Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menší plod

    , Autor: mum001

    Dobrý deň, na prvej poradni, 2 týždne od pozitívneho testu mi bolo povedané, že plod na ultrazvuku je o 2 týždne menší oproti týždňu určeného podľa menštruácie, bolo však vidieť aktivitu srdiečka. Ovulácia však nemohla byť posunutá, nakoľko spermie by už taký dlhý čas neprežili. Chcem sa preto opýtať, či je takýto stav v poriadku, aj napriek predpokladu, že ovulácia nebola posunutá. Prvé dieťa bolo tiež menšie od prvého ultrazvuku a pri narodení malo 2500g 46 cm. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je meranie správne, ta to možné nie je. Plod na začiatku vždy rastie rovnako. Takže ste buď otehotnela neskôr, alebo meranie nebolo prevedené adekvátne.

Podobné otázky

  • Menší plod v 25tt

    , Autor: BSM2801

    Dobrý deň,

    pred mesiacom som Vám písala ohľadom hodnôt nameraných na morfologickom sone, pripájam ich aj sem:

    podľa PM 20+3tt, ale veľkosť podľa sona 19+3tt (pre úplnosť - v 1. trimestri veľkosť plodu podľa sona a PM zodpovedala), namerané hodnoty boli:
    BPDxFOCD - 4,4 (19+3tt)
    TADxAPD - 14,6 (19+6tt)
    FL - 2,9 (19+1tt)

    Dnes som mala poradňu a podľa PM som mala byť 24+5tt, ale bábätko zodpovedalo len 23+2tt. V knižke mám uvedené len 2 hodnoty, a to BPD 5,55 (22+6tt) a FL 4,18 (23+4tt), váha 610g.

    O týždeň mám ísť na kontrolné sono, či bábätko rastie. Pani doktorka ma vcelku vyplašila, že ak sa bude prehlbovať nedostatočný rast bábätka, tehotenstvo budem musieť ukončiť predčasne. Keď som sa pýtala, v čom môže byť problém, povedala, že len v placente, ale že nevidí žiadne známky problému, aj prietoky sú v poriadku.
    Značí takéto zaostávanie v raste naozaj veľký problém alebo je nádej, že ak bábätko rastie, hoci nezodpovedá týždňu podľa PM, môže to byť stále v poriadku?
    Diagnostikovali mi aj tehotenskú cukrovku, ale k diabetológovi idem až zajtra (krv na lačno bola v poriadku, po záťaži vraj mierne zvýšené hodnoty, doma na glukomery mám hodnoty úplne v norme).

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa Vami uvedených hodnôt je hlavička (BPD) výrazne menšia a nožička (FL) hraničná, nemám dostatok informácii ale ak je dobre stanovený termín, tak by som sa zameral aj na prípadné genetické odchýlky, pretože takto včasné zaostávanie v raste môže byť spôsobené aj genetickou chybou. Ak chcete, zastavte sa u nás v rizikovej poradni (objednanie na 02/48234 761) k doriešeniu.

  • Menší plod o 2tt

    , Autor: Kikushka

    Dobrý deň p. Doktor. Bola som na ultrazvuku v 30tt presne 30+2 na záver mi vyšlo, že dieťa je podľa UZV 28+1.
    BPD 82,6
    HC 278,7
    AC 224,1
    FL 56,4
    bez poruchy prietokov. Odhad hmotnosti 1246 +-182g.
    Lekár mi povedal, ze dieta ma menšie bruško a mám viacej jest. Za posledny mesiac som pribrala 5kg tak si myslim, ze sa stravujem dostatocne. Mam plus 17kg.
    Picham si clexan 0.2 a plus beriem ferretab 3x za tyzden. Od hematologa. Ine vitaminy neberiem a ani som nebrala, co sa tiez p. doktorke nepacilo.. Mam strach ci som nieco zle nespravila... Snazim sa jest zdravo ovocie, zelenina... Vo ferretab tabletkach je zelezo aj kyselina listova tak to brala tak, ze to su dostatocne vitaminy co potrebujem a co mi vlastne aj chybalo beriem ich cca od 2 trimestra. Prosim je to v poriadku tie vysledky uzv? Spravila som nieco zle? Za odpovede vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj neverím, že Vám odporučil viacej jesť. Ak dieťa neadekvátne rastie, nie je to v dôsledku stravy matky (teda nie u nás, možno v rovníkovej Afrike), ale v dôsledku nedostatočnej funkcie placenty. Stravou to naozaj neovplyvníte.
    Ak je naozaj adekvátne plod zmeraný a správne máte stanovený vek plodu podľa ultrazvuku v I. trimestri, tak sa jedná o zaostávanie v raste plodu. Je potrebné sledovanie rastu a u nás by sme robili aj monitoring stavu plodu pomocou počítačového CTG.

  • Miery v 37 tt

    , Autor: Tina12

    Dobrý deň,
    som v 36+1 týždni a dnes ma na poradni vystrašil môj gynekológ s tým že miery hlavičky a stehennej kosti sú menšie v porovnaní s bruškom a že je dieťatko moc malé, tak ma poslal na premeranie do nemocnice, kde povedali že miery sú súmerné, len je malá a ak o týždeň nepriberie 200-300 g, tak budem musieť ísť na hospitalizáciu (pôrod vychádza na 26.02.2023), doteraz bolo všetko ok (vrátane morfologickeho ultrazvuku), až na miernu anémiu, ale užívam železo.
    Miery, ktoré mi namerali v nemocnici sú nasledovné:
    BPD 8,37 /33+5/, AC 30,2 /34+1/, FL 6,6 /34+0/, EFW 2315 g
    Poprosím Vás o Vás názor.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri ziistení menšieho plodu je potrebné vždy najprv skontrolovať, či je správne určený termín pôrodu v tehotenskom preukaze na základe prvého ultrazvukového vyšetrenia.
    Ak je plod naozaj menší, potom prichádzajú do úvahy 2 možnosti - buď sa jedná o konštitučne menší plod (proste plod má byť menší geneticky, nie všetky deti musia mať pri pôrode 3,5 kg) alebo sa jedná o nedostatočnú funkciu placenty. To sa dá vylúčiť práve sledovaním rastovej krivky (o koľko plod narastie medzi 2 vyšetreniami v rozmedzí minimálne 10 dní) a aj zhodnotením prietokov krvi v pupočníkovej tepne a mozgu plodu.