Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,818 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, s muzom sa snazime o dieta uz rok a stale nic. Viete mi poradit nejake vitaminy pre mna aj muza a ako spravne postupovat, aby sa nam to podarilo a ako casto by sme mali mat pohlavny styk? Za odpoved vam vopred dakujem.

    S pozdravom

    Lucka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže:
    1. zdravý životný štýl (obmedziť stresy, pravideľný pohyb, nefajčiť)
    2. ideálna hmotnosť obaja
    3. styk sústrediť na stred cyklu
    4. netlačiť sa do toho, sexovať s chuťou.

Podobné otázky

  • Prirodzene otehotnenie so zlym SPG

    , Autor: Trembos87

    Dobry den,

    viem, ze je to otazka hlavne, na androloga ale predsa...

    co sposobuje katastrofalne vysledky spermiogramu v morfologii a DNA fragmentacii? Uz jedno dietatko mame z IVF - ICSI + MACS. Z 23 embryi sme mali 2 vhodne. KET hned vysiel. Vtedy mal moj manzel na kontrolnom morfo s uzivanim vitaminov 1%, predtym ale 2%. Toto bolo pred 4 rokmi.

    Momentalne som otehotnela prirodzene, aj mala zamlknuty potrat. Hned som ho poslala na spermiogram a vysledky ma sokovali. Morfo menej ako 0,5% ( hlava 100% patologicka) a DNA fragmentacia 87%.
    Nepije, nefajci, sportuje, nenosi mobil vo vrecku, ma sice stresujucu robotu, ale nie je stresman, vsetko riesi s kludom, snazime sa zit zdravo, davame pozor na plasty, atd. a predsa.
    Mame este 1 embryjko, ale ked sa nepodari, uz ani na ivf nemozme ist. Nemame zdrave spermie. ???? Alebo da sa s tym nieco urobit? Co pomahal na morfologiu spermii?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidíte, aj s takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť.
    Príčiny zhoršujúceho sa spermiogramu u mužov sú viaceré, globálne je to tým, že pomocou umelého oplodnenia a monogamie (jeden chlap s jednou ženou) dávame evolučne možnosť splodiť deti aj mužom s horším spermiogramom, čo sa potom prenáša na potomstvo. U primátov väčšinou splodí potomstvo najplodnejší samec u väčšiny samíc v tlupe.
    Úlohu zohrávajú asi aj škodliviny v prostredí a látky narúšajúce hormonálny systém.

  • PCOS

    , Autor: Jana2351992

    Dobrý deň prajem. Mala by wom na Vás ako na odborníka zopár otázok. Mám 32 rokov. Odkedy som dostala prvý menzes v 15 tich mala som ho nepravidelný zdlhavé cyklu az postupne vymizol uplne . Bolo mi diagnostikované silné Pcos. Plus sa pridali problemy s diabetom a inzulinovou rezistenciou a stitnou zlazou na ktore som liecena. . Menzes bez progesteronu nikdy nemavam. Bol mi nasadenu aj costylbegyt .. kde narastlo jedno vajíčko nasledne pichnuty pregnyl a robena iui. Zial neuspesne.. postupom casu sme sa odhodlali na ivf kde mi bolo odobratych 33 vajivok z toho boli len 5 vhodnych na oplodnenie. Vsetkych 5 sa oplodnilo no vhodné na mrazenie zostali len dve. Po odbere hospitalizacia hyperstimulacny syndrom. Popstupne som sa dala dokopy a isli sme na ket.. ten bol zial neuspesny. Mame uz len jedno embryo. Pred dalsim vkladom nasadeny progesteron a estrofem . Beriem aj medrol mala som trosku zvysene nejake cykotiny a odporucaju aj fraxiparin ako pred prvym vkladom. Chcela by som sa spytat co este by som si mohla nasadit vo sa tyka vitaminov pred vkladom. Pripadne sa chcem spytat pocula.som aj o nejakom drilingu vajecnikov ktory vraj moze dopomoct k pravidelnemu menzesu pripadne ovulaci.. vela o tom neviem. Myslite si ze by som to mohla skusit aj takouto cestou alebo či sa to este niekde robi? .. alebo koho o to poziadat? Nikdy mi nikto nic take nenavrhol. . Chceli by sme vyskusat vsetko aby pripadne aj to posledne embryo sa ujali. Ak mate nejake rady bola by som vam velmi vdacna.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že postup vo Vašom prípade je plne adekvátny, žiaľ takto závažné PCO je veľký terapeutický problém. Úplne najdôležitejšia je perfektná kompenzácia cukrovky, tam je celý problém zakopaný, akonáhle máte vysoké hladiny inzulínu, vzniká problém vo vaječníkoch.
    Presne som tušil, že ako pacientku s PCO budete mať aj hyperstimulačný syndróm, je to vysoké riziko. Drilling ovárií je staršia metóda, ktorá sa podľa niektorých štúdií považuje za metodu druhej voľby pri PCO ak zlyhajú lieky. Má však svoje limitácie, znižuje ovariálnu rezervu a po výkone môžu vzniknúť adhézie. Avšak je to na zváženie, či sa do toho pustiť vo Vašom prípade, pretože u Vás lieky nemajú úplne správny efekt.
    Poraďte sa vo Vašej nemocnici, ak by ste neuspeli, dá sa konzultovať aj u nás.

  • otehotnenie po MA

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň,
    dňa 19.12.2023 som absolvovala MA pomocou Misoprostol (tehotenstvo bolo po IVF, MA v 8 týždni). Krvácanie mi skončilo 27.12.2023 (po kontrole všetko OK). Dňa 18.1.2024 som bola na preventívnej prehliadke, kde som mala na ľavom vaječníku 2 folikuly 15mm a sliznica bola 8mm. Chcela som sa spýtať, či to môže byť znak toho, že cyklus sa mi normálne naštartoval a mala som akurát pred ovuláciou? A mohla by byť šanca na otehotnenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trocha nerozumiem Vašej otázke. Ak ste absolvovali IVF, tak je tehotenstvo prirodzenou cestou u Vás takmer vylúčené, takže šanca zrejme na otehotnenie je u Vás minimálna. IVF sa musí prísne indikovať iba v prípadoch, kedy je takmer nulová šanca na prirodzené otehotnenie.

  • Nízka hladina ovariálnej rezervy

    , Autor: Majuska222

    Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom otehotnenia pri nízkej ovariálnej rezerve. Nakoľko sa mi nedarilo otehotnieť, bol mi u gynekológa odobratý Antimüller hormón, kde som mala hodnoty okolo 0,05. Následne bola nastavená liečba s Clostilbegyt, pri ktorej sa mi podarilo dvakrát otehotnieť, avšak oba prípady dopadli kvôli neskôr zistenému trombofilnému stavu zle (abort v 8.tt a v 23.tt). Nakoľko mám už 35 rokov a niet moc času na čakanie (posledný potrat bol pred pol rokom), chceme opäť skúsiť. No nakoľko mám už rezervu len pod 0,02 a s gynekológom sme sa dohodli, že opäť skúsime možnosť liečby nasadením Clostilbegyt. Mám však vážne obavy, aby to už nebola moja posledná šanca, keď mi to v priebehu dvoch pokusov kleslo až tak rapídne dolu. Je možné, že sa dostanem už na úplnu 0? Neviem, či to risknúť a skúsiť ešte takto "prirodzene" alebo podstúpiť odber vajíčok cez Centrum asistovanej reprodukcie, ak je to pri tak nízkej hodnote ešte vôbec možné. Ďakujem za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto nie je jednoznačná odpoveď, v prvom rade je hladina AMH iba orientačný parameter a má byť braný do úvahy skôr ako pomocná metóda. Ste mladá žena a nepíšete dôvody, prečo by Vám mali tak skoro zlyhávať vaječníky. Osobne radím skôr riadiť sa klinickým obrazom a folikulometriou a ako je vidno clostyrbegyt bol úspešný, preto nevidím dôvod v ňom pokračova´t.

  • Predčasné ovariálne zlyhávanie

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem,
    chcem sa informovať na moje možnosti, pretože mi už nikto nevie pomôcť. Gynekologička mi diagnostikovala predčasné ovariálne zlyhávanie (mám nízke AMH - 0,2) a 32 rokov. Som po dvoch brušných operáciách v r. 1992 nefrektómia ľavej obličky pre multicystický nefróm, keďže mi ho v detstve zle diagnostikovali bola som liečená na Wilmsov tumor (chemoterapia + ožarovanie asi pol roka), v roku 2020 po spontánnom potrate (nebilo srdiečko v 9tt) mi náhodne zistili v mieste ľavej obličky paraganglióm (10cm x 8cm) - znova operácia. V roku 2022 další spontánny potrat - to isté dieťatko sa nevyvíjalo, nebilo srdiečko. Hormonálny profil - mám znížený estrogén a občas zvýšený prolaktín, liečim sa na zvýšenú štítnu žľazu (autoimunitná tyreoiditéda v štádiu primárnej hypotyreózy (beriem euthyrok 50 ug denne). Endokrinologička ma na základe zvýšeného prolaktínu poslala na MRI, kde mi našli maličký adenóm o veľkosti 1,5 mm (výsledok MR: sella ostro ohraničená, hypofýza nezväčšená, v jej dolnej časti susp. drobný hyposignál na postkontr. skenoch, v koronálnej časti do 1, 5 mm - dif. df. mikroadenóm. Menštruačný cyklus mám skrátený 26 dňový (doteraz bol celkom pravidelný, posledný mi však prišiel na 15. deň. Čiže jeden skončil a hneď prišiel ďalší. :( Boli sme už aj v reprodukčnom centre, kde nám vzhľadom na moju anamnézu odporučili už len darcovské vajíčka. Pani doktorka si myslí, že moje sú poškodené chemoterapiou. Nevie mi urobiť genetické vyšetrenie vajíčok vzhľadom na množstvo ktoré mám by neboli výsledky relevantné. Okrem toho mám kolísavý krvný tlak (občas normálny 120/80,občas vyšší 140/90až vysoký160/100). Dôvod nevieme. Rada by som vedela, čo ešte by mi mohlo pomôcť a či vôbec niečo vynosiť vlastné dieťa, alebo či je vhodné pri mojich diagnózach skúsiť darcovské vajíčko. Zaujíma ma Váš pohľad, pretože neviem nájsť gynekológa, ktorý by sa komplexnejšie rozumel môjmu problému. Tiež ma zaujíma, či je nejaká liečba pri poklese estrogénu v mojom veku, nechcem prísť tak skoro do menopauzy - existujú nejaké lieky ako upraviť hormóny okrem antikoncepcie? Endokrinologička navrhuje pridať do liečby gastagén. Veľmi pekne ďakujem za pomoc. Radoslava

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dva samovoľné potraty nič neznamenajú. Osobne by som navrhol gestagénovú prípravu (Duphaston 2x1 tbl. od 14. dňa cyklu), samozrejme kyselinu listovú a ešte raz by som išiel do tehotnosti. Ak sa Vám dvakrát podarilo otehotni´t, nevidím dôvod, prečo by to nešlo a stále je obrovská šanca na donosenie.
    AMH je nepresný ukazateľ a už ste dvakrát otehotneli.