Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Malý plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem... Termin pôrodu bol na začiatku vypočítaný správny. Merania vždy sedeli s odchýlkmi 4-5 dní. Je nejaká pravdepodobnosť že pri takýchto meraniach bude pri ďalšej kontrole všetko v poriadku? Mohlo byt taketo meranie spôsobené zlou polohou plodu?

Podobné otázky

  • Pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať na pár otázok. Na začiatku som momentálne v 38tt (konkrétne 37+3), v piatok na poradni mi moj gynekológ povedal, že som otvorená už na 4cm. Chcela by som sa opýtať podľa Vašej praxe a skúsenosti, kedy alebo skôr pri akom náleze musím byt otvorená keď sa bude predpokladať že mi odtečie/praskne plodová voda, a koľko predpokladáte že môžem takto vydržať, kým začnem rodiť. A tiež mi lekár povedal že tým že som aj ja chudá aj moje bábätko je menšie (2,5kg) nakoľko ani nemám veľké bruško, tak mi povedal že to vyzerá na krásny rychly pôrod. Viete mi povedať na základe čoho sú takéto predpoklady? :) a tiež že, čo v tomto prípade môže predstavovať pojem “rýchly pôrod”, aké časové rozmedzie, vopred Vám dakujem za objasnenie. :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať, nález na 4 cm je naozaj pokročilý ale závisí aj na tom, či je hrdlo úplné skrátené.
    Malý plod treba overi´t, či je to iba kvôli genetike, alebo nefunguje správne placenta. Ja takéto prognozy o rýchlom pôrode nemám rád, pretože každý pôrod je iný.

  • Maly plod (25 tyzden)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa spytala alebo si nechala poradit ako mozem riesit nasledovnu situaciu.
    Som tehotna, momentalne v 25tt. Na poslednej poradni, ktora bola pred mesiacom v 21 tt mal plod podla lekara idealnu velkost a vahu, v nasledujucej poradni (pred par dnami) mi lekar povedal, ze ma dieta rovnaku velkost a vahu cize ma miery ako dieta v 21 tt co znamena, ze vobec nepodrastlo za 4 tyzdne a mala by som jest viac aby zacolo rast.
    Bohuzial lekar nebol ochotny to riesit detailne a tak neviem ako sa mam stravovat alebo cim by som mohla dopomoct aby babo rastlo tak ako ma.
    Vahu si nejak nestrazim a ani sa neobmedzujem, jem kolko mi chuti, neprejedam sa a snazim sa jest co najzdravsie. Dakujem a vazim si kazdu pomoc/radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj dieťa za mesiac vobec nenarástlo, tak je potrebné dokladné detailné vyšetrenie na ultrazvuku. Prognóza je neistá a rast plodu sa nedá ovplyvniť.

  • maly plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 8tt a lekar mi povedal ze plod je maly nameral 0,73 cm a neboli ani ozvi srdiecka. pred 2 tyzdnami to je v 6tt nameral 0,53 cm. Moze sa stat ze plod bol nejako stoceny ze ho nemohol pomerat dobre? Mam ist o 2 tyzdne na kontrolu zase kvoli tomu. Pred tydznom asi som mala taku prudku bolest v podbrusku prirovnala by som to ku kontrakcii kedze som nikdy nemala bolestivu menstruaciu... MOze byt ze som potratila preto je plod taky maly a neboli ozvi srdca?

  • malý plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Som v 8tt a moja doktorka mi pri vyšetrení zistila, že plod je veľmi malý a nevidno biť srdiečko. O týždeň idem opäť na vyšetrenie a potom sa rozhodne, či pojdem na potrat alebo budem pokračovať v tehotenstve. Je možné, aby dieťatko vo mne žilo, len to na monitore nie je vidno alebo mu nebije srdiečko ?
    S pozdravom Maria.

  • dieta male na svoj vek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa na vas opat obratit s prosbou.
    V poslednej poradni, ked i robili sono, pan Dr. zistil, ze babetko je male...
    TT bol 30+6. Podľa sona TT 27+5.
    Pri predchadzajucom sone to bolo nasledovne: TT 22+4, podla sona 21+0.
    Chcela by som sa opytat, ci mozem ja ako matka ovplyvnit nejak rast dietata, stravou alebo nejak inak...
    Samozrejme nefajcim a nepijem ani nic podobne....
    Bol mi predpisany oxyphillin a magnezium. Chcela by som sa opytat hlavne na ten prvy liek, nakolko v letaku je napisane ze sa nema pouzivat v tehotenstve, ze na co presne posobi.
    A este jedna otazka... Da sa povedat ci dieta zaostava len rastom alebo je aj vyvojovo v 28. tyzdni. Tda ci ma organy vyvinute n a31 alebo 28 tyzden.
    Dakujem opat za vasu odpoved.
    Barbora

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je, či je plod symetrický. Pretože ak je menší a pri tom symetrický, nejde o rastové spomalenie, ale ide o geneticky malý plod, čo je normálne, nemusí mať každé dieťa pri narodení 3,5 kg, može mať aj 2,8 kg. Ak však zaostáva v raste hlavne na brušku, je možné, že placenta nefunguje správne a dieťa chudne.
    Oxyfilín a magnézium sa voľakedy dávali, verilo sa /niekde sa ešte verí/, že zlepšujú prietok placenotu a zlepšia výživu plodu, avšak nebolo to dokázané žiadnou štúdiou.
    Doležité je sledovanie, opakované meranie a sledovanie prietokov.