Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chudnutie

    , Autor: Mirka1985

    Pekny deň pan doktor…… Včera som bola na kontrole u môj gyn, 28+4tt, malá mala 1226g, všetko OK, len od začiatku 1. váženia mám do včerajšieho dňa -4.5 kg….. Som obeznejsej postavy, nechuti mi jesť, žiadne diéty samozrejme nedržím len do mňa hustí známa, že musím jesť, musím priberať, skončím zle, mala tiež, skončím v nemocnici….. Jem, len menej a pokiaľ ma pustí žalúdok…… S mojim gyn som spokojná len ma zaujíma aj ini názor…… Vopred dakujem, Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak trpíte nadváhou, je pochopiteľné, že nejaké to kilo ide dole. Záleží od aktuálnej hmotnosti, ale je lepšie, keď extrémne nepriberiete. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v norme a tehotenstvo prebieha bez problémov, nemusíte sa obávať. Metabolizmus je v tehotenstve inak nastavený. A samozrejme, tehotenské nevoľnosti a nechutenstvo tiež robí svoje. Ak netrpíte podvýživou a plod má dostatok živín, priberá a rastie proporčne a symetricky, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Chudnutie

    , Autor: Michaela12hhoh

    Dobrý deň momentálne som v 28tt a za posledný mesiac som schudla cez 1kg , stravujem sa rovnako (akurát niekedy jem ešte viac ako predtým ) . Na poslednej kontrole mi pozerali iba echo srdca a uloženie malého. Mám veľakrát prirodzené obavy , že s malým nieje čosi v poriadku - má fázy kedy je veľmi aktívny a inokedy o ňom aj 6h neviem .
    Mala by som preistotu zájsť k lekárovi alebo sú to zbytočné obavy a počkám do dalšej poradne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takáto strata na váhe je v poriadku. Je teplo, viac sa potíme, tým viac vydýchame a spálime. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pohyby nemusíte cítiť 24 hodín denne. Keď vy ste hore, plod môže spať a opačne. Stále platí, že pri ťažkostiach alebo nejasnostiach je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Chudnutie v tehotenstve

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.mam takú otázku.sim v 14.tt.pred tehotenstvom som mala 80-79 kíl teraz mam 74.prve dva týždne som mala silne nevoľnosti nechutilo mi jest brala som Degan lieky.ale už je všetko vporiadku stravujem sa normálne beriem vitaminy pijem dostatok tekutín a váha ide stále dole.mavam problémy z vysokým pultom tak ešte na jar som bola aj u endokrinologicky kvôli štítnej žľaze ale to mam vporiadku.neviem si už predstaviť co sa deje.v prvom tehotenstve som nemala vôbec žiadne problémy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré ženy počas prvého trimestra schudnú, keďže sa mení metabolizmus matky a aj napriek zdravej a vyváženej strave môže, aj vplyvom nevoľností, dôjsť k strate vody v organizme, aj vplyvom zmeny pomeru svalov a tukov v tele. Ak bolo na endokrinológii všetko v poriadku, odsledujte si to. V prípade, že by dochádzalo k výraznejším poklesom hmotnosti aj napriek tomu, že nemáte nevoľnosti, nezvraciate, či nehnačkujete, bude potrebné vyšetrenia zopakovať a doplniť ďalšie.

  • zapcha

    , Autor: VL95

    Dobry den pan doktor, som v 12tt a uz dlhodobo ma trapi zapcha. Sestricka u pana doktorka mi poradila caj figural-urceny podla krabicky na chudnutie, ale aj na upravu criev. Na krabicke pise, ze nie je vhodny pre tehotne zeny. Co si prosim o tom myslite? Je v poriadku ho uzivat alebo viete mi navrhnut inu moznost liecby zapchy prosim?

    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný čaj nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Odporúčam upraviť stravu v zmysle zvýšenia podielu tekutín na aspoň 2 - 2,5 litra na deň a zvýšiť podiel vlákniny. Skúsiť môžete napríkad Psyllium.

  • HCG

    , Autor: Maronecka

    Dobrý deň pán doktor, píšem zas. Mala som mimomaternicové tehotenstvo, pri ktorom mi odstránili vajcovod a v bruchu našli ďalšie 2 plody, ktoré boli z predchádzajúcich tehotenstiev--čiže tiež mimomaternicové. 1 plod vybrali avšak druhý bol zalepený a tak ho vypálili alebo zamrazili. Po zákroku mi dr sledovala hcg---15.5 som mala hodnotu hcg 2. V júni na kontrole povedala, že je všetko ok , menzes prišiel , ovulácia tiež, ale pre isototu chcela skontrolovať hcg ešte raz. Dnes som bola na kontrolnom odbere a hcg mám 20. Menštruáciu som mala pred 10 dňami, práve mám ovuláciu, tehotnosť vylučujem, nakoľko si dávame pozor. Už som zúfala z toho celého a príde mi to ako nekonečný príbeh. Viete mi poradiť čo môže byť problém, že sa to zas zvýšilo? Nemohli ostať nejaké zvyšky, ktoré nanovo produkujú hormón HCG? v utorok mám ísť na ďalší odber, ja len, že či mi neviete dať nejaké vysvetlenie. Ďakujem veľmi pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak u Vás došlo k vzostupu beta HCG, treba to určite dovyšetrovať. Možností môže byť viacero. Nemyslím si, že opätovný vzostup, navyše za predpokladu, že v máji a v júni bola hodnota beta HCG negatívna, má súvis z predchádzajúcimi tehotenstvami, ale nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení a odberov, či realizované operačné výkony a ich priebeh, preto si nedovolím to úplne zavrhnúť. Ak si s partnerom dávate pozor v zmysle, že máte prerušovaný pohlavný styk, tehotenstvo sa takto vylúčiť nedá, navyše ak máte posunutú ovuláciu, takto to však posúdiť neviem. Môže sa jednať aj o chemické tehotenstvo, ale treba myslieť aj na nádorové ochorenie. Výsledok môžu ovplyvniť aj niektoré užívané lieky, napríklad preparáty na chudnutie. Dôležité je odsledovať dynamiku beta HCG. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.