Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Málo plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 20.TT a dnes som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a tam mi doktor povedal, že plod je v poriadku aj pohyby aj srdiečko, len sa mu zdá málo plodovej vody. Pichli mi niečo na zastavenie krvácania. Pýtal sa ma ci genetické testy boli v poriadku - áno boli.
    O 4 dní idem na podrobnejšie SONO, že sa uvidí tam. Mávam aj výtok, niekedy dosť intenzívny vodnatý až som sa obávala ci nie plodová voda, ale keď som bola na oddelení povedali ze to voda nie je. Vtedy som mala aj dosť plodovej vody ešte - je tomu rozdiel 2 týždne. Aké to môže mať dopady na plod a priebeh tehotenstva a je možné, že za dva týždne mi pomaly odtekala plodová voda namiesto vodnateho výtoku?
    Za odpoveď vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám naozaj odteká plodová voda v 20. týždni tak je prognoza pre tehtoenstvo veľmi neistá až nepriaznivá. Hrozí infekcia v maternici, a pri nedostatku plodovej vody hrozí porucha vývoja pľúc plodu.

Podobné otázky

  • vcestna placenta a malo plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa opytat na vcestnu placentu a mam este k tomu malo plpdovej vody..som 27tt a neviem ci je to problem lebo mi to zistil lekar co mi robil 3d a nechcel sa k tomu velmi vyjadrovat len ze by mi zakazal vsetko kludovy rezim a tak..a moj lekar ked som mu volala ze co mam robit nech sa mi vyjadri tak sa mi poriadne nevyjadril tak neviem co si mam o tom mysliet..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vcestná placenta je placenta ktorá prekrýva vnútornú bránku a bráni normálnemu porodu, hrozí krvácanie. Málo plodovej vody je závažný stav, ktorý treba riešiť, celé mi to príde zmetené a divné.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,chcem sa opýtat,som v 36 týždni a doktor mi vravel že mám strašne málo plodovej vody,či može byt neako ohrozené malinké.Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte strašne málo plodovej vody určite by sa to malo dovyšetriť, zistiť príčinu a mala by ste byť hospitalizovaná, prípadne radšej skor porodiť.

  • málo plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám37r. a začínam 17tt. (2 zdravé deti a bezprobl. teho)
    od 14tt mám slabé krvácanie, ,,špinenie", niekedy slabšie , inokedy mierne viac. Ležala som s tým aj v nemocnici, príčinu však neviem. Dieťatko je v poriadku, veľkosť zodpovedá 17tt. Čo ma však znepokojuje, je to, že mi dnes lekár povedal, že mám málo plodovej vody. Aj keď mi zhruba vysvetlil čo to môže znamenať a vraj sa zatiaľ nemám strachovať, bojím sa. Mám zvážiť amniocentézu aj keď výsledky z krv.testov boli v poriadku. Na toto rozhodnutie mám 5dní. Riziko však je, že keď mierne krvácam mohla by som po zákroku potratiť, na druhej strane chcem vedieť či je dieťatko v poriadku, lebo príčina malého množstva plodovej vody niekde je. Nebudem riskovať príliš veľa? Môže amniocentéza odhaliť príčinu? málo plodovej vody je problém, ale môžem donosiť dieťa? nemôže mi plodová voda pomaly odtekať s mojím ,,špinením"? Ďakujem za odpoveď, radu, povzbudenie, čokoľvek. žanka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nevidel som nález ale ak naozaj máte málo plodovej vody, tak to neveští nič dobré.
    Nemyslím, že by amniocentéza bola prínosná.
    Je možné, že Vám naozaj čiastočne pri krvácaní odteká plodová voda, v tom prípade je prognóza nedobrá.
    Osobne by som požiadal o dokladné ultrazvukové vyšetrenie na vyššom pracovisku, kde zhodnotia stav plodu. Vhodné je vyšetrenie na vylúčenie zápalu. Prognóza sa uvidí podľa nálezov.