Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Vybocenie nozicky do strany pri nakroku..

    , Autor: Krasti

    Dobry den, prosim, mam otazocku.. Dcerka pri nakroku do rytiera pouziva len 1 nozku.. A este k tomu ju vybocuje do strany.. Kvoli tomu som sa rozhodla zajst na fyzio do nemocnice. Tam nam vsak pani fyzioterapeutka' nariadila' cvik z Vojtovky. Dcera ma uz 16 mesiacov, narodena v termine, doteraz si poradila s vyvojom bez problemov, no potrebovala svoj cas. 9 mesacna zacala stvornozkovat, mesiac nato sa zacala stavat v postielke, a o mesiac cca chodit poi nabytku.. To jej vsak ostalo, do priestoru sa sama boji, za ruku jemne ked ju drzime tak ide, akurat tie nozky nejdu priamo rovno ale vybocuje dovonka. Chvilku nam postala sama a urobila 3 kroky. Vraj ma slabsie brusko, ale neviem, vojtovku nezvladnem kedze je uz velka na to.. Robila riadne sceny, a je uz silna, zaprie sa a odmieta. Mam skusit inu fyzio podla Vas ohladom inych cvikov alebo sa dieta napravi ucenim chodze samo? Ja viem, ze kazde dietko je ine, ale trapit ho v tomto veku Vojtovkou mi nepride normalne. Prihlasila som ju na baby plavanie. Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    To, že Vaša dcérka vybočuje nožičku do strany je komplexný pohybový problém. Je stále v pohybovom vývoji a to sa deje v celých pohybových reťazcoch takže bohužiaľ sa to nedá napraviť nejakým izolovaným cvikom. Chápem, že sa Vám zdá už na Vojtovu metódu veľká, ale je to najúčinnejši spôsob ako tento problém môžete napraviť. Aj deti, ktoré už chápu (3,4, 5-ročné) často posielame na cvičenie Vojtovou metódou pretože cviky ktorými by sme to potrebovali zaktivovať nám mnohokrát nezacvičia ani dospelí. Sú totiž ťažké na koordináciu celého tela aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Deti to pri všetkej snahe a šikovnosti nevedia zacvičiť správne tak, aby cviky fungovali tak ako potrebujeme. Baby plávanie problém nevyrieši. Čo sa týka samostatnej chôdze, tak ju nechajte chodiť popri nábytku čo najdlhšie - je to veľmi dobré na vývoj. Pri nábytku totiž chodí do strany (do boku) a až keď jej svaly budú pripravené, zvládne sama samostatnú chôdzu v priestore.
    Takže odporúčam Vám aj ja Vojtovu metódu. Chápem, že pre Vás ako mamu je to veľmi ťažké. Detičky neplačú preto, že ich niečo bolí. Ale že sa chcú vymaniť z pozície, do ktorej sme ich nastavili a tým pádom urobia cvik (pohyb) ktorý potrebujeme na zaktivovanie tých správnych svalov. Ak sa na to necítite tak je možnosť chodiť cvičiť častejšie k fyzioterapeutovi. V tomto veku je výhoda, že týmto cvičením sa veľakrát dokáže problém veľmi rýchlo upraviť pretože chôdzu ešte nemá zafixovanú. Radšej teraz vydržte a potom môže byť všetko v poriadku. Ak sa jej to pri chôdzi zafixuje už sa to potom možno nebude dať upraviť.
    Držúm palce. Pekný deň