Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,818 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Infekcia

    , Autor: Zuz97

    Pan doktor, prosim vas moznem otehotniet pri vaginalnej infekcii/ zapale? Nesposobuje to nejake rizika ako napr. problem s otehotnenim alebo potrat? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na type infekcii, ale určite je potrebné ju preliečiť, pretože aktivovaný imunitný systém môže ovplyvňovať plodnosť.
    Avšak často sa za infekciu nesprávne berie aj bežná normálna pošvová flóra.

Podobné otázky

  • MA - chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Ja mam vsak vzsledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenie protilátok je veľmi nepresné a nepriekazné, väčšinou ukazuje na prebehnutú infekciu v minulosti. Dôležitý by bol nález chlamýdii v stere.
    Infekcia chlamýdiami nespôsobuje zamlknutý potrat, preto nie je dôvod sa nazdávať, že pozitivita protilátok u partnera má nejaký klinický význam.

  • snaženie sa o bábätko po spontannom potrate

    , Autor: Matox1

    Dobrý deň s manželom sme sa snažili o bábätko 6 rokov a v apríli som ostala tehotná bolo to niečo nádherné sama som tomu neverila no nakoniec 29.7.23 som mala spontanny potrat sama som všetko porodila a nečistili ma bola som 16+5 tt ,chcela by som sa informovať či sa môžme ďalej snažiť o bábätko hneď po prvej ms ak mi po 600 nedeli potvrdia ze je všetko v poriadku ,chcela by som sa opýtať aj na iný názor ako len môjho gynekológa ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nebolo prevedené čistenie maternice, je možné v podstate otehotnieť hneď po ďalšej menštruácii.
    Na druhej strane je Vaša anamnéza závažná (6 rokov neplodnosť, potom potrat v II. trimestri), v závislosti od priebehu tohto potratu (nedostatočnosť krčka maternice, alebo infekcia) by bolo možné previesť opatrenia na zníženie rizika opakovania.

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, velmi by som vas chcela poprosit o radu. V roku 2003 som prekonale missed AB v 11.tyzdni,v tomto roku v januari biochemicka gravidita zvysene HCG- bez kyretaze a v juni 2010 v 11 tyzdni hydrops fetus universalis NT 8,4 mm – evakuácia. Moj gynekolog ma poslal na rozne vysetrenie (stitna zlaza, tromfofilie), infekcne choroby, zistili mi ze si moje telo nevytvara zasoby kysliny listovej a preto ju musim uzivat min. 2 mesiace pred otehotnenim a tiez mi zistili z oberu krvi na toxoplazmu nasledovne: jedno laboratorium malo vysledky na toxo:IGG elisa 90,125 pozit, IGM elisa 0,332 – latentna toxo infekcia – protektivna imunita a druhe laboratorium vysledky na toxo: IGG 176IU/ml, IGM, IGA, KVR: neg., test avidity 43,6% - latentna forma toxoplazmozy. Chcem sa spytat ohladom tej toxoplazmy, ci je potrebne aby som sa preliecila alebo to uz nema vplyv na dalsie tehotenstvo a tiez ci vsetky tie straty babatiek boli skrz toxo. Alebo ake vysetrenie by som mala este absolvovat. Prvy missed AB bol s inym partnerom ako tieto v r. 2010. Dakujem vam moc za odboved. S manzelom velmi tuzime po babatku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmoza nerobí opakované potraty, je to mýtus, ktorý žiaľ šíria aj niektorí odborníci.
    Prekonala ste v minulosti akútnu toxoplazmózu a ste celý život pred ňou chránená. Niekto to nazýva protektívna imunita a niekto latentná forma toxoplazmozy (po prekonaní toxo ostáva v tele, kde neškodí, a protlátky Vás chránia pred novou akútnou infekciou).
    Takže s toxoplazmozou si nelámte hlavu, doležité u Vás je genetické a hematologické vyšetrenie.

  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, na 5 deň MC som brala 5 dní Clostylbegit, rano som na 10 deň MC mala bazálnu teplotu klesnutú na 36,4 a večer maly sme styk a potom som začala brať Polyginax vraj do 13 dňa MC a na 13 deň mam isť ešte na injekciu PREGNYL 5000 no a styk mame mať hlavne 14 a 15 deň MC, dnes rano pri meraní bazálnej teploty som ju mala zvíšenu na 37,2 može to byť iba reakcia na čípok alebo už prebehla ovulácia? a je možné počas užívania Polyginaxu otehotnieť, nemože to nejako zabrániť dostať sa spermiám k vajíčku? Od 16-26 dňa mám brať Duphaston 2x1. ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Polygynax sa dáva na vaginálnu infekciu, počas liečby nie je ideálne mať styk, ak máte infekciu. Preto sa mi to celé zdá kontraproduktívne, drahé lieky na ovuláciu a zároveň vaginálna infekcia.
    Bazálna teplota reaguje na pregnyl, ale hlavne je to veľmi nepresná metoda hlavne pri infekcii.

  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pred dvoma mesiacmi som spontanne potratila v 19 tyzdni cakala som dvojicky,podla lekarov mam pravdopodobne slabu maternicu prosim poradte mi ako mam nabuduce davat pozor aby som znovu nepotratila dakujem lucia