Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Miery v 37 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 36+1 týždni a dnes ma na poradni vystrašil môj gynekológ s tým že miery hlavičky a stehennej kosti sú menšie v porovnaní s bruškom a že je dieťatko moc malé, tak ma poslal na premeranie do nemocnice, kde povedali že miery sú súmerné, len je malá a ak o týždeň nepriberie 200-300 g, tak budem musieť ísť na hospitalizáciu (pôrod vychádza na 26.02.2023), doteraz bolo všetko ok (vrátane morfologickeho ultrazvuku), až na miernu anémiu, ale užívam železo.
    Miery, ktoré mi namerali v nemocnici sú nasledovné:
    BPD 8,37 /33+5/, AC 30,2 /34+1/, FL 6,6 /34+0/, EFW 2315 g
    Poprosím Vás o Vás názor.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri ziistení menšieho plodu je potrebné vždy najprv skontrolovať, či je správne určený termín pôrodu v tehotenskom preukaze na základe prvého ultrazvukového vyšetrenia.
    Ak je plod naozaj menší, potom prichádzajú do úvahy 2 možnosti - buď sa jedná o konštitučne menší plod (proste plod má byť menší geneticky, nie všetky deti musia mať pri pôrode 3,5 kg) alebo sa jedná o nedostatočnú funkciu placenty. To sa dá vylúčiť práve sledovaním rastovej krivky (o koľko plod narastie medzi 2 vyšetreniami v rozmedzí minimálne 10 dní) a aj zhodnotením prietokov krvi v pupočníkovej tepne a mozgu plodu.