Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nízka hladina ovariálnej rezervy

    , Autor: Majuska222

    Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom otehotnenia pri nízkej ovariálnej rezerve. Nakoľko sa mi nedarilo otehotnieť, bol mi u gynekológa odobratý Antimüller hormón, kde som mala hodnoty okolo 0,05. Následne bola nastavená liečba s Clostilbegyt, pri ktorej sa mi podarilo dvakrát otehotnieť, avšak oba prípady dopadli kvôli neskôr zistenému trombofilnému stavu zle (abort v 8.tt a v 23.tt). Nakoľko mám už 35 rokov a niet moc času na čakanie (posledný potrat bol pred pol rokom), chceme opäť skúsiť. No nakoľko mám už rezervu len pod 0,02 a s gynekológom sme sa dohodli, že opäť skúsime možnosť liečby nasadením Clostilbegyt. Mám však vážne obavy, aby to už nebola moja posledná šanca, keď mi to v priebehu dvoch pokusov kleslo až tak rapídne dolu. Je možné, že sa dostanem už na úplnu 0? Neviem, či to risknúť a skúsiť ešte takto "prirodzene" alebo podstúpiť odber vajíčok cez Centrum asistovanej reprodukcie, ak je to pri tak nízkej hodnote ešte vôbec možné. Ďakujem za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto nie je jednoznačná odpoveď, v prvom rade je hladina AMH iba orientačný parameter a má byť braný do úvahy skôr ako pomocná metóda. Ste mladá žena a nepíšete dôvody, prečo by Vám mali tak skoro zlyhávať vaječníky. Osobne radím skôr riadiť sa klinickým obrazom a folikulometriou a ako je vidno clostyrbegyt bol úspešný, preto nevidím dôvod v ňom pokračova´t.