Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Chcela by som sa vás spýtať či je v tehotenstve v poriadku (nie silný skôr taký diskomfort ) tlak na konečník? Na vyšetrení som bola včera a krčok z 30mm doteraz bol včera nameraný na 40mm, plodová voda v norme, placenta vzadu. Mám užívať magnerot a utrogestan len k tomuto som sa zabudla spýtať. Môže sa to bežne stavať v tehotenstve alebo to znamená niečo zlé? (Koniec 22tt)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najpodstatnejší je nález na krčku. Ak je výsledok cervikometrie v poriadku, momentálne nemáte napriek nepríjemným pocitom zvýšené riziko potratu. Tlak v konečníku však nemusí vôbec súvisieť s nálezom na pôrodných cestách, môžu ho spôsobovať aj hemeroidy alebo zápcha. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v nasadenej liečbe a v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok v 34tt na 24mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor som v 34tt+3 nedávno mi robili cervikometriu s nálezom 24mm a naznačeným lievikom. Hlavička nalieha na spod. Beriem progestrenalle 200mg a magnerot 3x1. Chcela by som sa opýtať ako to je s tým kludovym režimom ako veľmi sa pri tomto náleze musím šetriť ? Mám doma 16 mesačnú dcéru tak musím variť a aj doma porobiť aspoň základné domáce práce plus teda ísť do obchodu chodím na aute ale po obchode chodiť musím. Dcéru nedviham už dlhšiu dobu. Keď cítim tlak od spodu ležím, ale ten tlak je tam furt či menší či väčší. Myslíte, že je možné pri takomto “kľudovom režime” podržať aspoň do 37 týždňa ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v 35. týždni tehotenstva. 2,5 cm krčok nie je žiadna katastrofa, najmä ak nie je prítomné, iba naznačené, vnútorné otváranie. Nemyslím si, že je nevyhnutné iba ležať, základné práce robiť podľa mňa robiť môžete. Áno, je možné donosiť dieťa až do termínu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, vaginálny nález ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa spýtať deväť dní po menzese mám tlak v podbrušku. Môže to byť ovulácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jednou z príčin tlakov v podbrušku môže byť aj ovulácia, ku ktorej štandardne dochádza na 14. až 16. deň cyklu, ale môže aj skôr. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a obezita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som tehotná v 8 týždni.... Mám už syna má 7 rokov... Pred necelými dvoma rokmi som potratila v 13tt...Ide o to že mám váhu 130kg, tehotenstvo je zatiaľ v poriadku, ale bojím sa či pri mojej váhe môžu byť nejaké komplikácie neskôr, aj počas tehotenstva aj počas pôrodu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré moletnejšie, či obéznejšie pacientky počas tehotenstva schudnúť, iné naopak ešte viac priberú. Do veľkej miery je to na Vás. Samotné tehotenstvo nemusí nevyhnutne prebiehať s komplikáciami, ale je potrebné na to myslieť so zdvihnutým prstom. Čo sa týka vedenia pôrodu, tak isto to je individuálne. Vzhľadom k nadváhe, najmä v oblasti brucha, však môže byť vytváraný tlak na maternicu a plod nemusí správne naliehať. Je však ešte veľmi skoro a predčasne o tom hovoriť. Je potrebné realizovať všetky odporúčané vyšetrenia a ísť od týždňa k týždňu. Uvidí sa. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nadmerné priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pán doktor za posledný týždne som pribrala 8kg. Za mesiac to je 12kg, čo je v mojom prípade už dokopy skoro 25kg a to som v 7 mesiaci. Do nedávno som priberala primerane 2-3kg za mesiac, ale toto mi príde extrémne nakoľko som nebola štíhla ani pred tehotenstvom. Stravujem sa stále rovnako pravidelne, absolútne vôbec sa neprejedam, dávam si práveže pozor. Začali mi však opúchať končatiny, čo som doposiaľ nemala. Tlak mám v poriadku. Dá sa prosím Vás niečo s tým robit?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priberanie v tehotenstve je u každej ženy individuálne. Ak sa vyslovene neprejedáte a stravujete sa striedmo a zdravo, neviete to veľmi ovplyvniť. Čo sa týka opuchov, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite si to odsledujte a v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť a určiť ďalší postup.

  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , pan doktor chcem sa opytat ci je normalne v 34tt pocitovat celodenne bolestive tvrdnutie bruska . Magnosolv mi neuvolnuje uzivam 3denne . V podbrusi pocitujem tlak , bolest krizov a celych noh. Neda sa mi spat ani chodit. Musis sa premahat aby som normalne fungovala pocas dna. Pohyby citim niekedy slabsie niekedy silnejsie . Spinenie nemam iba bezny tehotensky vytok. Su to tie falosne kontrakcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin častého tvrdnutia môže byť viacero. Takto to však neviem objektívne zhodnotiť. Odsledujte si to. Ak však bolesti pretrvávajú aj napriek užívaniu magnézia, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení objektívne zhodnotí stav a určí ďalší postup.