Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prirodzene otehotnenie so zlym SPG

    , Autor: Trembos87

    Dobry den,

    viem, ze je to otazka hlavne, na androloga ale predsa...

    co sposobuje katastrofalne vysledky spermiogramu v morfologii a DNA fragmentacii? Uz jedno dietatko mame z IVF - ICSI + MACS. Z 23 embryi sme mali 2 vhodne. KET hned vysiel. Vtedy mal moj manzel na kontrolnom morfo s uzivanim vitaminov 1%, predtym ale 2%. Toto bolo pred 4 rokmi.

    Momentalne som otehotnela prirodzene, aj mala zamlknuty potrat. Hned som ho poslala na spermiogram a vysledky ma sokovali. Morfo menej ako 0,5% ( hlava 100% patologicka) a DNA fragmentacia 87%.
    Nepije, nefajci, sportuje, nenosi mobil vo vrecku, ma sice stresujucu robotu, ale nie je stresman, vsetko riesi s kludom, snazime sa zit zdravo, davame pozor na plasty, atd. a predsa.
    Mame este 1 embryjko, ale ked sa nepodari, uz ani na ivf nemozme ist. Nemame zdrave spermie. ???? Alebo da sa s tym nieco urobit? Co pomahal na morfologiu spermii?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidíte, aj s takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť.
    Príčiny zhoršujúceho sa spermiogramu u mužov sú viaceré, globálne je to tým, že pomocou umelého oplodnenia a monogamie (jeden chlap s jednou ženou) dávame evolučne možnosť splodiť deti aj mužom s horším spermiogramom, čo sa potom prenáša na potomstvo. U primátov väčšinou splodí potomstvo najplodnejší samec u väčšiny samíc v tlupe.
    Úlohu zohrávajú asi aj škodliviny v prostredí a látky narúšajúce hormonálny systém.