Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,500 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Aliii

    Dobry den dostala som anginu a s nou atb Klacid 500 1x denne
    Beriem antikoncepciu sunya
    Klacid mam do utorka a v sunyu do stvrtka potom pauza na krvacanie

    Moja otazka znie ci klacid ovplyvnuje antikoncepciu? Lebo som nasla viac clankov kde posali ze nie nieco kde ano.

    Ak ano ako je v to v pripade nasledujucich 7 dnoch ked po antibiotikach mam len dva dni antikoncepciu a potom 7 dni nic.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotný Klacid účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Antibiotiká sa užívanú dlhšiu dobu a pravideľne, tým zvyšujú funkciu pečene, pomocou ktorej sa rozkladajú liečivá v tele, platí to pre antikoncepciu. Takže počas užívania Klacidu može byť účinok Sunye znížený a preto sa odporúča počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní i chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Vo Vašom prípade bude potrebné sa chrániť aj doplnkovo počas celého obdobia užívania tabliet, ako aj počas 7 dňovej pauzy. So začatím užívania ďalšieho blistra už nebude potrebné chrániť sa aj doplnkovo.

Podobné otázky

  • Levosert

    , Autor: Simi955

    Dobrý deň, mám kŕčové žily na nohách, ktoré ma vždy v prvé dni menštruácie bolia. Chcela by som sa opýtať, či by bolo v mojom prípade vhodné teliesko Levosert.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesť ciev, najmä žíl sa pred menštruáciou môže vyskytovať. Má to tak viacero žien. Nález a rozsah varixov je však na posúdení angiológa, teda cievneho lekára, ktorý môže skonštatovať, že u Vás hormonálne teliesko nie je vhodné. Vo všeobecnosti je hormonálne teliesko v prípade nekomplikovaných a nezávažných varixov vhodnejšie ako kombinovaná hormonálna antikoncepcia.

  • Antikoncepcia ucinnost

    , Autor: Filipooo

    Dobry den, priatelka ma dostat menstruaciu a chce zacat uzivat antikoncepciu vo forme tabletiek. Povedala ze ihned v 1den menstruacie zacne uzivat antikoncepciu. Od toho momentu bude chranena a mozeme mat nechraneny styk. Mozem jej v tomto doverovat? Naozaj po jednej tabletke je chranena? Alebo si mam prve dni/tyzdne davat pozor? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa začne s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, účinok hormonálnej antikoncepcie je okamžitý a účinok trvá za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Aliii

    Dobry den ja som sa chcela spytat ci omarit nejak ovplyni ucinok antikoncepcie sunya. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemá to vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či AFLAMIL 100 mg prášok, ovplyvňuje účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínaný preparát Aflamil nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Adriana_s

    Dobrý deň. Mám momentálne problém so zubami a moja zubárka mi predpísala antibiotiká AMOKSIKLAV 625mg, ktoré beriem každých 8hodín. Môžu mať tieto antibiotiká znižujúci vplyv na antikoncepciu? Konkrétne beriem BELARU a som v polovičke blistra. Antibiotiká budem brať 7dní. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Amoksiklav síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a dochádza k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie, ale Belara obsahuje vyššie hladiny hormónov, takže oslabenie je malé. Ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a od prvého dňa menštruácie, tehotná by ste nemali byť. Ak chcete mať do budúcna na 100% istotu, chráňte sa počas užívania antibiotík ako aj prvých 7 dní nového balenia aj doplnkovo (kondóm).