Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Sopliky

    , Autor: cruz

    Dobrý deň, v prvom rade ešte trochu mimo tému ale chcem sa Vám poďakovať za Váš čas a ochotu s akou odpovedáte aj cez tento portál, a tiež za Vašu knižku, už ju mám doma a čítam, odporúčam všetkým kamoškám s detičkami, je super!!! :-)

    A teraz k soplíkom, malej od malička (teraz má už 12m) púšťam pri soplíkoch difuzer kde dávam aj esenciál.olej - eukalyptus (značka Just). Cca 3-4 kvapky… je to za Vás prosím OK? Aký máte názor na esenciál.oleje u bábätiek a malých detí? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Eukalyptus nie je vhodný pre deti pokiaľ to nie je konkrétne Eucalyptus staigeriana a možno ešte jeden - dva druhy - neviem, ktoré presne, nemám to tak dobre naštudované. Esenciálne oleje mám veľmi rada, avšak na SK nie je dostupných veľa naozaj kvalitných olejov. A predovšetkým málokto vie, že pre deti nie je vhodný hociktorý olej. Treba si to naštudovať alebo sa poradiť s ozajstným odborníkom, akým je u nás napr. pani Monika Végh (iných certifikovaných aromaterapeutov nepoznám). Myslím, že ona pracuje s olejmi Primavera, ale nie som si tým istá. Ja používam oleje z Francúzska alebo Švajčiarska, lebo viem, že sú kvalitné. Kvalitný esenciálny olej má mať na flakóne presný názov rastliny, pôvod rastliny a šaržu - ako liek. Iné oleje nie sú spoľahlivej kvality... A difúzovať, ak chcete, odporúčam, keď tak citrón, raz, či 2xza deň, maximálne v trvaní jednej hodiny. Citrón čistí vzduch. Alebo aj citrónová tráva - Alojzia citrónová. Na dýchacie cesty je fajn eukalyptus staigeriana alebo čierny smrek. A, čo sa týka zvlhčenia vzduchu pre dýchacie cesty, tak omnoho viac než difúzer, odporúčam namočiť bavlnenú plienku do vody, riadne vyžmýkať a prevesiť na noc cez postieľku. Deti (ale aj dospelí) by na spanie nemali mať v miestnosti žiaden aparát zapojený do elektriny. K tým olejom - u detí je bezpečné difúzovanie a masáž, avšak s nosným olejom - približne na čajovú lyžičku nosného oleja (jojobový, z marhuľových jadier, konopný, či iné) jednu kvapku esenciálneho oleja - rozmiešať v dlaniach a namastiť na chrbát alebo hrudník alebo plosky nôh - podľa ťažkostí. No nie viac. Esenciálne oleje majú svoju silu, pôsobia v celom tele a najdôležitejšie je, aby boli u detí používané bezpečne. A na to u nás málokto myslí. Takže, áno, je to fantastická náhrada sirupov, čistá prírodná sila, ale odborne a bezpečne ;) Odporúčam vypočuť si môj podcast o aromaterapii na našej stránke www.vasaokidoki.sk v sekcii, čo ešte robíme - podcasty.... Teším sa, že sa knižka páči, verím, že Vám aj pomôže a hádam aj trochu pobaví. S pozdravom doki K.

Podobné otázky

  • Uhryznutie kliestom

    , Autor: Sass

    Dobry den.
    Syn 4r, skolkar. Po navrate zo skolky som nasla kliesta na brusku presne tam, kde mal pas, kedze tam mal zrovna gombik, kliest bol uz mrtvy ale bolo vidno malinku ranku, teda stihol ho pohryzt si myslim. Presne tyzden na to maleho chytili sopliky. Moze to suvisiet s kliestom a kliest.encefalitidou?
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Veľmi čisto teoreticky môže, ale je to málo pravdepodobné. Treba liečiť soplík, ako zvyčajne. S pozdravom doki Katka

  • Soplíky “zo zubov”

    , Autor: cruz

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať ako je to so soplíkmi keď bábätkám idú zuby, má to nejaké prepojenie, alebo je to len mýtus? Samozrejme že asi prvotný znak toho že idú zuby každá mamička pozná – diskomfort, nervozita, slintanie,…. A zároveň aj chápem že veľa mamičiek pripisuje takmer všetko zubom :-) …. Ale ako je to s čírym soplíkom?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Pri prezerávaní zubov je organizmus oslabený a je tým pádom náchylnejší na infekcie. Preto sú častokrát deti pri prerezávaní zubov zasoplnené a zahlienené. Teda aspoň ja tomu takto rozumiem :) S pozdravom doki Katka

  • Soplíky

    , Autor: Naty202

    Dobrý deň, pani doktorka Píšem Vám lebo sa chcem poradiť ohľadom mojej dcéry (13 m). Moja dcérka od včera ma sopliky doslova jej tečú a v noci nemôže ani spinkať kvôli tomu. Dávam jej sprej do nošteka Livsane aj fenistil kvapky (10 kv) 2x denne. Prosím robím dobre keď jej to takto dávam ? A samozrejme aj odsavame ale aj tak tam toho má plno ????. Prosím vás ako jej to mam podávať aby jej to čím skôr prešlo? Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Treba prestriekavať preparátom z morskej vody/fyziologického roztoku opakovane v priebehu dňa - aj 5-6x, ak je to potrebné a následne poodsávať. Na spánok treba dať mierne zvýšenú polohu postieľky a taktiež prevesiť mokrú vyžmýkanú plienku cez postieľku. Akby v noci chrapkala alebo evidentne nevedela dýchať, môžete jej dať Otrivin v najnižšej koncentrácií alebo Nasivin v druhej najnižšej koncentrácií po 1 kvapke do každej nosovej dierky. S pozdravom doki Katka

  • Kúpanie dieťaťa počas choroby

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,

    moja dcérka má často soplíky a také bežné škôlkarske choroby spojené s kašlom, ale len s mierne zvýšenou teplotou počas dňa a k večeru (okolo 37C). Chcem sa opýtať, či ju počas choroby môžem kúpať, mám pocit, že jej teplá voda spustí soplíky a tým pádom sa uvoľnia aj hlieny. Alebo je dovolená len sprcha? Ako je to s hygienou detí počas choroby? Jej stará mama trvá na tom, že sa kúpať nemá, že jej bude zima a celkovo je to nevhodné.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Ak sa jedná o škôlkarku, povedala by som, že je jedno, či sa kúpe alebo sprchuje. Hygiena je samozrejme potrebná a dôležitá aj v chorobe. V súčasnej dobe, máme v kúpeľniach skôr saunu a teplo, než, že by dieťaťu malo byť zima a zhoršiť sa mu stav. Kým nie je dieťa vyslovene z choroby unavené a vyčerapané, že si ako rodič poviete, že "dnes to naozaj nie je nutné, nech len spí", tak si myslím, že sa dieťa má osprchovať alebo okúpať. Ak sa rado kúpe a robí mu to radosť, o to skôr mu v chorobe môžte ponúknuť kúpeľ, napríklad aj s penou: https://www.imkorganics.sk/madara-kind-umyvacia-pena-300-ml-p5254/, lebo šťastné dieťa sa rýchlejšie vylieči :) Ak nemá špeciálne preferencie, stačí, samozrejme sprcha. Či má kúpeľ vplyv na uvoľnenie hlienov, Vám neviem povedať. Skôr tá vlhká horúčosť, ktorá v kúpeľni vznikne pri tečení veľa teplej vody - čiže urobíte si doma sťaby parnú saunu (nechtiac) - skôr tu vidím efekt na dýchacie cesty a uvoľnenie hlienov, ako v kúpeli ako takom. No, ako píšem, určite neuškodí, ak to dieťa baví, skôr prospeje :) S pozdravom doki Katka

  • 12m dieta - vitamin C

    , Autor: cruz

    Dobry den, starsie dieta 4r nosi zo skolky stale nejake sopliky atd. Co mozem prosim pri takychto beznych chorobkach davat 12m dietatku? Vigantol davam od narodenia do umel.mliecka, ale co pri soplikoch? Vitamin C neviem ci Cebion alebo Cevitko? Aky je Vas nazor? Pripadne nieco ine este? Davam jej aj Fenistil kvapky pri soplikoch. Je to OK? Vdaka za odpoved :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Soplík treba hlavne odstraňovať, nech nám to v tom nose nestojí. Čiže podľa potreby, strieknuť morskú vodu do nosa (akýkoľvek preparát na báze fyziologického roztoku alebo morskej vody) a následne poodsávať. Na spánok môžte prevesiť mokrú vyžmýkanú bavlnenú plienku cez postieľku a opakovane vetrať v priebehu noci, aby dieťa spalo vo vlhkom a studenom prostredí. Čos a týka vitmaínov, okrem vitamínu D nie je potrebné podávať dlhodob žiadne vitamíny. V akútnom infekte môžte pridať vitamín C kvapky tak 2xdenne pár kvapiek. Fenistil pravidelne pri sopli určite nemusíte dávať. Ale dôležitejšia je pravidelná pestrá vyvážená strava - ideálne lokálne, sezónne, čerstvé a kvalitné potraviny - v tomto prípade zelenina a ovocie, kľudne aj varená, ak je farby žltej, či oranžovej, či červenej - tu sa práve varom aktivuje vitamín A. Takže aj takto vieme navýšiť antioxidanty. A všetky bylinky a koreniny sú antioxidanty, ročné dieťa už môže v princípe jesť všetko. Samozrejme pomaly a postupne zavádzať nové potraviny, bylinky a koreniny. Každopádne, netreba sa toho soplíka báť, dieťa si tým musí prejsť, aby sa naučilo byť zdravé. Určite to zvládnete. S p. doki K.