Moje dieťa nechce spať na obed – Čo s tým robiť?

Marika Koscelníková | 19. september 2024
Moje dieťa nechce spať na obed – Čo s tým robiť?

Denný spánok je otázka, ktorá často trápi rodičov. Je jednou z tém, ktoré sa rozoberajú na detskom ihrisku aj v internetových diskusiách pre mamičky. Faktom je, že každé dieťa je iné a aj keď existujú isté orientačné tabuľky, koľko by dieťa malo spať, je to veľmi individuálne, pretože každá z nás – vás má doma iné dieťa.

Zo života: Moje dieťa bolo od narodenia nespavé

"Zatiaľ čo iné bábätká na novorodeneckom oddelení spokojne oddychovali, moje drobča mrnčalo a sledovalo, čo sa deje. Pokusy milej sestričky s cumlíkom nevyšli (skúsiť som jej dovolila), a tak sme sa s vozíkom alebo na rukách túlali po chodbe. Nočné spánky boli sprevádzané častým budením, dojčením a nosením. Je pravda, že ako prvorodička som nič netušila o tichom refluxe, ktorý mohol spôsobiť nepokoj dcéry počas polohy „ležmo“, ale „unosili“ sme ju. Veľmi rýchlo prešla na jeden denný spánok a príliš skoro vynechala aj ten. Dcéra jednoducho na obed nepotrebovala spinkať. Na druhej strane, už o 18:30 sa jej zatvárali oči a o 19:00 chodila spávať až do 7:00 ráno. Budila sa na dojčenie častejšie, to je pravda, ale mali sme tento režim. Za stenami paneláku som počula deti v jej veku ešte o 22:00, ako sa ich rodičia pokúšajú dostať do postele, keďže väčšinou pretiahli obedňajší spánok až do 16:00 popoludní.

Problém nastal pri nástupe do škôlky. Tam bol obedňajší spánok „predpísaný“ a tiež jeden z hlavných dôvodov, prečo tam dcéra chodiť nechcela. Učiteľky nepopustili ani o vlások, ja som si vravela, že sa prispôsobí. Nie. Nespala. Za celé tri roky v škôlke ani raz. Často mi už ako staršia hovorievala, že sledovali pani učiteľky spod privretých očí, čo robia, čo jedia, o čom sa zhovárajú za dverami. Našla si nespiacich kamarátov a spolu si schovávali mini hračky do postieľok a hrali sa s nimi, keď ich nikto nevidel. Keď išla okolo pani učiteľka, veľmi presvedčivo sa tvárili, že spia. Moja prvá dcéra bola jednoducho nespavá. Druhá bola presný opak. Na obedný spánok sa pýtala sama a bez nočných budení. Takže dve rôzne deti spod tej istej strechy. Každé dieťa má jednoducho iné potreby."

 - mama Monika -

Koľko potrebujú deti spinkať?

Počet denných spánkov a dĺžku trvania jednotlivých denných spánkov a toho nočného sumarizuje nasledujúca tabuľka zohľadňujúca vek dieťatka. (Zdroj: Dott.ssa Zuzana Guzmická, Lepší spánok bábätiek)

Moje dieťa nechce spať na obed – Čo s tým robiť?

Denný spánok u detí: Ako zvládnuť obdobia zmeny

Potreba odpočinku a obedňajšieho spánku je spojená s prirodzeným poklesom hladiny energie. Poludňajší oddych je osviežujúci a rodičia, ktorých deti majú problém zaspať počas dňa, dobre vedia, aké je vyčerpávajúce pre celú rodinu, ak je dieťa podráždené od únavy. Sú deti, ktoré si v čase obeda vyslovene len zdriemnu na pár minút, a sú aj také, ktoré potiahnu aj trojhodinový spánok. Pokiaľ dieťa celkovo spí dostatočne a stačí mu krátke zdriemnutie, je to v poriadku.

Skrátenie denného spánku alebo ťažšie zaspávanie počas dňa je spojené aj s vývojovými zmenami, ako je prerezávanie zúbkov, nácvik na nočník či prvé kroky dieťaťa. Aj keď je to náročnejšie, pokračujte počas týchto spánkových regresií v ukladaní dieťaťa v určenom čase. Môžete skúsiť experimentovať tak, že posuniete spánok o 30 minút, rátajte aj s kratším spánkom a častejšími budeniami počas týchto vývojových zmien.

Spánok dieťaťa sa mení a môže súvisieť aj so zdravotnými problémami, ktoré je potrebné vylúčiť – bolesti bruška z dôvodu potravinových alergií alebo intolerancií, choroba a podobne. Ak máte podozrenie, respektíve chcete vylúčiť zdravotný dôvod „nespavosti“ dieťaťa, konzultujte jeho stav s lekárom.

Väčšina detí prechádza na jeden spánok okolo 14. – 18. mesiaca.

Niektoré deti majú prirodzene nižšiu potrebu spánku

Je dôležité, aby ste pozorovali svoje dieťa a jeho správanie. Ak je aktívne, veselé a nespadá popoludní do extrémnej únavy, môže byť v poriadku aj bez obedného spánku. Skúste byť flexibilní a prispôsobiť sa jeho potrebám. Ponúknite tiché aktivity, ktoré podporujú odpočinok, ako je čítanie kníh, kreslenie, pokojná tichá hra. Je dôležité sledovať signály únavy a prispôsobiť sa individuálnym potrebám dieťaťa.

Ak je dieťa v popoludňajších hodinách podráždené alebo plačlivé, zaspáva aj počas krátkych jázd v aute, vykazuje zníženú pozornosť a koncentráciu v popoludňajších hodinách, obedný spánok mu chýba a potrebuje si oddýchnuť. Aby ste si uľahčili prechod počas spánku, nacvičte si rutinu pred spaním: zatiahnite závesy, prečítajte si spolu rozprávku alebo spievajte uspávanku. To pomáha upokojiť dieťatko a prinúti jeho mozog, aby spomalil a pripravil sa na spánok.

Spánok v pohybe – chôdza s dieťaťom v kočíku alebo jazda v aute – je v prvých mesiacoch v poriadku, ale po troch až štyroch mesiacoch sa z neho stane barlička, ktorá obmedzuje. Ak dieťa vyžaduje pohyb na zaspávanie, môže sa prebúdzať častejšie, keď pohyb prestane, čo narušuje jeho spánkový cyklus. Pokúste sa naučiť dieťa spinkať v postieľke, alebo počítajte s tým,že dieťa bude potrebovať pohyb pri prechode spánkovými cyklami počas celej dĺžky spánku.

Názor odborníka: Moje dieťa na obed nespí. Čo s tým?

Spánková poradkyňa Dott.ssa Zuzana Guzmická, Lepší spánok bábätiek.

Denný spánok je pre deti veľmi dôležitý. Pomáha im udržať dobrú náladu a tiež schopnosť učiť sa, pamätať si a koncentrovať sa počas popoludnia. Deti naň zvyčajne a ideálne prechádzajú po 15. mesiaci života a môže trvať 1 – 3 hodiny do 2 rokov a 30 minút až 1,5 hodiny po 3. roku života.

„Dvojročná spánková regresia“

Deti najčastejšie začínajú odmietať obedný spánok okolo 2 rokov života. Príčiny sú rôzne. Najčastejšie je to preto, lebo rodičia v tomto veku menia spôsob zaspávania. To znamená, že zrušia uspávanie pri dojčení, na rukách alebo cumlíku. Príčinou tiež môže byť 2-ročná regresia, kedy deti typicky začnú odmietať denný spánok. Drvivá väčšina detí v tomto veku ho však aj naďalej potrebuje.

Moje dieťa nechce spať na obed – Čo s tým robiť?

Správne načasovanie spánku

Základom pre udržanie obedného spánku je jeho správne načasovanie, ktoré sa vekom posúva na neskôr. Nemala by chýbať tma, najmä ak chceme od dieťaťa, aby zaspalo "bez pomoci" hojdania, cumlíka či dojčenia. Nastavenie hraníc je tiež zásadné.

Obedný spánok vieme dieťaťu navrátiť, aj keď ho už dlhodobo odmieta, a to najmä hore uvedenými stratégiami. Rodičia si často myslia, že ich dieťa denný spánok nepotrebuje, len preto, lebo ho ponúkajú príliš skoro alebo v prílišnom svetle. Určite ho však vieme navrátiť, aj keď ho dieťa dlhodobo odmieta, ale evidentne ho potrebuje. Základom pre udržanie obedného spánku je stabilný čas ranného vstávania a radšej dlhšie ako príliš krátke bdenie pred obedným spánkom.

Typickým príznakom príliš skorého prechodu na "nespanie" cez deň sú dlhé nočné bdenia, nočné desy, častejšie nočné budenie či nervozita počas dňa. Deti tak bývajú popoludní nesmierne hyperaktívne, nervózne, plačlivé či zlostné. Môžu zaspávať okolo 5. hodiny na gauči či v aute. Typicky deti postupne prichádzajú o denný spánok po 3. roku života, často okolo 4. – 5. roka života. Škôlky často umelo predlžujú udržiavanie denného spánku, keďže deti musia ležať v postieľkach, a tým pádom často zaspia, čo vedie k neskorej večierke. To vedie k začarovanému kruhu krátkych nocí s neskorými večierkami a následnými obednými spánkami.

Alternatívou oddychu môže byť ležanie a čítanie knihy, pokojná hra alebo prechádzka v kočíku.

Skúsenosť mamy Evy

„Môj syn odmietal čo i len uloženie do postele počas obeda. Začalo sa to okolo 13 mesiacov a už počas obeda vystrájal, pretože vedel, že nás čaká tortúra s uspávaním. Nebol problém v tom, že nebol unavený, keďže celé dopoludnie sme väčšinou trávili na ihrisku. Jednoducho tá predstava, že si má ľahnúť a spať, ho znervózňovala. Tak som prestala bojovať, ale každý deň po obede som mu začala čítať z knihy o dobrodružstvách psíka na farme. Z tejto knihy sme čítali len na obed, večer sme mali inú rozčítanú. Postupne sa začal tešiť, keď pôjdeme do izbičky a budem mu čítať. Stále len jednu kapitolu. Syn si zvykol na tento rituál a dokonca si počas neho aj zdriemol. Nie vždy sa to podarilo, ale už neprotestoval a tešil sa na tento čas. Po dvoch týždňoch sa zdriemnutie stalo pravidelným a ja mám šťastie, že kniha má niekoľko pokračovaní, “ teší sa zo zlepšenia mama Eva. 

3 tipy na denný spánok

1. Rutina

Konzistentnosť je kľúčom k lepšiemu spánku. Skúste zaviesť pravidelný čas na spánok, či už počas dňa alebo noci. Keď má dieťa ustálený režim, jeho vnútorné hodiny sa lepšie nastavujú, čo vedie k lepšiemu a hlbšiemu spánku. Výskumy ukazujú, že deti s pravidelným spánkovým režimom spia lepšie a majú menej problémov so zaspávaním či prebúdzaním sa v noci.

2. Pokojné prostredie

Pre dobrý spánok je dôležité vytvoriť v izbe dieťaťa pokojné a ideálne aj tmavé prostredie. Použite zatemňujúce závesy alebo žalúzie. Udržujte optimálnu teplotu v miestnosti, okolo 20 °C.

3. Stíšenie pred spaním

Rituály pred spaním by mali byť pokojné a predvídateľné. Pred spaním prezlečte dieťa do pyžamka, umyte mu ruky a zúbky a potom sa venujte tichým aktivitám, ako je čítanie kníh. Vyhnite sa stimulujúcim činnostiam, ako je napríklad sledovanie televíznej obrazovky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť schopnosť dieťaťa zaspať.

Pamätajte, že každé dieťa je jedinečné a namiesto porovnávania s inými deťmi, nájdite to, čo najlepšie funguje pre vaše dieťa. Ak už dlho hľadáte a nič nezaberá, skúste sa poradiť s odborníkmi na detský spánok, možno vám povedia, že dieťa spí dosť a s obedňajším spánkom sa nemusíte trápiť. Na druhej strane pomôže iný pohľad odhaliť „diery“ v režime dieťaťa a vy sa dopracujete k výdatnému obednému spánku a spokojnému dieťaťu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: