Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,416 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antikoncepcia

    , Autor: viki927

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem byť tehotná ak minulý týždeň v piatok som nieco zle zjedla a zvracala som okolo 19:30, antikoncepciu užívam v čase 22:30 a o takomto case som ju aj vzala, po chvíli začali kŕče, užila som čaj z prasličky roľnej a probiotiká a kŕče prešli. V noci toho dňa som mala s priateľom styk, s tým že sa urobil mimo mňa. O približne dva dni začínam pociťovať kŕče v spodnej časti brucha aj menšiu nevoľnosť. Mohla byť účinnosť tej antikoncepcie nejako znížená tými kŕčmi v bruchu?
    Ďakujem

    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nehnačkovali ani nezvracali po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie ale iba pred užitím, účinok hormonálnej antikoncepcie nebol znížený.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Aliii

    Dobry den dostala som anginu a s nou atb Klacid 500 1x denne
    Beriem antikoncepciu sunya
    Klacid mam do utorka a v sunyu do stvrtka potom pauza na krvacanie

    Moja otazka znie ci klacid ovplyvnuje antikoncepciu? Lebo som nasla viac clankov kde posali ze nie nieco kde ano.

    Ak ano ako je v to v pripade nasledujucich 7 dnoch ked po antibiotikach mam len dva dni antikoncepciu a potom 7 dni nic.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotný Klacid účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Antibiotiká sa užívanú dlhšiu dobu a pravideľne, tým zvyšujú funkciu pečene, pomocou ktorej sa rozkladajú liečivá v tele, platí to pre antikoncepciu. Takže počas užívania Klacidu može byť účinok Sunye znížený a preto sa odporúča počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní i chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Vo Vašom prípade bude potrebné sa chrániť aj doplnkovo počas celého obdobia užívania tabliet, ako aj počas 7 dňovej pauzy. So začatím užívania ďalšieho blistra už nebude potrebné chrániť sa aj doplnkovo.

  • Antikoncepcia a kondom

    , Autor: Lulu_be

    Dobrý deň, prosím Vás ,chcela by som sa opýtať. Dňa 9.apríla som začala prvýkrát užívať antikoncepciu Aidee , bol to tretí deň cyklu. Dňa 27.4 som mala pohlavný styk s kondómom, no vyvrcholenie bolo mimo pošvy. Asi hodinu na to, sme mali opäť pohlavný styk, opäť s kondómom , kde pri vytiahnutí sa zošmykol a ostal trošku vnútri pošvy. Hneď som ho vytiahla, vyvrcholenie nebolo žiadne. Priestotu som do dvoch hodín užila tabletku po. Teraz je druhý deň pauzy, po dobratí prvého blistra antikoncepcie a menštruácia neprišla. Môže to byť spôsobené tabletkou po? Za odpoveďou Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nebolo potrebné za daných okolností užiť tabletku núdzovej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia sa nedostavilo pravdepodobne pre užitie spomínanej núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Aj napriek tomu pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie, počas ktorej užívania môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy bez väčšieho rizika otehotnenia.

  • antikoncepcia

    , Autor: anym

    Dobrý deň, všetky antikoncepcie s obsahom drospirénu sú odvodňujúce? Je vhodnejšia na pribratie antikoncepcia s obsahom dienogestu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nedá sa to povedať úplne jednoznačne, ale áno, preparáty hormonálnej antikoncepcie s obsahom drospirenónu spôsobujú odvodňovanie a tak isto pôsobia aj proti teststerónu, teda môžu spôsobiť výraznejšie zníženie libida. Môžete vyskúšať preparáty s obsahom chlórmadinónium-acetátu, či spomínaného dienogestu. U každej ženy je to však viac menej individuálne a niekedy musíme meniť preparát aj štyrikrát.

  • Antikoncepcia azalia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia pravidelne o 13:30 dnes som užila 0 20:40 na to som vipila alkohol mam sa niekoľko dní chrániť inak. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, alkohol samotný účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ani pár hodinová odchýlka v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností, ak nedošlo k zvracaniu, ste plne chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Chudnutie

    , Autor: anym

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Maitalon a schudla som. Je nejaká antikoncepcia na pribratie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, neexistuje žiadny “osvedčený” preparát hormonálnej antikoncepcie, z ktorého priberiete. Nárast hmotnosti síce patrí medzi možné vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie, neprejavia sa však paušálne, u každej ženy. Môže sa skúsiť predpísať preparát s väčším obsahom hormónov, nezaručuje to však očakávaný efekt, čo sa týka hmotnosti.