Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zapcha

    , Autor: VL95

    Dobry den pan doktor, som v 12tt a uz dlhodobo ma trapi zapcha. Sestricka u pana doktorka mi poradila caj figural-urceny podla krabicky na chudnutie, ale aj na upravu criev. Na krabicke pise, ze nie je vhodny pre tehotne zeny. Co si prosim o tom myslite? Je v poriadku ho uzivat alebo viete mi navrhnut inu moznost liecby zapchy prosim?

    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný čaj nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Odporúčam upraviť stravu v zmysle zvýšenia podielu tekutín na aspoň 2 - 2,5 litra na deň a zvýšiť podiel vlákniny. Skúsiť môžete napríkad Psyllium.

Podobné otázky

  • Kvapky do nosa

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Som v piatom TT a už od decembra roka sa trápim s upchatym nosom bez kvapiek typu muconasal plus a olynth neviem dýchať a fungovať. Viem že tehotná také kvapky nemôže ale mne nepomôže obyčajná morská voda ani nič a byť so zapchatym nosom skrátka byť neviem. Dávam si olynth HA to mi odobrili že ten by sa relatívne mohol ale dnes som ho minula a nemala som nič poruke len muconasal plus. Dala som si strek do jednej a do druhej nosnej dierky. A hneď sa mi uľavilo prosím mám stresovať že sa môže niečo stať alebo byť v kľude ? Ja si opäť zadovážim olynth HA len že či mám teraz sa obávať niečoho alebo je to v poriadku ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazová aplikácia nebude mať negatívny vplyv na tehotenstvo, nemusíte sa obávať. Z dlhodobého hľadiska by to však vplyv mať mohlo.

  • Zelezo

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,pan doktor. Som v 34 tyzdni a uzivam od lekara 3xdenne zelezo Maltofer Fol s kyselinou listovou. Dnes sa mi omylom vecer podarilo vypit namiesto 1 tablety,tablety dve lebo som zabudla,ze som uz pila. Cize za dnesny den som vypila 4 tablety. Nemoze byt z toho nejaky problem? A este sa chcem spytat,ci liek moze sposobovat tmave sfarbenie stolice? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie jednej dávky navyše nepredstavuje pre tehotenstvo problém. Nemusíte sa obávať. Áno, vyššie dávky železa (2-3 krát denne) spôsobujú tmavé až čierne sfarbenie stolice, ktorá môže byť tuhšia. Ženy mnohokrát trpia zápchami.

  • Zapcha

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan doktor. Som v 30 tyzdni a uz tyzden ma trapi zapcha. Skusam vsetkp mozne cez slivky susene,ovsene kase,acidka,probootika,tekutin pijem nad 2 litre ale nic nezabera. Nesnazim sa velmi tlacit,a dnes sa mi objavila aj krv na toaletnom papieri,zrejme hemeroidy alebo trhlinka. Viete mi prosim poradit nieco? A este otazka babatku to nemoze iblizit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zápcha na plod nemá vplyv, je to nepríjemná záležitosť pre ženu. Skúsiť si môžete aplikovať glycerínové čípky, či piť laktulózový sirup. Konzumovať môžete raz denne polievkovú lyžicu ľanových semienok, aj to by Vám mohlo pomôcť. Ak Vám nezaberie ani to, dá sa realizovať aj podanie klyzmy.

  • Zapal v tehotenstve

    , Autor: Zuziiicka

    Dobrý deň
    Uz 5 deň (od pondelka)mam strasne bolesti hlavy a doteraz neviem z čoho. Bolesť akoby vystrelovala z krčnej chrbtice zo zadu do celej hlavy, do zátylku,uši sluchov zubov oči...strašne tlaky v hlave. Keď som si ľahla bolo to ešte horšie. Mala som akoby praskanie v dutinach. Kasel ani zapchaty nos nemám aj keď asi od stredy cítim trochu hlieny. V stredu som bola aj u dr s tym ze ma boli krčná chrbtica tak mi ju ponapraval "popukal" a ja v nádeji ze bude lepšie som sla domov. No na druhý deň bolesť neustupovala..nakoniec som bola v piatok est raz u dr, pozrela ma,vzala krv moc a podla výsledkov je moc v poriadku a crp 42 a ze vraj nejaký zapal v tele. Viac mi povedať nevedela. Bola som aj na krcnom kde mi prezrela uši a hrdlo a ze všetko v poriadku no prepisala mi sprej do nosa s kortizolom..co neviem ci smiem v tehotenstve. Som v 36+2tt. Otázka znie co to môže byť za zapal? Je crp 42 vysoka hodnota? Aké vyšetrenia by som mala ešte podstúpiť? Co odporúčate vy?
    Ešte dodám ze od pondelka so dávam aj paralen 500 1 alebo 2 tabletky denne lebo inak by som asi nevedela fungovať. Niekedy záberu niekedy si musim lahnut a potom je lepšie poprípade si poobede dám ešte jednu. Ako dlho sa smie brat paralen?
    Ďakujem za odpoveď
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nie je pôvod ťažkostí gynekologický. Môže sa u Vás jednať aj o virózu, či chrípku. CRP 42 je na antibiotickú liečbu, najmä ak ste tehotná. Paralen užívať môžete, v tehotenstve je bezpečný. Môžete užívať aj tabletku každých 8 hodín. Odsledujte si to. Absolvujte pravidelné tehotenské poradne každých 7 dní podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Silné žalúdočné ťažkosti 37tt

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať, momentálne som 37tt a už dva dni ma trápia naozaj extrémne hnačky.
    Včera to ešte bolo v norme, ale dnes je to už omnoho horšie, spôsobuje mi to aj bolesti a kŕče podbruška aj drieku, ale nie v intervaloch, len tak počas dňa na cca 15 minút..
    Nič neobvyklé čo bežne nejedavam, som nejedla.. Snažím sa jesť už zdravšie ale naozaj sa to nedá vydržať.. Je to bežné že sa ženy takto čistia vo vyššom štádiu tehotenstva alebo to spôsobujú pohyby bábätká?
    Bábätko sa mi hýbe, dokonca teraz o dosť silnejšie a intenzívnejšie.
    Na poradni vo štvrtok mi bola zistená trošku zvýšená hodnota bielkoviny v moči, ale povedali že zatiaľ je to v norme a budeme to sledovať, môže to byť spôsobené aj tým?
    Beriem magnézium 2 krát denne, ale to som brala aj doteraz, tak podľa mňa by to nemalo byť tým.
    Viete mi prosím povedať či je toto už bežné na konci tehotenstva a poprípade aký liek môžem užiť?
    Ďakujem Vám a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je úplne bežné, aby tehotná mala silné a opakované hnačky. Skôr sa stretávame s pomalším trávením a zápchami. Určite sa nejedná o čistenie, ale skôr o diétnu chybu alebo črevnú virózu. Skúste si nasadiť párdňovú diétu, užívať môžete Carbosorb. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, skôr však pite neperlivú vodu a čaje. Odsledujte si to. Ak sa stav nezlepší do pár dní, aj napriek diéte, vhodné bude realizovať infektologické vyšetrenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.