Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • anemia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    poprosila by som vas objasnit "zavaznost" mojej anemie, som v 32. tt, podla vysledkov krvi mam hladinu hgb 107,20 g/l - norma je podla spravy 120 - 160... internista urcil anemiu ako karencnu sideropenicku III. stadium a nasadil sorbifer durules 2x1 tbl, 2 balenia po 50 tbl s naslednou kontrolou.... no na nete som nasla, ze norma pre gravidnu zenu je 110 a to sa mne osobne nezda take tragicke, na rozdiel od internistu... navyse doporucil vselijake vitaminove doplnky, ktorymi sa ja len velmi nerada dopujem, kedze je leto a som skor zastanca zeleniny a ovocia...

    vdaka, gaga

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kieho čerta rieši tehotenskú anémiu internista ????
    Pre tehotné je norma okolo 115 a hemoglobín 107 je hraničná anémia, má ju každá druhá tehotná, stačí akýkoľvek preparát železa.
    Internista by Vám ešte mohol riešiť vysoké biele krvinky a vysokú sedimentáciu a vysoký cholesterol (to všetko je v tehotnosti normálne.).

Podobné otázky

  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: paigesy

    Je dojčenie zakázané počas tehotenstva? Som v prvom trimestri, staršiu dcéru neviem z ničoho nič odstaviť, v podstate mi dojčenie vyhovuje … je to veľký problém? predstavuje nejaké riziko ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zakázané to nie je, v minulosti sa uvažovalo, že vyššie hladiny prolaktínu môžu zvyšovať riziko potratu a že dojčenie spolu s ďalšou graviditou môže byť veľkou záťažou na metabolizmus matky a hrozí jej napríklad osteoporóza a anémia. Posledné štúdie ukázali, že dojčenie v tehotnosti je bezpečné v našom svete, kde majú ženy dostatočný prístup k zdravej výžive a netrpia nedostatkom živín.

  • železo a euthyrox - súvisiace linky na železo a lesbicizmus :-)

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň,
    link na hodnotu hemoglobínu:
    http://vnimavetehotenstvo.sk/nedostatok-zeleza-v-tehotenstve-je-prirodzeny/#more
    http://nordicpharma.kontura.cz/tiskove_materialy/captafer_tehotne_A5_SK.pdf
    http://najmama.aktuality.sk/clanok/226238/anemia-v-tehotenstve-ohrozuje-dieta/

    Z uvedeného sa domnievam, že podávanie železa neuškodí, ale pri hodnote 109 to podľa mňa nie je nutné, možno mi to dali preventívne, lebo vedia, že pôrodom sa situácia zhoršuje, tak aby predišli komplikáciám.

    link na euthyrox a lesbicizmus:
    http://koktail.pravda.sk/lieky-na-stitnu-zlazu-zdroj-homosexuality-fkp-/sk_kzdravie.asp?c=A041207_090058_sk_kzdravie_p11

    Netvrdím, že to je pravda, ale našla som to a zhodou okolností v novinách, čo sa volajú pravda :-)
    Ďakujem
    Lenka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené laické informácie samozrejme nie sú relevantné a nijako by nemali ovplyvňovať užívanie predpísanej liečby, je to strašná chyba internetu, že obsahuje necenzurované informácie a vlastne každý laik a prípadne i psychopat može napísať na internet stránky, ktoré vzbudia v niektorých ľuďoch doveru. Hodnota 109 je už pod hranicou anémie ale je samozrejme vecou Vášho prístupu či budete niečo užívať alebo nie. Štúdiu z Pravdy som nenašiel, vyhľadal som si články spomínaného autora (prof. Ellis) a zistil som, že podľa jeho prác homosexuálni muži majú menej často krvnú skupinu A a homosexuálne ženy majú viac často krvnú skupinu A a nemajú žiadny rozdiel vo farbe vlasov a očí. A že ženy, ktoré pravideľne navštevujú kostol majú rovnakú šancu mať syna homosexuála a dcéru lesbičku ako ženy ktoré do kostola nechodia. O účinku tyroxínu žiadnu štúdiu nepublikoval, to si zrejme páni z pravdy neoverili a prebrali to z nejakého pofidérneho časopisu. A už sa nájde niekto, kto bude mať radšej dieťa kreténa, len aby nemal lesbičku.

  • železo a euthyrox

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.

    Prosím vás, som v 37. týždni a hodnotu HB mám 10,9. Beriem Euthyrox, lebo ma donútili, že hodnota TSH 5,13 a TPO 76 je strašná a čo všetko sa môže malému stať, keď to podcením :-) Viem, že sú to hraničné hodnoty a nič by sa mu nestalo, určite by netrpel kreténizmom, ale čo už :-) Nemohla som odmietnuť lieky. Ale teraz sa opakuje situácia so železom. Čítala som, že pred pôrodom zníženie železa je prirodzený stav a deje sa to z troch príčin:
    1. aby bola matka chránená pred infekciami
    2. redšia krv spôsobí lepšie prekrvenie dieťaťa
    3. znížením železa sa zas zvyšuje meď a tá zabraňuje predčasným pôrodným bolestiam, preto normálna hodnota je 115 a v tehotnosti je prirodzené zníženie, takže normálna hodnota je 100-110, ja mám 109-čo je norma v tehotnosti a zas mi predpísali lieky. To by mi až tak nevadilo i keď sa som radšej za dopĺňanie chýbajúcich vecí stravou a nie liekmi, ale horšie je to, že tieto dva lieky sa nemajú spolu užívať, navzájom sa ovplyvňujú a lekárom to vôbec nevadí, aj gynekológ aj endokrinológ mi povedal, že aj keď je v príbaľovom letáku napísané, že sa nesmú spolu užívať, ak je medzi nimi dlhší čas. odstup, tak to vraj nevadí. No čo si o tom myslíte? Nemusela som podľa mňa užívať ani jeden liek z týchto dvoch a určite by ani mne ani dieťaťu nič nebolo. V minulosti neboli lieky a všetci boli živý a zdravý a dožívali sa 100 rokov. Ja viem,že ak má niekto nejakú ťažkú chorobu, lieky treba užívať, ale čo už sa robí s tehotnými, kde sú výkyvy v hodnotách bežná vec-veď príroda to tak zariadila, tak neviem, prečo všetci tak preháňajú. Potom sa zistí, že napr. to pomohlo na to a na to ale že najnovšie štúdie dokazujú, že to zas poškodilo to a to. Čítala som teraz, že nejaká najnovšia štúdia dokázala, že matky, ktoré užívali tabletky na štítnu žľazu rodia viac dievčatiek lezbičiek ako matky, čo tieto hormóny neužívali, no uznajte. Celý svet je potom z hormónov prevrátený naruby.

    Nehnevajte sa za dĺžku príspevku, ja vám napíšem raz za rok a to sa už potom neviem zastaviť :-)
    Ďakujem
    Lenka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálna hodnota hemoglobínu pre tehotné je 115 ale absolútne množstvo hemoglobínu n ebýva u tehotných znížené fyziologicky, ide o tzv. hemodilúciu - tehotná má vačší objem krvi - krv obsahuje viac vody a je redšia, preto sa zdá koncentrácia hemoglobínu nižšia. Ak je nižšia hladina, tak je suplementácia železom vhodná, anémia matky má svoje komplikácie. V minulosti neboli lieky a preto v každej dedine mali svojho "kreténa" bol to vačšinou pastier koz, alebo miestny blázon, novorodenecká úmrtnosť bola cca. 100-500 x vyššia a materská až 1000 x vyššia.
    Priemerný vek dožitia bol cca. o tretinu nižší.
    A prosím si link na tú štúdiui o lesbičkách, rád by som zistil ako to autori zdovodňujú, ja som uvedenú štúdiu nenašiel, ale možno preto, že Nový Čas nemá tieto podrobnosti na webe.

  • trstinová melasa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v ôsmom mesiaci tehotenstva a zistili mi veľmi nízku hladinu železa. Dostala som recept na sorbifer durules, ale prejavujú sa mi vedľajšie účinky ako nevoľnosť a nejako inštinktívne cítim, že to nie je vhodné a teda to do seba pchať nechcem. Rozumiem tomu dobre, že sorbifer durules je železo v anorganickej forme? A v trstinovej melase je železo v organickej forme? Je pravda, že to železo v organickej forme sa vstrebáva lepšie? Môžem v tehotenstve užívať tú trstinovú melasu? Prečo ste vy presvedčený o tom, že vitamínové preparáty sú neúčinné?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vitamínové preparáty sú účinné ale zbytočné, lebo naša stredoeuropska strava je dosť pestrá na to, aby ste z nej získala všetky potrebné látky (samozrejme sú výnimky, kvalitatívne či kvantitatívne poruchy príjmu potravy).
    Neviem aká je koncentrácia prístupného železa v trstinovej melase, ale pokiaľ ste anemická, určite je vhodné užívať železo aj v tabletkách, lebo anémia má isté riziká pre tehotnosť.
    Sorbifer je vhodný preparát.

  • RH-kompalibita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mala by som na Vás prosbu aby ste mi lepšie vysvetlili riziká. V roku 2003 a 2004 som mala dva pôrody sekciou, prvé dieťa RH -, druhé RH +. Ja som RH - a manžel RH +. Po druhom pôrode mi bola podaná REGA, tak som bola ubezpečená, že môžeme mať ďalšie dieťa. Teraz som 3. krát v tehotnosti, a už v 16 týždni mi vyšli pozitívne výsledky anti D 1:128 a anti E 1:4. Bola som poslananá na prenatálnu gynekologiu, kde chodím a v priebehu týždňa mi titer anti D vyskočil na 1:256. Doktor mi bližšie nevysvetlil riziká, viem len že povedal, že budeme musieť predčasne ukončiť pôrod. CHcem sa opýtať, kedy je možné ukončil tehotnosť ( v ktorom týždni) aby nebolo riziko poškodenia. Ešte mi chcú pichať do pupočníka ale doktor mi to zatiaľ nechce urobiť, z dôvodu že som obézna.
    Prosím o odpoveď, koľko detí sa narodí poškodených a v ktorom týždni je možné ukončiť tehotnosť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určité (veľmi malé) percento žien sa "senzibilizuje" i napriek podaniu RHEGY po porode, žiadna liečba nie je 100%.
    Vo Vašom prípade bude nutné sledovať vývoj plodu ultrazvukom (čo občas pri obezite býva problém), doležité je, či sa bude rozvíjať anémia (chudokrvnost) plodu v maternici. To sa sleduje meraním rýchlosti prietoku krvi v hlavičke plodu. Samozrejme doležitá bude aj dynamika protilátok vo Vašej krvi, rýchle stúpanie je rizikové. Protilátky prechádzajú placentou k plodu a možu mu sposobovať rozpad krviniek a anémiu.
    Tehotnosť sa ukončuje vtedy ak sú známky opuchnutia plodu. Inak dá sa vnútromaternicovo podať dieťaťu transfúzia a tým na určitý čas ho stabilizovať, až kým nedozreje.
    Ale to je všetko iba hypotetické, je možné, že u Vás nedojde k žiadnej anemizácii a ultrazvuk ukáže, že sa s plodom nič nedeje.