sa neobjavili len "kúsky" ale až 4-5cm dlhé "čosi". Mohlo to byť už oplodnené vajíčko a teda včasný potrat? Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    názory na dojčenie počas tehotenstva sa líšia, osobne si myslím, že pokiaľ sa neobjavili žiadne komplikácie gravidity tak dojčiť môžete. Čo sa týka rozpoznania včasného potratu, v prvom rade by ste mali byť tehotná, následne sa prejavuje krvácaním a bolesťami, ale vo vašom prípade mohlo byť silné krvácanie spôsobené nepravidelnosťou cyklu pri dojčení. Kúsky boli veľmi pravdepodobne krvné odliatky - zrazeniny (laicky sa prirovnávajú často k pečienke).