Nádcha potrápi aj najmenších. Ako im pomôcť?

Redakcia | 2. jún 2020
Nádcha potrápi aj najmenších. Ako im pomôcť?

V "sezóne" prechladnutí je naozaj ťažké ochrániť deti pred tým, aby niečo "nechytili". Soplíky, kašeľ, zahuhňaný hlas...

Nádcha je u malých dojčiat a novorodencov zložitejšia

Viete o tom, že dojča má v porovnaní s dospelým človekom užšie horné cesty dýchacie? Deti do troch mesiacov dokonca kvôli typickej anatómii hrtana nedokážu dýchať ústami. Preto reagujú citlivejšie na opuchy a výrazne sa im pri "soplíku" zťažuje dýchanie. Pokiaľ sa hlieny nedostanú z nošteka von, hrozí riziko rozšírenia nádchy, až do zápalu prinosových dutín alebo stredného ucha.

Bábätko nevie dýchať ústami a pri nádche, keď sa uzavrie nosová dutina pre opuch sliznice, nemôže dobre sať, je mrzuté, odmieta dojčenie a následne neprospieva. Smrkať noštek ešte nevie. Čo robiť?  

Je dôležité vyčistiť hlieny odsávačkou

Pri bábätkách máte dve možnosti - sekrét z detského nošteka odstrániť podtlakovou odsávačkou ústami, alebo ručnou.

Pozor na to, aby ste neodsávali tým istým nadstavcom noštek viacerým deťom, mohli by ste preniesť infekciu. 

Liečba nádchy

Spočiatku je liečba nádchy symptomatická a do nosa sa aplikujú bežne dostupné kvapky. Dôležitá je v začiatku ochorenia práve preto, aby zdurená sliznica nosa aspoň niekoľkokrát denne odpuchla a došlo k vyčisteniu nosa, aby všetko, čo sa v nose a prinosových dutinách drží, vyšlo von. 

Naučte dieťa smrkať!

Dieťa staršie ako jeden rok by si malo vedieť vysmrkať si nos. Ako na to? Naučte ho zapchať si jednu dierku prstom a druhú vyprázdniť do vreckovky. Dajte si pozor, aby sa použité vreckovky nepovaľovali kade-tade. Je dôležité ich vyhodiť!

Po vysmrkaní nezabudnite umyť ruky. 

nasivin

Opuch sliznice pri nádche u malých detí zmierni použitie nosových kvapiek či sprejov s koncentráciou určenou pre ich vek. Nezabudnite na zvlhčenie prostredia domácnosti a spánok s vyvýšenou hornou polovicou tela.  Vzduch v spálni môžete zvlhčiť aj týmto spôsobom: namočte látkovú plienku do vody, vyžmýkajte (pridajte aj pár kvapiek éterického oleja napr. ekalyptový) a zaveste na stoličku vedľa postele. 

Nezabudnite pravidelne vetrať! Prekurovanie skomplikuje priebeh nádchy. Teplota v miestnosti v ktorej dieťatko spí by mala byť v rozmedzí 18-22 stupňov Celzia. 

Počas nádchy by mal byť zvýšený príjem tekutín - zriedia hlieny -  a pridajte aj vitamíny. Viete o tom, že čajík, ktorý podávate deťom, by mal mať izbovú teplotu? Nie všetky bylinkové čaje sú totiž vhodné pre deti, zvoľte roibos prípadne šípkový či lipový čaj. 

Kedy s nádchou k lekárovi?

S dojčaťom pre istotu vyhľadajte lekára ihneď po objavení nádchy, keď máte podozrenie na pridružené komplikácie.

Vhodným produktom na liečbu nádchy je Nasivin Soft. Pre novorodencov aj so špeciálnym kvapkadlom a pre deti od 1 roka vo forme spreja. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: