Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenske nevolnosti

    , Autor: babulah

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat, ci je babatko v poriadku, ak som nevolnosti mala len v piatom tyzdni - aj to nie kazdy den a v siestom tyzdni ronako len par krat a teraz mi zle nebyva - som v siedmom tyzdni. Moze to suvisiet s tym, ze viac oddychujem a lezim a preto mi nebyva zle? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré ženy ani nevedia, že sú tehotné preto sprievodné príznaky nemusia byť vždy prejavom tehotenstva. Je to v poriadku aj keď nemáte príznaky a nevolnosti počas tehotenstva.

Podobné otázky

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nevolnost v 15tt

    , Autor: Asti

    Dobry den, pan doktor. Chcem sa spytat na nevolnosti. Aktualne som 15tt, cca od 5tt mi zacalo byvat nevolno, ale nezvracala som. musela som stale nieco jest, inak mi bolo zle. Potom sa to.zacalo ukludnovat, uz je mi iba zle z pachov pri vareni. Vcera som ale zacala mat dost nechutenstvo a vecer hlava vo wc mise, ale zase som nezvracala. Neviem uz co mam jest, nic mi nechuti. Je to podla Vas v poriadku, ze sa to takto zmeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské nevoľnosti sú pomerne časté. Dôležité je, či máte občasné nevoľnosti alebo či viete prijať potravu a tekutiny. Skúsiť môžete cmúľať zázvorové cukríky, prípadne Vám Váš obvodný gynekológ môže predpísať tabletky Degan. Ak sa stav bude zhoršovať a nebudete vedieť poriadne prijímať potravu a najmä tekutiny, bude potrebná hospitalizácia za účelom infúznej liečby.

  • Chudnutie

    , Autor: Mirka1985

    Pekny deň pan doktor…… Včera som bola na kontrole u môj gyn, 28+4tt, malá mala 1226g, všetko OK, len od začiatku 1. váženia mám do včerajšieho dňa -4.5 kg….. Som obeznejsej postavy, nechuti mi jesť, žiadne diéty samozrejme nedržím len do mňa hustí známa, že musím jesť, musím priberať, skončím zle, mala tiež, skončím v nemocnici….. Jem, len menej a pokiaľ ma pustí žalúdok…… S mojim gyn som spokojná len ma zaujíma aj ini názor…… Vopred dakujem, Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak trpíte nadváhou, je pochopiteľné, že nejaké to kilo ide dole. Záleží od aktuálnej hmotnosti, ale je lepšie, keď extrémne nepriberiete. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v norme a tehotenstvo prebieha bez problémov, nemusíte sa obávať. Metabolizmus je v tehotenstve inak nastavený. A samozrejme, tehotenské nevoľnosti a nechutenstvo tiež robí svoje. Ak netrpíte podvýživou a plod má dostatok živín, priberá a rastie proporčne a symetricky, nemusíte sa obávať.

  • Stres v tehotenstve

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň ja mam na vás jednu otázočku včera večer som mala strašne veľký stres až som sa celá vnútorné triasla nešťastie v rodine trval ten stres asi 3 hodiny som v 10tt mohlo sa stať niečo bábätku? Ako by sa prejavil potrat v tomto týždni po včerajšku už nemám nevoľnosti môže to stým súvisieť? Vopred vám veľmi pekne ďakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Čo sa týka nevoľností, u každej ženy sa prejavujú tehotenské nevoľnosti individuálne dlho. Ak nemáte žiadne ťažkosti, navštívte tehotenskú poradňu podľa odporúčaní. Vhodné je sa objednať na PTS (prvotrimestrálny skríning), ktorý sa realizuje od 11. do 13. týždňa tehotenstva.

  • Tehotenske nevolnosti a nizka konzumacia vody

    , Autor: Liluuu

    Dobry den p. doktor,

    chcela by som sa vas opytat, som v 8tt a mam velke tehotenske nevolnosti (napinanie na zvracanie rano, na obed, vecer v noci, sem tam zvracanie) a tym padom mam aj nechut do jedla a pitia. Vypijem max 1,4 litra tekutin za den co sa musim normalne nutit, mam 53kg momentalne, je to velmi malo, moze to nejako uskodit babatku?

    Dakujem velmi pekne za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tolerujete tekutiny a nezvraciate viac ako 5 krát denne, a stravu tolerujete, nemusíte sa obávať. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.