Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Cvicenie

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, chcela by som sa opytat, aky mate nazor nato vy, ked babatko ma jednu stranu silnejsiu ako druhu. Pouziva obidve ruky, nohy. Obidvoma rukami taha ruky za hracku. Obidvoma ich uchopuje, aj nohami. Vsimla som si, ze lava ruka je trochu slabsia. Aj napriek tomu, ze uchopuje, ale uchopuje slabsie, ako pravou a hracka vypadne.

    Cvicime na overballe. Vojtovu nemozme.

    Pri paseni, alebo ked robi lietadielko, tak pravu nohu vystrie, ale lavu uz iba s pomocou. Tu lavu ma pokrcenu ako zaba. Pretaca sa na obidve strany o 106. Podla nasej fyzio je velni sikovny, ale mame pokracovat v cviceniach. Cvicime tak, ze je na lopte, posuniem ho dopredu aby sa drzal na rukach. Niekedy ich ma zatvorene. Ale vacsinou otvorene obidve. A hupat do stran.

    Vedeli by ste poradit?

    Dakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Neuvádzate vek dieťaťa ani dôvod prečo nemôže Vojtovu metódu. Každopádne ide o asymetriu, keďže jedna nožička býva skrčená. Možno by bolo fajn ísť na vyšetrenie buď k detskému neurológovi alebo rehabilitačnému lekárovi, ktorý sa venuje aj bábätkám, aby vyšetrili psychomotorický vývoj, či odpovedá danému obdobiu vývoja bábätka.
    Pekný deň

Podobné otázky

  • 16. mesačná dieta same nechodí a nestojí v priestore

    , Autor: Nataly186

    Dobry den, chcela by som sa opýtať, dcéra narodená v termíne, na bruško sa prvý krat otočila v 6-7 mes., kedy nám pediatrička povedala, ze je to normálne, každé dieťa je individuálne, v 10 mesiacoch sa začala plaziť, v 12 mesiacoch sme išli k fyzioterapeutovi s tým ze nestvornozkuje, cvičila Vojtovu metódu a do 2 týždňov začala stvornozkovať, v 14 mesiacoch sa postavila k nábytku a vtedy sme cvičenie ukončili a bolo nám povedané, ze teraz je už na nej kedy začne chodiť a ako “rýchlo” to pôjde, dcéra ma momentálne 16 mesiacov a pohybuje sa pri nábytku, bokom ale sama sa este nepustila ani nepostavila v priestore. Pohybuje sa stvornozkovanim alebo podskakuje na zadku a odráža sa nožičkami. Chcem sa opýtať je normálne ze v tomto veku sme na tom takto, nie je potrebné nejaké cvičenie na posilnenie aby sa sama postavila a skúšala nejaké kroky ? veľmi pekne ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Fáza štvornozkovania a obchádzania nábytku je relatívne dlhá a dôležitá v rámci vývoja. Ale myslim si, že fyzioterapeut, ktorý s Vami cvičil Vojtovu metódu by mal dcérku sledovať naďalej. Minimálne by som konzultovala to poskakovanie na zadku.

    Držím palce. Pekný deň

  • Vybocenie nozicky do strany pri nakroku..

    , Autor: Krasti

    Dobry den, prosim, mam otazocku.. Dcerka pri nakroku do rytiera pouziva len 1 nozku.. A este k tomu ju vybocuje do strany.. Kvoli tomu som sa rozhodla zajst na fyzio do nemocnice. Tam nam vsak pani fyzioterapeutka' nariadila' cvik z Vojtovky. Dcera ma uz 16 mesiacov, narodena v termine, doteraz si poradila s vyvojom bez problemov, no potrebovala svoj cas. 9 mesacna zacala stvornozkovat, mesiac nato sa zacala stavat v postielke, a o mesiac cca chodit poi nabytku.. To jej vsak ostalo, do priestoru sa sama boji, za ruku jemne ked ju drzime tak ide, akurat tie nozky nejdu priamo rovno ale vybocuje dovonka. Chvilku nam postala sama a urobila 3 kroky. Vraj ma slabsie brusko, ale neviem, vojtovku nezvladnem kedze je uz velka na to.. Robila riadne sceny, a je uz silna, zaprie sa a odmieta. Mam skusit inu fyzio podla Vas ohladom inych cvikov alebo sa dieta napravi ucenim chodze samo? Ja viem, ze kazde dietko je ine, ale trapit ho v tomto veku Vojtovkou mi nepride normalne. Prihlasila som ju na baby plavanie. Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    To, že Vaša dcérka vybočuje nožičku do strany je komplexný pohybový problém. Je stále v pohybovom vývoji a to sa deje v celých pohybových reťazcoch takže bohužiaľ sa to nedá napraviť nejakým izolovaným cvikom. Chápem, že sa Vám zdá už na Vojtovu metódu veľká, ale je to najúčinnejši spôsob ako tento problém môžete napraviť. Aj deti, ktoré už chápu (3,4, 5-ročné) často posielame na cvičenie Vojtovou metódou pretože cviky ktorými by sme to potrebovali zaktivovať nám mnohokrát nezacvičia ani dospelí. Sú totiž ťažké na koordináciu celého tela aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Deti to pri všetkej snahe a šikovnosti nevedia zacvičiť správne tak, aby cviky fungovali tak ako potrebujeme. Baby plávanie problém nevyrieši. Čo sa týka samostatnej chôdze, tak ju nechajte chodiť popri nábytku čo najdlhšie - je to veľmi dobré na vývoj. Pri nábytku totiž chodí do strany (do boku) a až keď jej svaly budú pripravené, zvládne sama samostatnú chôdzu v priestore.
    Takže odporúčam Vám aj ja Vojtovu metódu. Chápem, že pre Vás ako mamu je to veľmi ťažké. Detičky neplačú preto, že ich niečo bolí. Ale že sa chcú vymaniť z pozície, do ktorej sme ich nastavili a tým pádom urobia cvik (pohyb) ktorý potrebujeme na zaktivovanie tých správnych svalov. Ak sa na to necítite tak je možnosť chodiť cvičiť častejšie k fyzioterapeutovi. V tomto veku je výhoda, že týmto cvičením sa veľakrát dokáže problém veľmi rýchlo upraviť pretože chôdzu ešte nemá zafixovanú. Radšej teraz vydržte a potom môže byť všetko v poriadku. Ak sa jej to pri chôdzi zafixuje už sa to potom možno nebude dať upraviť.
    Držúm palce. Pekný deň

  • Plazenie

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať môj 8mesacny syn má váhu 12;5kg konečne sa pretaca na bruško ale z bruška na chrbatik sa nevie ešte pretočiť chodili sme aj cvičiť trochu nám to pomohlo ale malý nemá záujem niečo nové urobiť otáčať sa okolo vlastnej osi vie ale čo som si všimla keď je na brušku veľa robí lietadielko z nozkami sa zapiera ale tým že rúčky má vo vzduchu tak sa neposuva neviete mi niečo poradiť ako ho inšpirovať aby zapojil aj rucky keď je na brušku? Čo by ešte na svoj vek mal vedieť ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Neuvádzate na aké cvičenie ste chodili. Synček má trošku oneskorený vývin. Pretáčať by sa mal už aj z bruška na chrbátik. Lietadielko by mali robiť približne okolo 6 mesiaca. Medzi 8 a 10 mesiacom začínajú detičky sedieť a loziť. Odporúčam vyšetrenie u rehabilitačného lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý sa venuje Vojtovej metóde. Inšpirovať ho môžete kadejako, ale pokial svaly na to nie sú pripravené, tak to neurobí. A lepšie je, aby sa vývoj stimuloval pod dohladom odborníka, ako by to mal urobiť nejakým náhradným pohybovým mechanizmom Váš synček. Všetko sa to potom odráža na našej postúre v dospelosti (ako napr.skolióza a pod.) Nemusíte sa však obávať. V tomto období sa to dá väčšinou cvičením krásne upraviť resp.dobehnúť. Kdežto naopak, ak s tým neurobíte nič a vznikla by napr.skolióza v puberte, tak s tým už neurobíte nič. Samozrejme vyvíjať sa bude sám aj bez Vašej pomoci, ide však o to, aby sa vyvíjal čo najideálnejšie, aby nevznikali odchýlky.

    Prajem pekný deň

  • Pretáčanie

    , Autor: anjelika

    Dobrý deň môj 4 mesačný syn má váhu 10,kg a vôbec sa mi nepretaca s bruška na chrbát ako by som s ním mohla cvičiť ďakujem pekne za odpoveď pekný deň

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Váš synček má ešte na pretáčanie čas. Pri fyziologickom vývoji sa bábätká začínajú pretáčať približne v 6 mesiaci. Teraz by sa mal v polohe na chrbátiku naťahovať za hračkou a snažiť sa ju uchopovať, nožičky sú pri tom zdvihnuté nad podložkou. V polohe na brušku sa začínajú naťahovať za hračkou okolo 4,5 mesiaca tak, že sa oprú o 1 lakeť a druhou ručičkou sa naťahujú. Každé bábätko je individuálne. Ak máte pochybnosti o vývoji synčeka určite to nezacvičíte sama a je potrebné navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vám dieťatko vyšetrí a posúdi či je potrebné špeciálne cvičenie.
    Pekný deň

  • CKP s asymetrickou posturou, Torticollis I sin

    , Autor: Táninka123456789

    Dobrý deň, pediatrička poslala 4,5m na fyzio. Na vstupnú prehliadku sme čakali 3 týždne, na prvé cvičenie ďalšie 3. Lekárka ma vystrašila. Zakázala dcéru nosiť na rukách a v nosiči. Ona ale inak plače a záleží mi aj na jej psychike. Kočík neznesie, spí v podstate len na mne. Od narodenia je vykrutená do C (vonkajšia strana naľavo), keď leží na chrbte, hlavu má úplne doľava, nikdy nie rovno (iba ak ju tak držím). Pediatrička vravela, že sa to upraví. Neupravilo sa. Teraz dostala diagnózu, ktorej nerozumiem. CKP s asymetrickou posturou, Torticollis I sin, Q68, CTP roast more cut abd, asynergia trup sv. akralne Hypertonie ppuae I sin. Nič mi nevysvetlila, ibaže bude mať skoliozu a problém s chôdzou, ak sa to neupraví. Aj tak sme dostali termín prvého cvičenia tak neskoro. Je to naozaj také vážne? Čo môžem spraviť? Nechcem jej zničiť chrbát, ale ani nechať plakať a pokojná je len na rukách. Ďakujem.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    CKP je tzv. centrálna koordinačná porucha, nejde o chorobu v pravom slova zmysle, ide skôr o odchýlku od ideálneho pohybového vývoja bábätka. Torticollis vzniká pri pôrode, kedy ťahom bábätka sa stiahne sval na jednej strane krku. Zvyčajne následkom tohto stiahnutého svalu krku sa začnú reťazovo sťahovať aj iné svaly a vytvoria takéto asymetrické držanie tela. Najlepšie je, keď torticollis sdiagnostikujú už v pôrodnici a cvičí sa to hneď. Každopádne stále je v období kedy sa s tým dá pracovať a ovplyvniť to. Najdôležitejšie je cvičiť Vojtovu metódu. Týmto cvičením sa dá asymetria výrazne ovplyvniť. Čím skôr sa začne cvičiť tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa to upraví. Ak sa to nerieši v tomto veku, tak asymetria zostáva po celý život a vytvára sa skolióza. Odporúčam nájsť kvalitného fyzioterapeuta - terapeuta Vojtovej metódy, ktorý Vám všetko vysvetlí a naučí Vás cviky aj na doma a bude s Vami cvičiť pravidelne. Poradí Vám tiež ako môžete bábätko držať aj vy, ako ho nosiť, aby bolo spokojné.
    Prajem veľa šťastia a síl. Pekný deň