Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Genetické testy

    , Autor: bubo38

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa poradiť mám skoro 38 rokov som v 18 tt, afp mi robili v 17 tt a vyšlo negatívne, nt v 12+4 som mala 1,1 mm, viete my poradiť či je nutné absolvovať Triple testy alebo ďalšie genetické testy? je tam stále riziko že môže mať dieťa nejakú vývojovú poruchu aj napriek výsledkom. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme nerozumiete pojmu Triple test, je to test, ktorý pozostáva z kombinácie ultrazvuku a z krvných testov. Výsledkom je výpočet rizika, aké máte pre genetické poškodenie plodu, do toho rizika sa započítava aj Váš vek.
    Na základe tohto rizika sa potom dá rozhodnúť pre ďalšie testy. Váš lekár by Vám mal oznámiť toto riziko a na základe toho konzultovať ďalší postup.

Podobné otázky

  • Malý plod

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem... Termin pôrodu bol na začiatku vypočítaný správny. Merania vždy sedeli s odchýlkmi 4-5 dní. Je nejaká pravdepodobnosť že pri takýchto meraniach bude pri ďalšej kontrole všetko v poriadku? Mohlo byt taketo meranie spôsobené zlou polohou plodu?

  • Menší plod

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade nerozumiem, prečo bola robená biometria v 25. týždni, ale ak už sa zistili takéto hodnoty je to potrebné riešiť.
    V prvom rade je potrebné presne stanoviť vek plodu podľa ultrazvukového vyšetrenia v I. trimestri. Ak je vek stanovený presne, tak takéto zaostávanie vo včasnej tehotnosti je potrebné riešiť.
    Nie sú zmerané (alebo zapísané) všetky potrebné hodnoty, chýba obvod hlavičky (HC) a obvod bruška (AC). Podľa zahraničných tabuliek však priemer hlavičky (BPD) zaostáva pomerne výrazne (2,5 percentil) aj nožička (FL) tiež zaostáva rovnako aj vypočítaná hmotnosť 604 g je na 5,7 percentile.
    Takže to zhrniem.
    1. presne určiť termín pôrodu podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia.
    2. ak naozaj bude takto podstatne zaostávať plod v raste, je potrebné podrobné superkonziliárne vyšetrenie ultrazvukom v diagnostickom centre. Ak máte dojazd do Bratislavy, môžete prísť aj ku nám.
    3. zvýšený príjem proteínov je nezmysel, pretože príčina zaostávania rastu môže byť genetická alebo nedostatočná funkcia placenty. Stravou sa to nedá ovplyvniť.

  • Málo plodovej vody

    , Autor: VK333

    Dobrý deň, som v 20.TT a dnes som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a tam mi doktor povedal, že plod je v poriadku aj pohyby aj srdiečko, len sa mu zdá málo plodovej vody. Pichli mi niečo na zastavenie krvácania. Pýtal sa ma ci genetické testy boli v poriadku - áno boli.
    O 4 dní idem na podrobnejšie SONO, že sa uvidí tam. Mávam aj výtok, niekedy dosť intenzívny vodnatý až som sa obávala ci nie plodová voda, ale keď som bola na oddelení povedali ze to voda nie je. Vtedy som mala aj dosť plodovej vody ešte - je tomu rozdiel 2 týždne. Aké to môže mať dopady na plod a priebeh tehotenstva a je možné, že za dva týždne mi pomaly odtekala plodová voda namiesto vodnateho výtoku?
    Za odpoveď vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám naozaj odteká plodová voda v 20. týždni tak je prognoza pre tehtoenstvo veľmi neistá až nepriaznivá. Hrozí infekcia v maternici, a pri nedostatku plodovej vody hrozí porucha vývoja pľúc plodu.

  • Nízka aktivita plodu

    , Autor: Pôrodná.asistenta.Veronika

    Dobrý deň, p. Doktor,
    Mám 27 rokov a podľa PM som v 20+6 tt. Dnes som bola u špecialistu na UZV vyšetrenie, lebo mi vyšli horšie genetické testy NTD 1:400. Sono dopadlo dobre, bez viditeľných morfo. Malformacii. Bábätko je podľa sona 21+4. Prietoky boli v poriadku aj ozvy plodu. Doktor ma ale trochu znepokojil, lebo mi povedal ze sa plod nejako malo hýbe a že či cítim pohyby.
    Ja pohyby aj napriek tomu, že mam placentu v predu cítim i keď nie nejako často a výrazne. Pred týždňom som bola u svojej gyn. A ta nič nevravela o tom, ze sa menej hýbe.
    Myslíte, že to značí niečo zlé? Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tomto týždni sa pohyby plodu ešte nesledujú, takže naozaj sa neviem k tomu vyjadriť, nikdy som sa s tým nestretol, aby niekto sa vyjadroval k pohybom plodu v tomto týždni. Naozaj neviem, čo bolo tým myslené, ak nehýbe nohami, potom je riziko poruchy miechy, ale to by Vám snáď "špecialista" povedal.

  • Pichanie v podbrušku 12 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Viem, aké je ešte normálne pichanie či bolesť v podbrušku ale toto je pre mňa úplne nové. Ráno som vstala a pri každom kroku ma tak nepríjemne pichlo najmä na pravej strane podbruška, až som musela zastať. Asi do polhodiny som to rozchodila ale stále to je bolestivé, vždy keď urobím krok ináč keď sedím, ležím mi absolútne nič nieje . Aj ked stojím som ok, akonáhle urobím krok pichá ma to až zospodu k pravému podbrušku. Viete mi to vysvetliť? Nemám žiadne krvácanie, ani výtok. Som v 12 tt všetku krvné výsledky a genetické testy sú ok. Od 7 tt beriem duphaston a Ascorutin kvôli hematómu, ktorý už je zanedbateľný. Môže ísť o nejaký natiahnutý sval? Mala by som podľa vás zájsť za lekárom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o naťahovanie závesného aparátu maternice, často to udávajú ženy po cisárskom reze, ak majú zrasty močového mechúra k maternici. Prebiehajúci potrat býva charakteristický skôr krčovými akoby menštruačnými bolesťami v podbruší uprostred a býva spojený s krvácaním. Ak by sa bolesti opakvoali, je potrebné vyšetrenie.