Kedy prejsť na jeden denný spánok?

Michaela Klamová | 25. november 2023
Jeden spánok počas dňa

Jedna z častých otázok, ktoré rodičia bábätiek riešia, je, kedy je čas prejsť z dvoch denných spánkov na jeden.

Spanie (a nespanie) dieťaťa potrápi nejedného rodiča. Spánkový proces, ako sám názov napovedá, je proces a nie stav. Teda sa neustále mení, vyvíja a stabilizuje sa až po období dospievania. Jedna z častých otázok, ktoré rodičia bábätiek riešia, je, kedy je čas prejsť z dvoch denných spánkov (ext. zdroj spánkov) na jeden.

Ako by sme očakávali, jednoznačná odpoveď neexistuje, no sú isté signály, ktoré by nám mohli pomôcť určiť, že už nastal ten správny čas. Okolo 9. – 10. mesiaca života sa deti „prepínajú“ na dva denné spánky a od 15. – 18. mesiaca stačí väčšine z nich už iba jeden. Tieto údaje však berte s rezervou, každé dieťa je individuálne a nájdu sa aj také, ktoré nepasujú do žiadnych tabuliek z múdrych kníh.

Signály, že je čas prejsť na jeden spánok 

Keď však v tomto veku spozorujete aspoň dva z nasledujúcich signálov, môžete začať uvažovať o úprave spánkového režimu:

  1. Jeden alebo oba denné spánky sa výrazne skrátili po dobu minimálne dvoch týždňov.
  2. Dieťa bojkotuje jeden z denných spánok viac ako dva týždne.
  3. Dieťa sa v noci častejšie budí, má odrazu problémy s večerným zaspávaním alebo začalo vstávať príliš skoro.

Uistite sa, že na spánok nemali vplyv žiadne vonkajšie faktory ako hluk, svetlo, choroba či očkovanie. Vplyvov, ktoré ovplyvňujú dĺžku a kvalitu spánku je veľmi veľa a mnoho z nich si ani nemusíme uvedomovať, ako priveľa zážitkov v jeden deň, nafúknuté bruško, nová potravina alebo aj stres a nervozita rodičov. Preto by ste mali dodržať aspoň dvojtýždňové pozorovanie spánkových zmien a až po ňom prejsť na jeden denný spánok.

Na prechod si vyhraďte dostatočný čas a podľa možnosti sa v týchto dňoch vyhnite iným veľkým zmenám, ako napríklad sťahovanie či nástup do jaslí. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: