Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás spýtať, menzes som mala mať 3.11. namiesto toho som mala len slabučký krvavý výtok, asi tri dni a hlavne aj pri styku. Potom som si 6.11. spravila teh. test, bol pozitívny. Druhý som si robila 10.11. tiež pozitívny, ale večer pri styku som začala slabšie krvácať(len na intímku) čistou krvou. Tak som tehotná alebo nie? Je to potrat? Mám ísť s tým k lekárovi, alebo počkať na normálny menzes? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Podobné otázky

  • Priciny potratu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat skor v teoretickej rovine. Da sa povedat, co je najpravdepodobnejsia pricina potratu medzi 3- 6 tt?
    Mozu to byt:
    - antibiotika, ktore sa nemali/ nesmu uzivat v case tehotenstva? Ak by ich zena uzivala v case nevedomosti o tehotenstve (po 3 tt) mohli by takto skoro sposobit potrat? Alebo by sa ich vplyv prejavil neskor?
    - vacsie mnozstvo alkoholu v case nevedeomosti o tehotenstve?
    - ina pricina? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku reaguje plod spôsobom všetko alebo nič, ak ho niečo poškodí (lieky, alkohol) tak sa potratí, ak sa nepotratí, nebol poškodený. Aj tak najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická porucha.

  • Ecoli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosim Vas ak by som sa liecila antibiotikami na ecoli a nevedela som, ze som tehotna, mohli by tieto lieky nieco sposobit nejaké problémy/ potrat? Dakujem

  • Zapal vajecnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, moze mat zapal vajecnikov vplyv na otehotnenie? Moze sposobit nejake komplikacie, potrat? Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal vaječníkov je extrémne zriedkavé ochorenie. Vzniká pri vírusovej infekcií mumps, kedy vírusy priamo napádajú vaječníky.
    Existuje však zápal vajcovodov, z ktorého neskôr môže infekcia prejsť na vaječníky, je to závažný stav s vysokými horúčkami a akútnymi bolesťami brucha. Vtedy je plodnosť ohrozená kvôli poruche funkcie vajcovodov.

  • Ide o mikropotrat???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pan doktor,................
    mam jeden problem, menzes mi meska uz10 den, na 5,.den meskajucej menstruacie som si robila test a vysiel pozitivny,..............lenze ciarka slabla, dokonca sa mi zdalo ze na 8 den uz tam nebola ziadna, lenze menzes stale nedorazil a dnes som si robila znova test a stale je tam ciarka, i ked slaba................neviete co by to mohlo znamenat?
    Dakujem za odpoved...........

  • pôrod, alebo potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nechcem moc obšírne opisovať túto tému, ale zaujíma ma váš názor. v 25tt v tel matky odumrelo dieťatko následkom zlyhania srdiečka, berie sa toto ako pôrod, alebo ako potrat? Je v takomto prípade vystavený úmrtný list dieťatka je ho možné pochovať? Je normálne, ak matka dala priezvisko dieťaťu po otcovi, hodci on s tým nesúhlasil, lebo nebol presvedčený o otcovstve?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto sú príliš náročné otázky. Závisí na hmotnosti plodu a na prianí rodičov. Ak sa dieťa narodilo mrtve a nevážilo viac ako kilo tak sa to berie ako potrat.
    Matka nemože dať priezvisko iné ako má ona, ak na to nemá doklady, podpísané otcom.