OČR, babička alebo homeoffice – ako zvládnuť sezónu kašľov a sopľov

MK | 13. september 2024
OČR, babička alebo homeoffice – ako zvládnuť sezónu kašľov a sopľov

Prešlo len pár dní od nástupu detí do škôlok a škôl a mnohé z nich sa už liečia z prvých kolektívnych chorôb. Ako zvládnuť choré deti a prácu? Pozrime sa na to, aké možnosti majú rodičia, keď do hry vstúpi jesenné ochorenie, a ako prežiť toto obdobie s čo najmenšou ujmou.

S príchodom jesene a nástupom detí do škôlok a škôl začína aj obdobie častejších ochorení, najmä prechladnutí, kašľov a nádch. Pre rodičov to znamená nielen starosti so starostlivosťou o choré dieťa, ale aj riešenie pracovných povinností a hľadanie možností, ako zladiť všetko dohromady. 

Opýtali sme sa mamičiek na našom Facebooku, akú situáciu majú doma aktuálne?

"Náš malý bol prvýkrát v škôlke a vydržal až tri dni, potom ochorel. Ja som doma na materskej s trojmesačným bábätkom, a bohužiaľ, všetci sme to od neho chytili."

"Už sme stihli aj nemocnicu s našou druháčkou. Našťastie som ešte na rodičovskej s mladšou a manžel si vie v práci zariadiť veci aj bez OČR, takže sme to zvládli. Žiadať podporu od rodiny je však pre nás ako za trest – všetky OCR sú na mne, lebo manžel, ako živnostník, nemôže na OČR. Babky a dedkovia sú neochotní, musíme ich prosiť a aj to je im zaťažko. Dieťatko potrebuje svoju mamu, aspoň v prvých dňoch choroby, aby sa choroba neprenášala na starších členov rodiny. Dôležité je podporovať imunitu a pomôcť k rýchlejšiemu zotaveniu."

"Moje dieťa nebolo za celé tri roky ani raz choré, ten má imunitu aj za všetky deti."

"Prvá OČR v tomto školskom roku za nami. Babka a dedko prídu do úvahy až v druhom týždni zotavovania, ak bude treba. Určite nechcem, aby boli zaťažovaní v najťažších dňoch choroby, keď dieťa potrebuje intenzívnu starostlivosť."

"Začala som novú prácu v MŠ, prvý deň bol krátky, druhý deň bol náročný a tretí deň som už musela ísť na OČR. Deti som začala skutočne spoznávať až včera, no ešte som musela zabezpečiť stráženie pre dcérku, ktorá ochorela včera večer."

"Zatiaľ obe moje deti držia. Syn je predškolák a dcérka nastúpila do škôlky."

OČR, babička alebo homeoffice – ako zvládnuť sezónu kašľov a sopľov

Možnosti pre rodičov, keď je dieťa choré

1. Ošetrovné (OČR)

Jednou z najčastejších možností je využitie ošetrovného (OČR), čo je nemocenská dávka poskytovaná Sociálnou poisťovňou. Rodičia, ktorí musia ostať doma s dieťaťom mladším ako 10 rokov, majú nárok na túto dávku. OČR sa poskytuje maximálne na 14 dní a rodič môže získať 55 % zo svojho denného vymeriavacieho základu. Táto dávka však nie je plne hradená a má obmedzenú dĺžku, takže rodičia musia starostlivo zvážiť jej využitie.

2. Home office

Ak to zamestnanie rodiča umožňuje, ideálnym riešením môže byť práca z domu (home office). Mnohé firmy počas pandémie zistili, že práca z domu môže byť efektívna, a tak môžu byť ochotné povoliť flexibilitu aj pri starostlivosti o choré dieťa. Home office je však realistickou možnosťou len v niektorých typoch zamestnaní a vyžaduje disciplínu, aby sa starostlivosť o dieťa dala skombinovať s pracovnými povinnosťami.

3. Pomoc rodiny – babička alebo iní príbuzní

Ak OČR nie je možné využiť a home office nie je vhodný, mnoho rodičov sa obracia na pomoc rodiny, najmä starých rodičov. Babička je často neoceniteľnou oporou v týchto chvíľach a môže poskytnúť bezpečnú a láskyplnú starostlivosť. Avšak je dôležité myslieť aj na zdravie starších členov rodiny, pretože niektoré vírusové infekcie môžu byť pre nich náročnejšie.

Ako dieťaťu pomôcť uzdraviť sa rýchlejšie

Veľa lásky

V prvom rade si dieťa unavené chorobou potrebuje oddýchnuť. Pokojné aktivity, odpočinok v posteli pri čítaní knihy, počúvanie rozprávok, spánok. Viete o tom, že rozmaznávaním sa dieťa uzdraví rýchlejšie? Rozmaznávaním v zmysle vašej prítomnosti a opatery. Dieťatko sa potrebuje upokojiť a nabrať sily.  

Spánok a oddych

Ak chcete pomôcť dieťaťu rýchlejšie sa uzdraviť, kľúčové je zabezpečiť mu dostatok oddychu a spánku, pretože tieto sú pre jeho imunitný systém nevyhnutné. Spánok umožňuje telu bojovať proti infekciám, a preto by ste mali dbať na to, aby dieťa spalo čo najviac, aj keď sa zdá, že je už o niečo lepšie. Veľmi dôležitá je aj hydratácia. Deti by mali piť veľa tekutín – najlepšia je voda, ale vhodné sú aj nesladené čaje, ako harmančekový alebo mätový, a tiež kuracia polievka. Ak má dieťa horúčku, jeho telo stráca viac tekutín, preto je potrebné dbať na ešte intenzívnejšie pitie.

Zvlhčovanie vzduchu

Aby sa dieťaťu lepšie dýchalo, zvlhčujte vzduch v miestnosti, kde trávi väčšinu času. Zvlhčovač vzduchu alebo jednoduché naparovanie v teplej sprche môže uľahčiť dýchanie a zmierniť suchý kašeľ alebo upchatý nos. V prípade, že má dieťa problémy s upchatým nosom, môžete použiť soľné spreje alebo nosné kvapky, ktoré jemne prečistia nosné cesty. Pre menšie deti je užitočné použiť nosnú odsávačku na odstránenie hlienu.

Strava a vitamíny

Strava počas choroby by mala byť ľahká a výživná, aby nezaťažovala tráviaci systém, ale zároveň dodávala telu potrebné vitamíny a minerály. Kuracia polievka, čerstvé ovocie ako banány či jablká, ale aj zelenina a ovsené vločky sú dobrými voľbami. Vitamín C, ktorý nájdete napríklad v citrusoch, kiwi alebo bobuľových plodoch, podporuje imunitu dieťaťa a môže urýchliť zotavenie.

Teplé obklady na hrudník alebo krk môžu pomôcť pri kašli alebo bolestiach hrdla. Ak dieťa trpí suchým kašľom alebo podráždeným hrdlom, teplý čaj alebo lyžička medu (u detí nad jeden rok) môže zmierniť tieto príznaky a priniesť úľavu pred spaním. Ak má dieťa horúčku, je dôležité ho neprehrievať – obliekajte ho do ľahkého oblečenia a pokiaľ horúčka stúpne nad 38,5 °C, môžete použiť lieky na zníženie teploty, ako je paracetamol alebo ibuprofén, samozrejme podľa odporúčaní lekára.

Hygiena

Často umývajte ruky dieťaťu aj sebe, aby ste predišli šíreniu infekcie medzi ostatnými členmi rodiny. Pravidelné vetranie miestností a čistenie povrchov pomôže minimalizovať prítomnosť vírusov v domácnosti. Starším deťom môžete pomôcť naučiť sa kloktať soľnou vodou na zmiernenie bolesti v hrdle a povzbudzujte ich, aby si pravidelne čistili nos.

Ak sa zdravotný stav dieťaťa po niekoľkých dňoch nezlepšuje, príznaky sa zhoršujú alebo sa objavia vážne príznaky, ako ťažkosti s dýchaním či vysoká horúčka, je potrebné vyhľadať lekára. 

Kuracia polievka pre zdravie – je to mýtus?

Nie, vôbec to nie je mýtus! Kuracia polievka sa tradične používa pri chorobe, a hoci môže znieť ako babská rada, skutočne má niečo do seba. Prečo je teda kurací vývar taký populárny, keď sa necítime dobre?

Keď sme chorí – hlavne ak máme horúčku – telo stráca veľa tekutín, takže pitie teplého vývaru pomáha doplniť to, čo sme stratili. Ale vývar nie je len voda – obsahuje aj elektrolyty, ktoré naše telo potrebuje, aby zostalo v rovnováhe. Okrem toho, kurací vývar je plný živín, ktoré podporujú imunitný systém. Obsahuje napríklad bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú pre telo počas choroby dôležité. Jedna z týchto aminokyselín, cysteín, má dokonca protizápalové účinky a pomáha riediť hlieny – takže ti môže uľahčiť dýchanie.

Teplo polievky je ďalší bonus. Pomáha znižovať upchatie nosa, zmierňuje podráždenie hrdla a všeobecne podporuje odstraňovanie hlienov z dýchacích ciest. Navyše, keď do polievky pridáme veľa zeleniny, jej sila bude ešte efektívnejšia. 

Takže áno, kuracia polievka nie je len stará rozprávka – naozaj funguje a pomáha cítiť sa lepšie! 

Kedy môže dieťa späť do kolektívu?

Základným pravidlom je, aby bolo dieťa bez horúčky aspoň 24 hodín bez použitia liekov. Ak sa dieťa cíti dobre, jeho príznaky sa zmiernili a je schopné zvládnuť bežné aktivity, môže sa vrátiť medzi rovesníkov. 

Pani učiteľky v škôlke sú zodpovedné za to, aby sa do kolektívu nedostalo dieťa, ktoré je viditeľne choré, prípadne nedoliečené. V predškolskom zariadení môže byť umiestnené len dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia. Vďaka rannému filtru nemu by sa malo zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa. Učiteľka má právo zavolať rodičovi, aby si prišiel vyzdvihnúť dieťa, ak nie je v poriadku a vykazuje známky ochorenia. 

Budovanie imunity je prirodzené

Pre rodičov môže byť obdobie častých ochorení detí, najmä v škôlke, stresujúce. Dôležité je však uvedomiť si, že takéto ochorenia sú prirodzenou súčasťou vývoja detského imunitného systému. Deti, najmä vo veku 3 až 5 rokov, sa v kolektíve stretávajú s rôznymi vírusmi a baktériami, ktoré pomáhajú budovať silnejšiu imunitu. Každé prekonané ochorenie posilňuje organizmus a pripravuje ho na ďalšie výzvy.

Upokojujúcim faktom pre rodičov je, že hoci sú tieto ochorenia nepríjemné, väčšina z nich je ľahko zvládnuteľná a dieťa sa po niekoľkých dňoch vráti do normálneho fungovania. Detský organizmus má schopnosť zotaviť sa relatívne rýchlo a po každom ochorení je o niečo odolnejší voči ďalším infekciám.

Čo mať poruke, keď je dieťa choré?

Keď je dieťa choré, je dôležité byť pripravený a mať poruke niekoľko kľúčových vecí, ktoré pomôžu zmierniť príznaky a urýchlia zotavenie:

  • Teplomer: Na pravidelné meranie teploty. Všeobecné pravidlo znie: teplotu znižujeme, až keď vystúpi nad 38,5 °C. Dovtedy by sa nemalo razantne zasahovať. Telo vie, čo robí. Toto pravidlo však neplatí u najmladších dojčiat a malých detí do 3 rokov, u ktorých je vysoké riziko vzniku kŕčov. U väčších detí pri teplote do 38 °C stačí pokojový režim, vhodné tekutiny a sledovanie stavu.
  • Lieky proti horúčke a bolesti: Paracetamol alebo ibuprofén pre deti.
  • Kvapky do nosa alebo sprej s morskou vodou: Na uvoľnenie dýchacích ciest. Typická nádcha sa v prvé dni prejavuje riedkymi a vodnatými hlienmi, ktoré stačí utierať, ak už vie dieťatko smrkať, jemne vysmrkať. Žltý až zelený sekrét nemusí byť prejavom vážnej infekcie, je to typický vývoj nádchy. Keď sa však hlieny stávajú prihusté, upchávajú nos dieťatka, sťažujú dýchanie, je opodstatnené siahnuť po odsávačke (u starších detí začať s pravidelným a správnym vysmrkaním nosa). 
  • Rehydratačný roztok: V prípade dehydratácie spôsobenej horúčkou alebo hnačkou.
  • Vlhčené obrúsky a vreckovky: Na hygienické čistenie nosa alebo utieranie rúk.
  • Obľúbená hračka alebo deka: Na upokojenie dieťaťa počas choroby. Osvedčené sú i interaktívne knihy, do ktorých sa lepia samolepky, ktoré sa nachádzajú  vo vnútri knihy – bývajú s rôznou tematikou – farby, počty, rozprávky.

+ veľa trpezlivosti, starostlivosti a extra porcia lásky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: