Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: paigesy

    Je dojčenie zakázané počas tehotenstva? Som v prvom trimestri, staršiu dcéru neviem z ničoho nič odstaviť, v podstate mi dojčenie vyhovuje … je to veľký problém? predstavuje nejaké riziko ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zakázané to nie je, v minulosti sa uvažovalo, že vyššie hladiny prolaktínu môžu zvyšovať riziko potratu a že dojčenie spolu s ďalšou graviditou môže byť veľkou záťažou na metabolizmus matky a hrozí jej napríklad osteoporóza a anémia. Posledné štúdie ukázali, že dojčenie v tehotnosti je bezpečné v našom svete, kde majú ženy dostatočný prístup k zdravej výžive a netrpia nedostatkom živín.

Podobné otázky

  • Dojčnie počas tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    názory odborníkov i laickej verejnosti na dojčenie počas tehotenstva sa líšia. Poniektorí zastávajú názor, že dojčenie počas tehotenstva nie je vhodné a, že dokonca zvyšuje možnosť potratu. Aká je vlastne skutočnosť ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ¨je to pomerne zložitá otázka.
    Normálne by dojčiaca žena nemala otehotnieť, ale u nás sme tak dobre živený, že ani laktácia celkom nepotlačí u všetkých žien ovuláciu a preto dojčiaca žena občas otehotnie. V prírode by samozrejme dojčiaca tehotná umrela na nedostatok potravy a živín, prípadne by potratila.
    Teoreticky je dokázané, že vyššia hladina prolaktínu zvyšuje riziko potratu. Oxytocín vylučovaný pri kojení zase teoreticky može sposobiť kontrakcie.
    Ale nenašiel som žiadnu relevantnú štúdiu, ktorá by priniesla relevantné závery. Preto ja sám Vám neviem dať žiadnu presnú radu.