Spánková poradkyňa odporúča: Spánok v škôlke vs. uspávanie večer

Redakcia | 20. september 2022
Spánok v škôlke a večerné zaspávanie

"Mojím cieľom je podporovať rodiny v tom, aby lepšie rozumeli spánku ich detí a spájali intuíciu s vedou a praxou tak, aby sme spoločne a s láskou dospeli k lepšiemu spánku celej rodiny," hovorí Zuzana Guzmická. V našej poradni v časopise Mama a ja odpovedá aj na vaše otázky.

Vaša otázka:
Náš trojročný syn je živé striebro. Chodí už do škôlky a tam poobede spí, ale dlho zaspáva. Problém je potom večer doma, keď  nechce ísť spať a často zaspí až okolo 22. – 22.30 hod., čo je pre nás veľmi unavujúce a preňho tiež. Čo máme robiť? Rozmýšľala som už napríklad aj nad nejakým bylinkovým čajom večer pred spaním, ale pochybujem, že by ho vypil. V škôlke popoludní spať musí. Ďakujem za pomoc, už sme zúfalí.

Večerné zaspávanie a spánok v škôlke

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

Zuzana Guzmická

Mnohé 3-ročné deti už na obed spinkať nepotrebujú, iným stačí len krátky obedný spánok. Neskorá večierka môže byť prepojením viacerých príčin: príliš dlhý obedný spánok, neskoré ranné vstávanie, nedostatok pohybu v poobedňajších hodinách a nastavenie hraníc. Denné spánky v škôlke sú veľmi špecifickou otázkou, ktorú by bolo potrebné na Slovensku riešiť plošne. 

Na začiatok sa skúste dohodnúť s pani učiteľkami, aby synčeka nenechávali na obed spať dlhšie ako 30 – 45 minút. Ak dlho zaspáva, nemal by to by problém. Udržiavajte skoré ranné vstávanie okolo 6.30 – 7.00 hodine. Doprajte synčekovi v popoludňajších hodinách veľa aktívneho pohybu na vzduchu aj dve hodiny, aby sa pred nočným spánkom mal priestor unaviť. Vyhnite sa pozeraniu televízie dve hodiny pred nočným spánkom a hodinu pred spaním stlmte doma svetlá.

Majte zavedenú stabilnú predspánkovú rutinu s pevnými bodmi. Pokiaľ je synček zdravý, jeho prirodzená schopnosť zaspať pri tomto nastavení by mala byť okolo 21. hodiny. Kamilkový čaj môže byť fajn na uvoľnenie, ale určite pomôžu viac spomenuté tipy. 

www.lepsispanokbabatiek.skLepší spánok bábätiek

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: