Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade nerozumiem, prečo bola robená biometria v 25. týždni, ale ak už sa zistili takéto hodnoty je to potrebné riešiť.
    V prvom rade je potrebné presne stanoviť vek plodu podľa ultrazvukového vyšetrenia v I. trimestri. Ak je vek stanovený presne, tak takéto zaostávanie vo včasnej tehotnosti je potrebné riešiť.
    Nie sú zmerané (alebo zapísané) všetky potrebné hodnoty, chýba obvod hlavičky (HC) a obvod bruška (AC). Podľa zahraničných tabuliek však priemer hlavičky (BPD) zaostáva pomerne výrazne (2,5 percentil) aj nožička (FL) tiež zaostáva rovnako aj vypočítaná hmotnosť 604 g je na 5,7 percentile.
    Takže to zhrniem.
    1. presne určiť termín pôrodu podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia.
    2. ak naozaj bude takto podstatne zaostávať plod v raste, je potrebné podrobné superkonziliárne vyšetrenie ultrazvukom v diagnostickom centre. Ak máte dojazd do Bratislavy, môžete prísť aj ku nám.
    3. zvýšený príjem proteínov je nezmysel, pretože príčina zaostávania rastu môže byť genetická alebo nedostatočná funkcia placenty. Stravou sa to nedá ovplyvniť.

Podobné otázky

  • Menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, na kontrole som bola podľa MS 11tt + 5 a doktorka nespomínala žiadne odchýlky. Až doma som si prečítala zápis, že gestačný vek plodu zodpovedá 11tt +1, neviem kedy presne som mala ovuláciu, ale v priemere mávam 27 dňový cyklus. Chcela by som sa opýtať čím môže byť spôsobená táto párdňová odchylka. Termín pôrodu mi upravený nebol. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne by som Vám upravil termín pôrodu, ultrazvukový termín je presnejší než menštruačný, je možné, že ste otehotneli o 4 dni neskôr ako ukazuje menštruácia.

  • Menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den . Som v 8+6 tt ale plod je menší .ma 9 mm (6+6) . Chcem sa opýtať prečo plod nerastie ako ma . Možné príčiny . Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčiny sú 2, buď ste otehotneli neskôr (ak plod žije) alebo plod odumrel (ak nie je prítomná akcia). Prípadne je nesprávne určený vek plodu.

  • Menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 29tt no na ultrazvuku mi vyslo že plod zodpovedá 28tt. Zistili mi takéto hodnoty: BPD 7.34 (29+3), HC 26.91 (29+2), HC* 26.49 (28+6), AC 22.92 (27+2), FL 5.94 (31+0), HL 5.11 (29+6), Cereb 3.79 (31+0), BOD 4.44 (28+0).
    Pán doktor mi povedal že je dieta o týždeň menšie ale že je všetko v poriadku. No aj tak sa chcem spýtať, či sú tie hodnoty v norme alebo mám ísť na nejaké vyšetrenie. Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez presného termínu tehotnosti v čase vyšetrenia sa nedá spoľahlivo určiť, či sú hodnoty v norme. Ale ak lekár skonštatoval, že je všetko v poriadku a nič neodporučil, tak by som sa nestresoval. Plody majú individuálnu rastovú krivku a pri vyšetrení sa porovnávajú s priemernými hodnotami, takže vždy sú prítomné odchýlky.

  • Menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na prvej poradni, 2 týždne od pozitívneho testu mi bolo povedané, že plod na ultrazvuku je o 2 týždne menší oproti týždňu určeného podľa menštruácie, bolo však vidieť aktivitu srdiečka. Ovulácia však nemohla byť posunutá, nakoľko spermie by už taký dlhý čas neprežili. Chcem sa preto opýtať, či je takýto stav v poriadku, aj napriek predpokladu, že ovulácia nebola posunutá. Prvé dieťa bolo tiež menšie od prvého ultrazvuku a pri narodení malo 2500g 46 cm. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je meranie správne, ta to možné nie je. Plod na začiatku vždy rastie rovnako. Takže ste buď otehotnela neskôr, alebo meranie nebolo prevedené adekvátne.

  • Menší plod v 25tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred mesiacom som Vám písala ohľadom hodnôt nameraných na morfologickom sone, pripájam ich aj sem:

    podľa PM 20+3tt, ale veľkosť podľa sona 19+3tt (pre úplnosť - v 1. trimestri veľkosť plodu podľa sona a PM zodpovedala), namerané hodnoty boli:
    BPDxFOCD - 4,4 (19+3tt)
    TADxAPD - 14,6 (19+6tt)
    FL - 2,9 (19+1tt)

    Dnes som mala poradňu a podľa PM som mala byť 24+5tt, ale bábätko zodpovedalo len 23+2tt. V knižke mám uvedené len 2 hodnoty, a to BPD 5,55 (22+6tt) a FL 4,18 (23+4tt), váha 610g.

    O týždeň mám ísť na kontrolné sono, či bábätko rastie. Pani doktorka ma vcelku vyplašila, že ak sa bude prehlbovať nedostatočný rast bábätka, tehotenstvo budem musieť ukončiť predčasne. Keď som sa pýtala, v čom môže byť problém, povedala, že len v placente, ale že nevidí žiadne známky problému, aj prietoky sú v poriadku.
    Značí takéto zaostávanie v raste naozaj veľký problém alebo je nádej, že ak bábätko rastie, hoci nezodpovedá týždňu podľa PM, môže to byť stále v poriadku?
    Diagnostikovali mi aj tehotenskú cukrovku, ale k diabetológovi idem až zajtra (krv na lačno bola v poriadku, po záťaži vraj mierne zvýšené hodnoty, doma na glukomery mám hodnoty úplne v norme).

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa Vami uvedených hodnôt je hlavička (BPD) výrazne menšia a nožička (FL) hraničná, nemám dostatok informácii ale ak je dobre stanovený termín, tak by som sa zameral aj na prípadné genetické odchýlky, pretože takto včasné zaostávanie v raste môže byť spôsobené aj genetickou chybou. Ak chcete, zastavte sa u nás v rizikovej poradni (objednanie na 02/48234 761) k doriešeniu.