Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zapal vajecnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, moze mat zapal vajecnikov vplyv na otehotnenie? Moze sposobit nejake komplikacie, potrat? Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal vaječníkov je extrémne zriedkavé ochorenie. Vzniká pri vírusovej infekcií mumps, kedy vírusy priamo napádajú vaječníky.
    Existuje však zápal vajcovodov, z ktorého neskôr môže infekcia prejsť na vaječníky, je to závažný stav s vysokými horúčkami a akútnymi bolesťami brucha. Vtedy je plodnosť ohrozená kvôli poruche funkcie vajcovodov.

Podobné otázky

  • obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Pisala som vam ohaldom tych vytokov,zisteneho prolaktinu.Napisali ste mi,ze prolaktin nie je pricinou vytoku s krvou,takze ma to chapat tak,ze pricinou vytokov bol zapal?Tak chcem sa hlavne informovat,ci mi ten zapal z ktoreho som mala asi vytoky s krvou mohol vzniknut z prechaldnutia?Alebo ci navine bol ten zapal najprv asi mocoveho mechura a tak obliciek,lebo prislo sa to az asi po 5 mesiacoch nemala som zaidne palenie pri moceni nic az ked ma dost zacal boliet chrbat ci mi taketo zapaly mozu sposobit aj zapal vajecnikov alebo vajickovodov ci mi ich moze neakym sposobom poskodit a tym,mi sposobit vazny problem s otehotneim,pripadne neplodnot.Pytam sa preto lebos anechme zbytocne znepokojovat a trapit co mam cakat v buducnosti koli tomu zapalu,ktory som mala.Lebo na ten prolaktin lieky uz beriem.Mam 19 rokov.dakuejm za odpoved

  • poradiote mi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrí večer pán doktor chcela som sa vás opýtať čo by to mohlo biť keď ma bolí v podbrušku a mám ho dosť tvrdé môžem mať zápal vaječníkov alebo by som mohla biť aj tehotná ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal vaječníkov neexistuje, maximálne tak zápal vajcovodov, prejaví sa vysokou horúčkou a akútnymi bolesťami brucha.
    Bez vyšetrenia sa nedá určiť čo Vás v podbruší bolí.

  • pobolievanie v podbrušku na ľavej strane

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Už to bude 2 týždne, čo cítim pobolievanie v podbrušku na ľavej strane. Nie je to ustavičná bolesť, cítim ju v priebehu dňa rôzne = tupá bolesť, až jemné vystreľovanie. Navštívila som gynekologičku, prezrela ma, výtok nemám, no sone bolo všetko čisté, žiadne cysty. Povedala, že to vyzerá, že som asi prechladla, zobrala mi vzorku a výsledok bude budúci pondelok. Zatiaľ mám užívať Ibalgin a držať to v teple. Lekárka ma upokojila, že to nebude nič vážne, lebo prehliadka bola úplne o.k. V septembri som troška prechladla na močové cesty, užívala som Urinal a všetko bolo o.k. Chcem sa spýtať, môže sa predchádzajúce veľmi slabé prechladnutie močových ciest prejaviť až teraz na vaječníku? Trocha sa bojím toho, že výsledok bude o.k., ale ja tú bolesť stále trocha cítim. Čo potom? Nikdy som nemala problémy s vaječníkmi, žiadne prechladnutie. Onedlho by som mala dostať menštruáciu ale ja takéto pocity vtedy nemávam, a už vôbec nie 2 týždne predtým. Čo myslíte, že by to mohlo byť? Aj keď chápem, že takto na diaľku sa Vám na to bude ťažko odpovedať. Zaujíma ma však Váš názor.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a želám pekný deň.
    Iva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje prechladnutie vaječníkov a rovnako ako zápal vaječníkov je extrémne zriedkavé vírusové ochorenie.
    To čo popisujete skor može byť parametritída - vhodné je vyšetrnie na chlamýdie, ureaplazmy, moykoplazmy, GO a vyšetrenie moči.