Ako naučiť dieťa smrkať? Hry na trénovanie fúkania nosa u malých detí

Redakcia | 25. marec 2024
Ako naučiť dieťa smrkať? Hry na trénovanie fúkania nosa u malých detí

Naučiť dieťa správne smrkať a dôkladne si tak vyčistiť noštek nemusí byť vôbec jednoduché. Máme niekoľko odporúčaní, ako to zvládnuť.

Upchatý nos dokáže potrápiť dospelých aj deti. Tie najmenšie navyše ešte nedokážu smrkať a zbaviť sa tak nadbytočného hlienu, ktorý potom steká do hrdla, čo môže mať za následok rozšírenie infekcie aj do dolných dýchacích ciest.

Hlien je potrebné odstrániť

Hlien je ideálne prostredie na množenie baktérií, preto sa z obyčajnej nádchy možno prepracovať k ťažšej infekcii a k smrkaniu sa pridajú teploty, kašeľ či bolesť hrdla. Je preto dôležité hlien pravidelne odstraňovať a udržiavať dýchacie cesty čisté. Najmenším bábätkám zvlhčujeme nos morskou vodou po kvapkách a hlieny odsávame odsávačkou. Je len na vás, či si vyberiete mechanickú alebo elektrickú. Väčšie deti učíme smrkať postupne, hravým spôsobom v čase, keď sú zdravé.

Naučiť dieťa správne smrkať a dôkladne si tak vyčistiť noštek ale nemusí byť vôbec jednoduché. Máme niekoľko odporúčaní, ako to zvládnuť.

Ako naučiť dieťa smrkať? Hry na trénovanie fúkania nosa u malých detí

Hry na trénovanie fúkania nosa u malých detí

Aby ste svojmu dieťaťu pomohli získať kontrolu a silu, ponúkame vám niekoľko hier, vďaka ktorým sa bude chcieť zdokonaliť vo fúkaní z nosa. Choďte príkladom a robte tieto cvičenia spoločne, zvyčajne ich sprevádza dobrý smiech!

  • Kreslíme motýľa: Postavte sa spoločne pred zrkadlo alebo sklo. Jednu ruku si dajte pred ústa a fúknite cez nos, aby ste uvoľnili dve hmlové aureoly pripomínajúce motýľa.
  • Obláčik z múky: Položte na stôl trochu múky, dajte si ruku pred ústa a fúkajte, aby ste múku rozptýlili. Múku môžete nahradiť napríklad aj konfetami, pingpongovou loptičkou, jemným páperím, alebo akýmikoľvek inými, podobne ľahkými pomôckami.
  • Fúzy z peria: V polohe ležmo si dajte pierko pod nos a fúkajte nosom, aby odletelo. Jednoduchá, ale veľmi účinná hra, ktorá taktiež pomôže dieťatku pochopiť princíp fúkania nosom.
  • Chumáčiky vaty: Na dlaň alebo na stolík dajte chumáčiky vaty a súťažte, kto ďalej odfúkne vatu nosom, pričom ústa musia byť zavreté. Súťaží sa vždy tak, aby jedna nosná dierka bola zatlačená zvrchu prstom a fúka sa len jednou.
  • Zapískaj: Vhodné je aj hranie na píšťalku. Jednu nosnú dierku stlačíme, pred druhú dáme detskú píšťalku a fúkaním do otvoru píšťalky dieťa noštekom „hrá“. Pre drobcov to býva veľká zábava, samozrejme, aj túto hru volíme, len ak je nos plne priechodný, bez nádchy.

Ako naučiť dieťa smrkať? Na rad prichádza vreckovka

Ak sa dieťa pomocou uvedených hier naučilo vzduch vyfúknuť cez nosné dierky, je pripravené fúkať sekrét do vreckovky. Pri fúkaní dajte pozor, aby ste vreckovkou nezakrývali oči. Správna technika smrkania pozostáva z nádychu, zatlačenia jednej nosovej dutiny, a pri výdychu dieťa vysmrká celý hlienový obsah nosovej dierky. Potom nasleduje druhý nádych, zatlačenie už vyčistenej nosovej dutiny a pri výdychu vyprázdni druhú (zahlienenú) nosovú dierku.

Chybou je, ak rodič učí dieťa smrkať naraz z oboch dierok, dospelí by mali mať na pamäti, že dôležité je vyčistiť najprv jednu, až potom druhú nosovú dutinu!

Fúkanie nosa: Čo platí pri učení dieťaťa?

  • Najvhodnejším obdobím na učenie hygieny nosnej dutiny je vek 12 – 15 mesiacov.
  • Treba začať vždy v období bez príznakov akútnej nádchy.
  • Najideálnejšou metódou je forma hry, pretože ide o najprirodzenejšiu detskú činnosť.
  • Nikdy počas fúkania neprerušujte vyfúknutý tlak stláčaním nosových krídel.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: