Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menší plod v 25tt

    , Autor: BSM2801

    Dobrý deň,

    pred mesiacom som Vám písala ohľadom hodnôt nameraných na morfologickom sone, pripájam ich aj sem:

    podľa PM 20+3tt, ale veľkosť podľa sona 19+3tt (pre úplnosť - v 1. trimestri veľkosť plodu podľa sona a PM zodpovedala), namerané hodnoty boli:
    BPDxFOCD - 4,4 (19+3tt)
    TADxAPD - 14,6 (19+6tt)
    FL - 2,9 (19+1tt)

    Dnes som mala poradňu a podľa PM som mala byť 24+5tt, ale bábätko zodpovedalo len 23+2tt. V knižke mám uvedené len 2 hodnoty, a to BPD 5,55 (22+6tt) a FL 4,18 (23+4tt), váha 610g.

    O týždeň mám ísť na kontrolné sono, či bábätko rastie. Pani doktorka ma vcelku vyplašila, že ak sa bude prehlbovať nedostatočný rast bábätka, tehotenstvo budem musieť ukončiť predčasne. Keď som sa pýtala, v čom môže byť problém, povedala, že len v placente, ale že nevidí žiadne známky problému, aj prietoky sú v poriadku.
    Značí takéto zaostávanie v raste naozaj veľký problém alebo je nádej, že ak bábätko rastie, hoci nezodpovedá týždňu podľa PM, môže to byť stále v poriadku?
    Diagnostikovali mi aj tehotenskú cukrovku, ale k diabetológovi idem až zajtra (krv na lačno bola v poriadku, po záťaži vraj mierne zvýšené hodnoty, doma na glukomery mám hodnoty úplne v norme).

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa Vami uvedených hodnôt je hlavička (BPD) výrazne menšia a nožička (FL) hraničná, nemám dostatok informácii ale ak je dobre stanovený termín, tak by som sa zameral aj na prípadné genetické odchýlky, pretože takto včasné zaostávanie v raste môže byť spôsobené aj genetickou chybou. Ak chcete, zastavte sa u nás v rizikovej poradni (objednanie na 02/48234 761) k doriešeniu.